NAGY HORDEREJŰ MEGÁLLAPODÁS A SZENTHÁROMSÁG TÉR FELÚJÍTÁSÁNAK BEFEJEZÉSÉRE KALOCSÁN

közügyek választás
A Szentháromság tér felújítási munkálatait 2021. december 31-én tervezik befejezni.

Január 13-án délelőtt nagy horderejű együttműködési megállapodást írt alá dr. Filvig Géza polgármester Kalocsa Város Önkormányzata, valamint dr. Bábel Balázs érsek, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye képviseletében. A 10 oldalas, minden jogi és megvalósítási kérdést részletesen tartalmazó dokumentum megszületéséről először dr. Filvig Géza a közéleti Facebook oldalán adott hírt, majd az Önkormányzat és az Érsekség közös sajtóközleményt adott ki. A fontos megállapodás közvéleményt talán leginkább érintő része: „…Az Érsekség a Szentháromság tér felújítási munkálatait 2021. december 31 napjáig befejezi, feltéve, hogy a katonasírok exhumálásához szükséges engedélyt 2021. július 31-ig megszerzi, egyébként az engedély megszerzését követő 6 hónapon belül fejezi be a tér felújítási munkálatait. A határidő módosítása az engedély hiányában csak a katonasírok feltárásával érintett területek esetében érvényes.”

Amint azt dr.Filvig Gézától megtudtuk: A megállapodást mindkét fél részéről alapos előkészítő, egyeztető munka előzte meg, melynek köszönhetően a polgármester és érsek atya már egy letisztult, kölcsönösen megismert és elfogadott, a partneri viszonyt erősítő, a város jövőjét kölcsönösen szem előtt tartó dokumentumot láthatott el kézjegyével.

 

A közérdeklődésre számot tartó megállapodás Előzmények fejezete szerint:

 

„Szerződő felek kijelentik, hogy a felújítás tervezett I. üteméből az alábbi tervezett felújítási munkák még nem valósultak meg: katonasírok feltárása és új térburkolat kiépítése; a Székesegyház északi oldalán tervezett romkert rekonstrukciója és a hozzá kapcsolódó támfal és zöldterület kialakítás; Asztrik szobor elhelyezése (katonasírok feltárásának hiányában).

 

Az okiratban az önkormányzat vállalta,

 

„…az Érsekség részére tulajdonosi hozzájárulást biztosít az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokon a megállapodás mellékletét képező, „Szentháromság tér felújítás I-II-III. ütem” elnevezésű, helyszínrajz szerinti munkálatok elvégzéséhez. Az Önkormányzat közreműködik az engedélyek kiadásához nélkülözhetetlen előkészítő munkákban, és szükség szerint a forgalomtechnikai feladatok ellátásában.”

 

Az Érsekség, mint a tér felújítási munkálataihoz biztosított állami forrás címzettje azt vállalta, hogy

„…a munkálatokhoz szükséges engedélyek beszerzéséről gondoskodik; a tulajdonos Önkormányzatot kérésére folyamatosan tájékoztatja a munkálatok folyamatáról; ha a megállapodásban vállalt feladatokban eltérés következne be, a tulajdonos Önkormányzatot tájékoztatja, és annak írásbeli engedélye vagy egyeztetést követően folytatja csak a munkálatokat.”

Az Érsekség vállalta továbbá a katonasírok exhumálásával kapcsolatos feladatok elvégzését, a szükséges engedélyek beszerzését, valamint hogy

A SZENTHÁROMSÁG TÉR FELÚJÍTÁSI MUNKÁLATAIT 2021. DECEMBER 31. NAPJÁIG BEFEJEZI.

Ennek egyik feltételeként szabták, hogy az Érsekség a katonasírok exhumálásához szükséges engedélyt 2021. július 31-ig megszerzi, egyébként az engedély megszerzését követő 6 hónapon belül fejezi be a tér felújítási munkálatait.

A HATÁRIDŐ MÓDOSÍTÁSA AZ ENGEDÉLY HIÁNYÁBAN CSAK A KATONASÍROK FELTÁRÁSÁVAL ÉRINTETT TERÜLETEK ESETÉBEN ÉRVÉNYES - áll a dokumentumban, ami azt is tartalmazza,

hogy az Érsekség a Főszékesegyház északi és déli oldalánál tervezett romkert kialakításáról további részletterveket készít, melyeket jóváhagyásra bemutat az önkormányzat részére.

A megállapodás szövege kitér arra is:

„…A tervezett romkerti rész kivitelezési munkálatai csak az önkormányzat által jóváhagyott tervek birtokában kezdhetők meg, valamint a megállapodás mellékletét képező terveken jelölt kivitelezési munkálatokat megelőzően az önkormányzat részére (Érsekség – a szerk.) jóváhagyás céljából benyújtja a Főszékesegyház keleti oldalánál (Kossuth Lajos utca felé eső rész) tervezett gyalogos, burkolt felület keresztmetszeti kialakításának tervezett megoldását ábrázoló keresztszelvény rajzot.”

A KIVITELEZÉSI MUNKÁLATOK EZEN RÉSZ ESETÉBEN IS AZ ÖNKORMÁNYZAT RÉSZÉRE BEMUTATOTT ÉS JÓVÁHAGYOTT KERESZTSZELVÉNY BIRTOKÁBAN KEZDHETŐK MEG.

- rögzíti a dokumentum.

Az okirat lényeges eleme a munkálatok ütemezése:

„Szükséges munkálatok az 1. ütem lezárásához: katonasírok feltárása, térburkolat kiépítése; a Székesegyház északi oldalán tervezett romkert rekonstrukciója és a hozzá, kapcsolódó támfal és zöldterület kialakítása; Asztrik szobor elhelyezése,  valamint a feltárást követő terv szerinti templomrom üvegfödém védőtető kialakítása.”

A megállapodás részletességére jellemző, hogy az a közművonalak cseréjére, a csapadékvíz elvezető rendszerek kiépítésére, a világításhálózatra, zöldfelületek kialakítására, a fásításra is kitér.

Az Érsekség vállalása szerint az egyes ütemek befejezéséről írásban értesíti az önkormányzatot és egyben hozzájárul ahhoz, hogy

AZ ÖNKORMÁNYZAT AZ EGYES ÜTEMEK BEFEJEZETTSÉGÉT HELYSZÍNI SZEMLE KERETÉBEN ELLENŐRIZZE,

és mennyiben az Önkormányzat észrevétellel kíván élni, akkor azt írásban megküldve jelzi az Érsekség kapcsolattartója felé, aki haladéktalanul intézkedik a két fél közötti egyeztetésről.

A szigorú kitételeket tartalmazó irat része:

„…felek elfogadják és tudomásul veszik, hogy jelen megállapodás csak írásban módosítható.”

 

A dokumentum záró fejezetének megfogalmazása szerint:

„… felek megállapodnak abban, hogy 2021. november 30-ig szerződést kötnek a felújítás során létrejött vagyonelemek további hasznosításáról, használatáról, és tulajdonjogának rendezéséről.”

További híreink

2024. 04. 18.

Két vármegyei beruházás is településfejlesztési díjat kapott 

Jánoshalma önkormányzata Településfejlesztési Díjat, Ballószög önkormányzata és a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség pedig Településfejlesztési Különdíjat kapott szerdán Gödöllőn, A jövő települései konferencián. Mindkét díjazott beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásából valósult meg. 

2024. 04. 18.

Nemesnádudvar

2024. 04. 17.

Értéket őriznek és mentenek

Ha valaki végigsétál Nemesnádudvar szemnek is tetszetős főutcáján, első látásra nem hiszi, hogy három évszázadnyi történelem veszi körül. Mint ahogyan sok környékbeli település esetében, itt is az 1700-as évek határozták meg Nádudvar jö­vőjét annak ellenére, hogy már a honfoglaló ma­gyarok 

2024. 04. 17.

[ Nemesnádudvar ]

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Design by WEBORIGO