A nyáron termő gyümölcsöket lekvár formájában is tartósították a gondos háziasszonyok. A receptek a családon belül nemzedékeken keresztül öröklődnek. A kertekben megtermő sárgabarackból és szilvából készült lekvárok szinte minden kamra polcán megtalálhatók és még ma is sokan elkészítik a családi legendáriumokban őrzött receptek alapján. Most a sárgabarack lekvár elkészítésének fortélyát mutatjuk be, de ugyanezzel a módszerrel készíthetünk cseresznyéből, birsalmából, körtéből, őszibarackból, meggyből és szilvából is lekvárt, amelyek magukban megőrzik a nyár ízét és sokféle étel készítésekor felhasználhatók.
Hozzávalók:
1 kg sárgabarack
30 dkg cukor
5 g pektin
1 tk citromlé
Elkészítés:
A sárgabarackokat megmossuk és szűrőkanál segítségével néhány másodpercre forrásban lévő vízbe mártjuk. Ezután a héját és magját eltávolítjuk. Főzőedénybe téve hozzáadjuk a citromlevet, majd állandó kevergetés mellet addig főzzük, míg a gyümölcs szét nem fő. Hozzáadjuk a cukor háromnegyed részét. A maradék cukorhoz tesszük a pektint, jól összevegyítjük és gyors kevergetés mellett a lekvárhoz adjuk. Ezután még 5-10 percig főzzük, majd forrón, üvegekbe töltjük. Lezárjuk és 5 percre feje tetejére fordítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A cukor mennyisége ízlés szerint változtatható. Csak kiváló minőségű, teljesen érett barackot használjunk!
Elkészítette: Karsai Erika, Solt
Erika elmondta:
„Nagymamám és édesanyám is héj nélkül főzték ezt a lekvárt. A citromlé segít megőrizni a lekvár gyönyörű narancssárga színét. A főzés lerövidítése és a zamatanyagok jobb megtartása érdekében én nem főzöm fél napig a lekvárt, ezért a megfelelő állag elérése érdekében pektint használok.”
2024. 04. 23.
2024. 04. 23.
Ordas
2024. 04. 23.
2024. 04. 23.
[ Ordas ]
Drágszél
2024. 04. 22.
2024. 04. 22.
[ Drágszél ]
2024. 04. 22.
2024. 04. 22.
Császártöltés, Érsekcsanád, 4+
2024. 04. 22.
2024. 04. 22.
[ Császártöltés , Érsekcsanád , Hajós , Kalocsa , Nemesnádudvar , Sükösd ]
2024. 04. 22.
2024. 04. 22.