SIKERES AGRÁRINNOVÁCIÓ – szürkemarha hús minőségellenőrzése ENAR-kóddal

Amennyiben a csomagoláson található ENAR-kódot elküldjük SMS-ben egy központi számra, úgy néhány pillanat múlva ellenőrizhetjük az elfogyasztani kívánt termék minőségét, származási helyét, feldolgozási módját.

Bács-Kiskun megyében a helyi gazdaság fejlesztése, a hagyományok éltetése, az egészséges életmód támogatása a Megyei Önkormányzat kiemelten fontos feladatvállalása. Ez az elkötelezett munka egyre többször találkozik a természetközeli gazdálkodással és a fogyasztói tudatossággal, melyeket az alábbiakban bemutatott példában egy mindenki által elérhető, korszerű hatósági szolgáltatás kapcsol össze.

A szürkemarha az egyik legismertebb hungarikumunk, amelynek húsa egyre nagyobb szerephez jut az egészséges étrend kialakításában. A Duna-Tisza közén a külterjes állattartásnak évszázados hagyományai vannak. A tágas pusztákon vágtázó ménesek, a delelő Napon békésen kérődző szürkegulya, vagy a ligeterdős mezők rackanyájai mind-mind hozzátartoztak a régmúlt mindennapjaihoz. Annak idején nemcsak az itt élők megélhetését biztosították, de országunk egyik messzeföldön kedvelt és keresett exportcikkeként nemzetgazdasági szinten is komoly erőt képviseltek.

A szürkemarha egyszerre szilaj és nyugodt, erőt sugárzó és tiszteletet parancsoló. Amikor először találkozik valaki testközelből egy magyar szürkével, szépsége, termete, impozáns megjelenése csodálatot vált ki mindenkiből. Az őshonos állatfaj húsát a szakemberek évszázadok óta az egyik legkülönlegesebb minőségű húsnak tartják.

Bács-Kiskun megyében napjainkban számos helyen tartanak szürkemarhát, így a Baja közelében található Kenyeres Birtokon is. A gazdaságban újraélesztik az évszázados hagyományokat,  azt a fajta organikus tartásmódot, melynek köszönhetően a szürkemarha kizárólag a legelő természetes, kezeletlen fűféléit, valamint gyógy- és fűszernövényeit fogyasztja egész évben. Az így nevelt és szabadon tartott állatok prémium élelmiszereket biztosítanak számunkra. A magyar szürke húsa több egy marhahúsnál! Félig vad, aktív életmódja és természetesen lassú növekedése miatt húsa alacsony zsírtartalmú, rendkívül tartalmas, íze különlegesen karakteres.

A feldolgozott és kereskedelmi forgalomba került hús életpályája a csomagoláson található ENAR-kód segítségével nyomon követhető a tartás módjától kezdve a feldolgozás folyamatáig, megjelölve a fogyasztó számára is fontosabb minőségi jellemzőket.

Az ENAR működtetésével, valamint az országos adatbázis létrehozásával, fenntartásával és fejlesztésével kapcsolatos feladatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal látja el.  A vonatkozó rendeletek értelmében a marhahús címkén fel kell tüntetni a referenciakódot, amely biztosítja a kapcsolatot a hús és az állat között. Annak érdekében, hogy a fogyasztók információt szerezhessenek az általuk vásárolt húshoz kapcsolódó szarvasmarháról, az ENAR rendszerben az állatokról nyilvántartott egyedi publikus adatok bárki számára hozzáférhetőek.

Amennyiben a csomagoláson található ENAR-kódot elküldjük SMS-ben a +36304691425 központi számra, úgy néhány pillanat múlva ellenőrizhetjük az elfogyasztani kívánt terméket.

Az alábbi rövid felvételen megtekinthető az ENAR-kódos azonosítás menete.
www.facebook.com/watch/?v=177214476656151
Ez a módszer természetesen elérhető más húsféleségek esetében is. Éljünk a lehetőséggel, tudjunk meg minél többet, mi az, ami az asztalunkra kerül!

Jó étvágyat kívánunk!

További képek:
www.facebook.com/bacskiskunamimegyenk/posts/1630150973799205

Forrás:
www.kenyeresbirtok.hu
portal.nebih.gov.hu/enar

További híreink

2024. 04. 18.

Két vármegyei beruházás is településfejlesztési díjat kapott 

Jánoshalma önkormányzata Településfejlesztési Díjat, Ballószög önkormányzata és a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség pedig Településfejlesztési Különdíjat kapott szerdán Gödöllőn, A jövő települései konferencián. Mindkét díjazott beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásából valósult meg. 

2024. 04. 18.

Nemesnádudvar

2024. 04. 17.

Értéket őriznek és mentenek

Ha valaki végigsétál Nemesnádudvar szemnek is tetszetős főutcáján, első látásra nem hiszi, hogy három évszázadnyi történelem veszi körül. Mint ahogyan sok környékbeli település esetében, itt is az 1700-as évek határozták meg Nádudvar jö­vőjét annak ellenére, hogy már a honfoglaló ma­gyarok 

2024. 04. 17.

[ Nemesnádudvar ]

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Design by WEBORIGO