LAKOMACRA KÉSZÜL A KALOCSAI HORVÁT ÖNKORMÁNYZAT

Vármegyénk értékei
Február 5-én, szombaton lesz a mulatság

 

A Kalocsai Horvát Önkormányzat február 5- én, szombaton Lakomacot tart Meszesen. A bál a sztárvendég Gyurity István, horvát nemzetiségű színművész műsorával kezdődik, a programról Ivó Mária, a Horvát Önkormányzat elnöke tájékoztatta portálunkat.

„A kalocsai Horvát Önkormányzat az első prélót (fonót) az őszi választások után tartotta, de a város zsúfolt hétvégi programjai miatt akkor nem volt egyszerű szabad időpontot találni. Az összes hétvége foglalt volt, ezért azt a bátyai hagyományt elevenítettünk fel, amely szerint a Hamvazószerda előtti csütörtökön „Lakomac”-ot, azaz torkos csütörtököt tartottak. Ilyenkor a falu fiataljai egymáshoz jártak torkoskodni. Ezért kapta rendezvényünk a Lakamac nevet, amit máig őrzünk. Ám ezt a szép, immár bállal egybekötött népi szokást a nagyobb részvétel érdekében is szombaton tarjuk. Már az első alkalom megmutatta, hogy jó úton járunk: nagy volt az érdeklődés, a szomszédos települések mellett távolabbi településekről, például Garáról, Hercegszántóról is eljöttek, akik bátyai, dusnoki rácnak, illetve horvát nemzetiségűnek vallják magukat. Immár hagyomány, hogy a már említetteken kívül meghívót küldünk például a Duna menti rácoknak: ercsieknek, érdieknek, százhalombattaiaknak is.”

A helyi Horvát Önkormányzat elnöke hangsúlyozta:

„ Az idei Lakamacot Kalocsa-Meszesen, a Kék-Duna Vendéglőben február 5-én tartják, a vendégeket 18 órától fogadjuk. Az est 19 órakor Gyurity István horvát színművész, a Pécsi Horvát Színház tagjának egyórás műsorával kezdődik.

A horvát nemzetiségűek körében különösen népszerű színművész több társulatban szerepel, legfőképp zenés darabokban, operettekben látható, és mint az emlékezetes, Gyurity István régebben a kalocsai társulatnak is a színművésze volt.”

Ivó Mária felhívta a figyelmet, hogy az idei Lakamacra január 31-ig várják a jelentkezéseket telefonon, vagy a Horvát Önkormányzat Kalocsa közösségi médiás https://www.facebook.com/Horv%C3%A1t-%C3%96nkorm%C3%A1nyzat-Kalocsa-550519695406256 oldalán. Továbbá személyesen nála, Markó Mónika elnökhelyettesnél, valamint Mácsai Róbert Mátyásné képviselőnél is lehet jelentkezni a vidámsággal teli estre.

A fotó forrása: Hodová Péter - Bátyai rácok prélója 2018

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO