NAGYOT JAVULT A KISKUNHALASI TÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI HELYZETE

közügyek TOP-fejlesztések szabadidő
Foglalkoztatási fórumot tartottak Kiskunhalason a Közösségek Házában

Foglalkoztatási fórumot tartottak Kiskunhalason a Közösségek Házában. A rendezvényen a Bácsalmási, Jánoshalmi és Kiskunhalasi járások foglalkoztatási együttműködéséről egyeztettek.

Aktualitását Kiskunhalas és térségének turisztikai célú fejlesztései, és az új gyógy- és élmény fürdő tervezése adta a szakemberek számára.

A megjelenteket Szűcs Csaba, Kiskunhalas Város alpolgármestere köszöntötte.

Dr. Ruszinkó Ádám a gyógyturizmushoz kapcsolódó fejlesztések foglalkoztatásra gyakorolt hatásairól számolt be. Kiemelte, hogy a térség minden kapcsolódó ágazati szereplőjének szükséges felkészülnie, mégpedig úgy, hogy időben kezdik el a munkaerőigény megfelelő színtű oktatását, felkészítését és toborzását.

Ez jelenleg Kiskunhalas esetében kiemelten fontos feladat, hiszen az új fürdő építésének megkezdését követően az ágazati szereplőknek már a stratvonalnál kell állni. Ezért is fontos a járások közötti foglalkoztatási partnerség és együttműködés, hiszen hosszú távon megkönnyítheti mind a munkaerőpiacon, mind pedig az oktatásban a turisztikai ágazat részéről megjelenő igények kielégítését.

Dr. Szepesvári Szabolcs a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója a térségfejlesztés és a munkahelyteremtés, valamint az egészségügyi gyógyászati fejlesztések kapcsolatáról beszélt. Előadásában kiemelte, hogy a gyógyturizmus a turisztikai szektor egyetlen olyan ágazata, melyben az egész világon a pandémia idején is növekedést mutattak ki. Véleménye szerint ezért Kiskunhalas és a megye számára is kiemelten fontos lehet, hogy ebben az irányban is történjenek beruházások.

A főigazgató azt is elmondta, hogy a kiskunhalasi fürdőfejlesztés előkészületei kapcsán, már megfogalmazódott az a gondolat a kórház helyi menedzsmentjében, hogy a város gyógyvizének adottságai a gyógyászatban is kiemelten kamatoztathatóak. A tervek szerint egy orvosi, rekreációs és gyógyszálló épülne rákapcsolódva a fürdőfejlesztésre, mely további egészségipari, gyógyászati, oktatási fejlesztéseket és további munkaerő igényeket is indukálhat, ezzel is növelve a térség és a megye szerepét a gyógyturisztikai szektorban nemzetközi szinten.

A partnerségi projektből a három járás foglalkoztatási osztályán keresztül idáig 588 személy részesült bértámogatásban, bérköltség támogatásban, képzésben vagy egyéb szolgáltatásban. A partnerségi projekt hasznosulásáról és munkaügyi eredményeiről a Kiskunhalasi Járási Hivatal Foglalkoztatási osztályának vezetője Budai Zsolt tartott ismertetőt.

A járás foglalkoztatási helyzete újra elérte a pandémia előtti szintet, a munkavállalási korú népességhez viszonyítva az álláskeresők aránya Bácsalmás térségében is tartósan 5% alatti, a gazdaságilag aktív népesség százalékában is 7% alatti értéket mutat, ennél a jánoshalmi és kiskunhalasi járás arányai még kedvezőbbek. A gazdasági újraindítására szolgáló programok is népszerűnek bizonyultak, így az önfoglalkoztatási támogatások, valamint a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatását elősegítő támogatások is.

A foglalkoztatási Paktum projekt további eredményeiről Németh Balázs, Bácsalmás Város polgármestere, a konzorcium vezetője tartott ismertetőt. A foglalkoztatást érintő támogatásokon túl kiemelte, hogy az 588 munkaerő piaci programok támogatásaiból részesülő személyek mellett további 390-en jutottak álláshoz, melyből a 6 hónapos támogatási időszakot követően is 328-an megmaradtak az állásukban. A paktum projekt másik fő lába a mentori tevékenység volt, mely az inaktív álláskeresők, a közfoglalkoztatottak és a foglalkoztatási osztályról mentori szolgáltatásra irányítottak elsődleges munkaerőpiaci elhelyezkedését hivatottak segíteni. Összesen idáig 603 személy volt, akikkel a mentorok kapcsolatba léptek, melyből 147-en vették igénybe a mentori szolgáltatásokat.

További híreink

Dunavecse

2024. 03. 28.

Dunavecse – Fehéregyháza pusztai tarsolylemez

A vármegyei motívumvilág következő állomása Dunavecse. Ott is a tarsolylemezzel ismerkedhetünk meg ezúttal.A tarsolylemezt 1910-ben gyűjtötte a helyszínen Kada Elek, a megbolygatott sír tárgyait „részben szétszórták, részben a gyermekek kezei közt mint játszó tárgyak elvesztek” (Kada). E tarsolylemezen centrálisan szimmetrikus elrendezésben jelennek meg a lemez „sarkai” felé középvonalukkal nyíló palmetta csokrok.

2024. 03. 28.

[ Dunavecse ]

Foktő

2024. 03. 27.

Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése - projektindítás

Foktő Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK elnevezésű felhívásra „Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00033). A projekt keretében 208,50 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása.

2024. 03. 27.

[ Foktő ]

2024. 03. 21.

ÖKO-szuperhőst keresünk!

Keressük klímareferens munkatársunkat!  

2024. 03. 21.

2024. 03. 20.

Faggyal érkezett a hivatalos tavasz

Ma megkezdődött a csillagászati tavasz. Szerdán, március 20-án 4 óra 6 perckor kezdődött el a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a nap-éj egyenlőség - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján, ahol felhívta a figyelmet arra: a tankönyvek ugyan március 21-ére datálják az eseményt, de ez eshet 20-ára és 21-ére is. Ma reggel ugyan minúszokra épbredtünk, de a gazdák közül bizony sokan az ültetvényeken töltötték az éjsazkát, melegítő eszközökkel, füstöléssel igyekeztek megóvni a virágba borult gyümölcsösöket.   

2024. 03. 20.

Kunpeszér

2024. 03. 19.

Vármegyénk motívumvilága: Kunpeszéri hajfonatkorong

Bács-Kiskun vármegye gazdag motívumvilágából csemegézhetünk folyamatosan, sőt honlapunkról a motívumgyűjtemény teljességében és külün-külön is letölthető! Ezúttal ahonfoglalás kori női viselet jellegzetes díszeit, az áttört díszítésű, kunpeszérei hajfonatkorongokat mutatjuk be.

2024. 03. 19.

[ Kunpeszér ]

2024. 03. 18.

Több volt a vendég

Tavalyelőtthöz képest 2023-ban nőtt a Bács- Kiskun kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma. Kecskemét vitte a prímet, de Kiskunmajsa, Tiszakécske és Kiskőrös sem panaszkodhat.

2024. 03. 18.

Design by WEBORIGO