MONUMENTÁLIS TÁNCJÁTÉK DEBÜTÁLT A MEGÚJULT SZÍNPADON

közügyek Fi200 választás
A kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban a Félegyházi Táncszínház méltó körülmények között mutatta be Sorsunk című táncjátékát a nagyérdeműnek.

Dupla ünnep volt október 2-án, pénteken este a Móra Ferenc Művelődési Központban. Kovács-Csonka Szilvia igazgató köszöntő szavaiban arra emlékeztetett, hogy az intézmény 24 évet várt a jelenlegi színpadi környezetre, amiben most a Félegyházi Táncszínház méltó körülmények között mutathatja be Sorsunk című táncjátékát a nagyérdeműnek.

1996. március 6-án ünnepélyes keretek között adták át az akkor gyönyörűen felújított Móra Ferenc Művelődési Központot. Az azóta eltelt 24 év alatt nagyon sok minden szépült és korszerűsödött az intézmény falain belül, de a színházterem színpadtechnikájának, hang- és fénytechnikai berendezésének, valamint színpadi függönyeinek teljes körű megújítására és cseréjére soha nem volt elegendő forrás. Egy sikeres pályázatnak köszönhető, hogy mostantól a kor technikai igényinek megfelelő színpad áll a fellépő színészek, együttesek, előadók szolgálatában. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által koordinált Területi Operatív Programból elnyert több mint 18,8 millió forint támogatásból színvonalas hang-, fény- és videotechnikai berendezések beszerzése és beszerelése valósult meg, ami a kulturális igények mind szélesebb körben történő kielégítését teszi lehetővé. Mostantól a művelődési központ olyan programokat is el tud hozni a város lakosságának, amelyekre bár igény lett volna, az elavult technika miatt eddig nem voltak elérhetőek.

Az estet Csányi József polgármester nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy a jelenlegi nehéz időkben is meg kell találni azokat az apró momentumokat, azokat a szokásokat, tradíciókat, amelyek eddig is meghatározták mindennapjainkat. Fel kell kutatni a Kiskunfélegyházát tovább virágoztató fejlesztési lehetőségeket. A polgármester elmondta azt is, hogy a mostani projektet egy másik követi, aminek keretében az intézmény homlokzata újul meg. A művelődési központot a város szimbolikus épületének nevezte, amelynek karbantartásához – fogalmazott – forrásokat kell találni.

Az ünnepélyes szalagátvágás szimbolikusan új lehetőségek előtt is kaput nyitott. Ezt követően a Félegyházi Táncszínház vette birtokba a színpadot. A Sorsunk című darabot eredetileg a Trianon 100 Emlékévhez kapcsolódva, június 6-án szerettek volna bemutatni, de a vírushelyzet ezt akkor nem tette lehetővé. Október 2-ára azért esett a választás, mert az 1956. október 6-ai eseményekre emlékezve, a Nemzeti Emléknaphoz közeledve méltó alkalomnak ígérkezett a rég nem látott táncjáték bemutatására.

Petőfi Sándor: Szülőföldemen című versének részletével indult a műsor, majd színpadra léptek a táncosok. A megújított darabban a Félegyházi Táncszínházon kívül közreműködött a kunszállási Csűrcsavaró Táncegyüttes és a Padkaporos Táncegyüttes Zsongoló csoportja is. A sodró lendületű, professzionális előadás létrejöttét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta. A tánccal bemutatott magyar sors szívet tépő jeleneteit Papp Nóra és Kátai Tibor rendező-koreográfusok vitték színpadra. Láthatta a közönség, hogy a ránk mért csapásoknak nemzetünk nem tudott mindig ellenállni. A táncjáték mégis reményt ad arra, hogy összefogással, összetartozással nagyon sok probléma áthidalható. Fontos üzenete, hogy erős nemzeti öntudattal, magyarként megálljuk a helyünket a mai társadalomban. A megújult fény- és hangtechnika mindezt páratlan élménnyel támogatta.

Fénykép: Patyi Zoltán

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO