MINDEN KOROSZTÁLYRA GONDOLTAK A CIRÓKA BÁBSZÍNHÁZBAN A BÁBSZÍNHÁZI VILÁGNAPON

Ezen a napon világszerte olyan eseményekkel ünnepelnek a bábosok, amelyek felhívják a figyelmet a bábművészet sokszínűségére, a műfaj sokoldalúságára.

A Bábszínházi Világnapot a Nemzetközi Bábművész Szövetség, az UNIMA kezdeményezésére 2003 óta tartják meg évről-évre március 21-én. Ezen a napon világszerte olyan eseményekkel ünnepelnek a bábosok, amelyek felhívják a figyelmet a bábművészet sokszínűségére, a műfaj sokoldalúságára.

A Ciróka Bábszínház kétnapos programajánlata ezt a sokszínűséget és sokoldalúságot mutatta meg.

A legkisebbeket a szegedi Kövér Béla Bábszínház Rókus Mókus című vendégjátéka várta. A négy éven aluliak a mondókákra épülő előadást követően most is szemügyre vehették a bábokat, felfedezhették a játékteret. A nagyobbak Fabók Mancsi előadásában tekinthették meg A háromágú tölgyfa tündérét, amely -mint minden jó családi előadás- a felnőttek számára is tartogatott jó néhány meglepetést. Vitéz László sem hiányozhatott az ünnepi programból. Fülöp József vásári játéka ez alkalommal is lelkes fogadtatásra talált a közönség körében. Az ünnepi programsorozat Fabók Mancsi felnőtt előadásával zárult. Mikszáth egyik legkevésbé ismert, gyönyörű elbeszélése elevenedett meg a Ciróka színpadán, amely egyetlen kérdés körül forog: hogyan legyünk jók, ebben a világban? A körülöttünk zajló események végett még inkább megérintett minket az öreg Kupolyi története, aki a környezetével szembe menve, saját erkölcsi értékrendje szerint tudott élni és cselekedni.

A Világnap magyarországi üzenetét idén Csató Kata bábszínész, bábrendező, tanár, az UNIMA (Nemzetközi Bábművész Szövetség) Magyar Központjának vezetője, az UNIMA végrehajtó bizottságának és Humanitas bizottságának tagja írta.

„(…) Most van igazán szükség ránk! Ránk, Művészekre! Ránk, Bábosokra!

A bábosra, aki görbe tükröt állít a mindenkori néző elé. A bábosra, aki megnevettet. A bábosra, aki feloldja a félelmeket, aki kifigurázza és megveri még a Halált is. A bábosra, aki absztrahál, és ezzel örök igazságokat fogalmaz meg. A bábosra, aki tanít. És nem utolsósorban a bábosra, aki összeköti a különböző korú, nemű, kultúrájú embereket. Mert most összefogásra van szükség, hogy újra tudjunk bízni magunkban is és egymásban is, hogy ismét emberek lehessünk és méltó módon tudjuk ezt a tudást tovább örökíteni a következő generációra.

Szóljon ez a nap a bábokról és a bábosokról, akik folyamatosan építkeznek!”

A Bábszínházi Világnap eseményein adakozásra is volt lehetőségük látogatóinknak. Az önkormányzat kezdeményezésére – a Tavaszi Fesztivál ideje alatt- pénzadománygyűjtés indult a háborús menekültek javára, amelynek bábszínházunk is helyet adott.

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO