LÉGY KERTÉSZ! – ÉPÍTSÜNK KERTI TAVAT!

Csillogó víztükör, színes virágok és buja növényzet egy talpalatnyi helyen. Kiskertünk igazi oázisa lehet egy kis tó, mely, üde látványával és simogató csöndjével ajándékoz meg bennünket.

Csillogó víztükör, színes virágok és buja növényzet egy talpalatnyi helyen. Kiskertünk igazi oázisa lehet egy kis tó, mely, üde látványával és simogató csöndjével ajándékoz meg bennünket.

A víz a kertkialakítás egyik legfontosabb kelléke, és minden körülmények között igazi látványosság. Lehet álló, folyó, spriccelő, csobogó. Nagyobb vonzerőt gyakorol ránk, mind bármilyen más építmény a kertben. Egy vízmedence helyesen a kert összképébe kapcsolva rendkívüli mértékben képes gazdagítani azt. Pontosan tudnunk kell, hogy álló vagy folyó vizet kívánunk-e. Gondoskodnunk kell arról, hogy a kertben tartózkodó gyermekek számára veszélytelen legyen. Nincs sok értelme pompás vízmedencét tervezni, amelyet aztán biztonsági okokból kerítéssel kell körül vennünk. A dísztavak elsősorban dekoratív elemek, melyek a legkisebb kertben is kialakíthatók. Kisszámú, ám gondosan kiválasztott szépséges növényekkel ültethetjük be, és kertünk ékessége lehet. Alapszabály, minél kisebb a tó, annál kevesebb növényt ültessünk bele és a partjára, különben nem érvényesül a víztükör.

A dísztavat ízlésünktől és a kert méretétől függően kötetlen vagy formális stílusban, kisebb vagy nagyobb víztükörrel alakíthatjuk ki. A parti sáv beültetésére szintén számtalan lehetőség közül választhatunk, sőt akár több kisebb medencét is összekapcsolhatunk egymással. A tisztán díszmedencék és természethű tavak között számtalan átmeneti forma létezik, a lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt. A merev vonalú, kerek, négyszögletes vagy négyzet alakú medencék mindig hatásos kertépítészeti elemek lehetnek.
A növényekkel dúsan beültetett kertben megnyugtatóan hatnak a tiszta formák, mert a tekintetet odavonzzák. A medence dekoratív hatása tovább növelhető, ha a partjára egy szobrot, vagy egy különlegesen szép növényt ültetünk.

A tó tervezéséről és kialakításáról, a beültethető növényekről további információk találhatók az alábbi oldalon.

Forrás:
www.gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=349078&
Kép: pixabay.com

További híreink

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

Ordas

2024. 04. 23.

Művelődési ház energetikai felújítása és zöldterület fejlesztése Ordason - projektindítás

Ordas Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Művelődési ház energetikai felújítása és zöldterület fejlesztése Ordason” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00030). A projekt keretében 59,49 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közösségi épület korszerűsítése.

2024. 04. 23.

[ Ordas ]

Drágszél

2024. 04. 22.

Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Drágszél Község Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00007). A projekt keretében 49,63 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a település művelődési házának energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 22.

[ Drágszél ]

2024. 04. 22.

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján. A mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget. 

2024. 04. 22.

Császártöltés, Érsekcsanád, 4+

2024. 04. 22.

Evezővel Bács-Kiskunban

Folytatódik a vármegye aktívturisztikai fejlesztése: a Vajas-fok és a Duna-völgyi-főcsatorna többnapos vízitúrákra is alkalmassá válik a jövőben.

2024. 04. 22.

[ Császártöltés , Érsekcsanád , Hajós , Kalocsa , Nemesnádudvar , Sükösd ]

2024. 04. 22.

A Kádár-kockák megmentése

Magyarország településein még ma is több mint 800 ezer Kádár-kocka áll.

2024. 04. 22.

Design by WEBORIGO