Bács-Kiskun megyében a helyi gazdaság fejlesztése, a hagyományok éltetése, az egészséges életmód támogatása a Megyei Önkormányzat kiemelten fontos feladatvállalása. Ez az elkötelezett munka egyre többször találkozik a természetközeli gazdálkodással és a fogyasztói tudatossággal, melyeket az alábbiakban bemutatott példában egy mindenki által elérhető, korszerű hatósági szolgáltatás kapcsol össze.
A szürkemarha az egyik legismertebb hungarikumunk, amelynek húsa egyre nagyobb szerephez jut az egészséges étrend kialakításában. A Duna-Tisza közén a külterjes állattartásnak évszázados hagyományai vannak. A tágas pusztákon vágtázó ménesek, a delelő Napon békésen kérődző szürkegulya, vagy a ligeterdős mezők rackanyájai mind-mind hozzátartoztak a régmúlt mindennapjaihoz. Annak idején nemcsak az itt élők megélhetését biztosították, de országunk egyik messzeföldön kedvelt és keresett exportcikkeként nemzetgazdasági szinten is komoly erőt képviseltek.
A szürkemarha egyszerre szilaj és nyugodt, erőt sugárzó és tiszteletet parancsoló. Amikor először találkozik valaki testközelből egy magyar szürkével, szépsége, termete, impozáns megjelenése csodálatot vált ki mindenkiből. Az őshonos állatfaj húsát a szakemberek évszázadok óta az egyik legkülönlegesebb minőségű húsnak tartják.
Bács-Kiskun megyében napjainkban számos helyen tartanak szürkemarhát, így a Baja közelében található Kenyeres Birtokon is. A gazdaságban újraélesztik az évszázados hagyományokat, azt a fajta organikus tartásmódot, melynek köszönhetően a szürkemarha kizárólag a legelő természetes, kezeletlen fűféléit, valamint gyógy- és fűszernövényeit fogyasztja egész évben. Az így nevelt és szabadon tartott állatok prémium élelmiszereket biztosítanak számunkra. A magyar szürke húsa több egy marhahúsnál! Félig vad, aktív életmódja és természetesen lassú növekedése miatt húsa alacsony zsírtartalmú, rendkívül tartalmas, íze különlegesen karakteres.
A feldolgozott és kereskedelmi forgalomba került hús életpályája a csomagoláson található ENAR-kód segítségével nyomon követhető a tartás módjától kezdve a feldolgozás folyamatáig, megjelölve a fogyasztó számára is fontosabb minőségi jellemzőket.
Az ENAR működtetésével, valamint az országos adatbázis létrehozásával, fenntartásával és fejlesztésével kapcsolatos feladatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal látja el. A vonatkozó rendeletek értelmében a marhahús címkén fel kell tüntetni a referenciakódot, amely biztosítja a kapcsolatot a hús és az állat között. Annak érdekében, hogy a fogyasztók információt szerezhessenek az általuk vásárolt húshoz kapcsolódó szarvasmarháról, az ENAR rendszerben az állatokról nyilvántartott egyedi publikus adatok bárki számára hozzáférhetőek.
Amennyiben a csomagoláson található ENAR-kódot elküldjük SMS-ben a +36304691425 központi számra, úgy néhány pillanat múlva ellenőrizhetjük az elfogyasztani kívánt terméket.
Az alábbi rövid felvételen megtekinthető az ENAR-kódos azonosítás menete.
www.facebook.com/watch/?v=177214476656151
Ez a módszer természetesen elérhető más húsféleségek esetében is. Éljünk a lehetőséggel, tudjunk meg minél többet, mi az, ami az asztalunkra kerül!
Jó étvágyat kívánunk!
További képek:
www.facebook.com/bacskiskunamimegyenk/posts/1630150973799205
2024. 04. 18.
2024. 04. 18.
Nemesnádudvar
2024. 04. 17.
2024. 04. 17.
[ Nemesnádudvar ]
Kecskemét
2024. 04. 16.
2024. 04. 16.
[ Kecskemét ]
Bátya
2024. 04. 15.
2024. 04. 15.
[ Bátya ]
Császártöltés
2024. 04. 15.
2024. 04. 15.
[ Császártöltés ]
Balotaszállás
2024. 04. 15.
2024. 04. 15.
[ Balotaszállás ]