Karácsonyhoz közeledve, az adventi időszakban szinte minden házban sütnek mézeskalácsot. A hozzáhasznált fűszerek, a szegfűszeg, fahéj, a méz elegyének illata ilyenkor belengi az egész házat. Nagyon jó családi elfoglaltság is, mert ilyenkor a család apraja-nagyja egyformán bekapcsolódhat a sütésbe, díszítésbe. Előkerülnek a különböző tészta kiszúró formák, amelyeket akár több generáción keresztül is őrizni szoktak a családok. Az elkészült süteménnyel díszíthetjük a karácsonyfát, de ajándéknak is adhatjuk, mindenki örömmel fogadja.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg méz
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 kk szódabikarbóna
1 tojás sárgája
szegfűszeg, fahéj ízlés szerint
Cukormáz:
1 tojás fehérje
20 dkg porcukor
8 csepp 10%-os ecet
Elkészítés:
A hozzávalókat könnyen formálható tésztává gyúrjuk. A legjobb, ha állni hagyjuk, akár egy napig is, a kamrában, vagy a hűtőben.
Ezután 3-4 mm vastagra kinyújtjuk és különféle formákkal kiszúrjuk a tésztát. A karácsonyfa készítéséhez növekvő nagyságú csillagformákat készítünk. A formázott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és közepes hőfokon arany barnára sütjük.
Miután kihűlt a tészta, cukros tojásfehérjével díszítjük. Ehhez nejlon zacskóba rakunk az elkészült mázanyagból és az egyik sarkán kicsi lyukat vágunk. A habot ezen keresztül nyomjuk a tésztára. A habot lehet ételfestékkel is díszíteni, de rakhatunk rá más díszítő elemeket is, például cukor gyöngyöcskéket, stb. A csillag karácsonyfa készítésekor, a feldíszített növekvő nagyságú csillagokat szintén a cukros mázzal ragasztjuk össze. Jól záró dobozban sokáig eláll.
Elkészítette:
Sárközi Ágnes és Hegedűs Józsefné, Solt
2024. 04. 19.
2024. 04. 19.
2024. 04. 19.
2024. 04. 19.
Nemesnádudvar
2024. 04. 19.
2024. 04. 19.
[ Nemesnádudvar ]
2024. 04. 19.
2024. 04. 19.
2024. 04. 19.
2024. 04. 19.
Kunszentmiklós, Szabadszállás
2024. 04. 19.
2024. 04. 19.
[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]