KÖZÉPPONTBAN A MUNKAERŐ MEGTARTÁS

közügyek zöld Bács-Kiskun TOP-fejlesztések
A munkaerő megtartása volt a középpontjában annak a HR-konferenciának, amit 2020. szeptember 24-én rendeztek a Hajósi Barokk Kastélyban.

A munkaerő megtartása volt a középpontjában annak a HR-konferenciának, amit 2020. szeptember 24-én rendeztek a Hajósi Barokk Kastélyban.

A szakmai tanácskozás résztvevőit Estókné Szalczer Erzsébet polgármester köszöntötte a megye legkisebb lélekszámú városában, melynek legfőbb turisztikai vonzerejét a konferenciának otthont adó kastély – melyben vadászati kiállítás is látható –, valamint a Pincefalu jelentik.

Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke beszéde során szólt a helyi foglalkoztatási paktumok jelentőségéről, amit a helyben foglalkoztatás támogatására, a munkaerő megtartására hívtak életre. Mint elhangzott: néhány éve az együttműködések tervezéskor a munkanélküliség volt a legfőbb probléma, mostanában pedig munkaerőhiány mutatkozik egyes területeken. – Ott azonban ahol van az együttműködésnek egy helyi motorja, határozott az irányítás, jó a kapcsolat a konzorciumi partnerekkel, ott sikeres az együttműködés – vélekedett az alelnök.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a megye gazdasági fejlődésének élénkítése érdekében az „Együttműködés a helyben foglalkoztatásért – Bács-Kiskun megyei foglalkoztatási- és gazdaságfejlesztési együttműködés” című a TOP-5.1.1-15-BK1-2016-00001 azonosító számú projekt keretében vizsgálta a megyében működő gazdálkodó szervezetek munkaerő-keresletének várható alakulását és képzési igényeiket.

Szakál Tibor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Foglalkoztatási paktum szakmai vezetője arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági környezetben a munkaerőpiac hirtelen változásai komoly kihívásokkal szembesítik a munkáltatókat. Egyik nap még a szűkös munkaerő keret, másnap már a munkaerő megtartása állítja nehéz döntések elé a vállalat vezetőket, tulajdonosokat és az emberi erőforrással foglalkozó HR-szakembereket.

Mint kiderült: az országos tapasztalatok is hasonlóak, de az egyes régiók gazdasági fejlettségétől függően eltérőek a foglalkoztatási mutatók, de a regisztrált munkanélküliek számának alakulása is munkaerő piaci fordulatot jelez.  Hágen Tímea Krisztina, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának főosztályvezetője elmondta: az áprilisi mélypont óta mintegy 146 ezer fővel nőtt a hazai foglalkoztatottak száma. Hozzátette: a javuláshoz a kormány válságkezelő intézkedései is hozzájárultak. Mintegy 100 milliárd forintot fordítottak már erre a célra és továbbra segíteni kívánják a munkahelyek megtartását.

A válság szinte minden ágazatot érintett - különösen a turisztika és a vendéglátás -, de az elmúlt három hónapban a munkaerő kereslet élénkülés figyelhető meg.

Bach János, a dunapataji Best-Tool Kft. tulajdonosa elmondta, hogy 32 évvel ezelőtt indította vállalkozását és vannak olyan alkalmazottaik, akikkel a kezdetektől együtt dolgoznak. A családi vállalkozás 60 főt foglalkoztat és a múlt évi árbevételük 870 millió forint volt. A cég elsősorban autóipari szerszámgyártással foglalkozik. Bach János kiemelte, nagyon fontos a munkaerő kiválasztása, hiszen nem csak jó szakembernek kell lenni valakinek, hanem olyannak, aki együtt tud dolgozni a csapat többi tagjával. Hangsúlyozta: a munkatársaknak ismerniük kell a célokat, az esetleges akadályokat, de a várható eredményeket is. A cégtulajdonos nagyon fontosnak ítélte a dolgozók munkájának elismerését – mint mondta: saját kezűleg is készít apró ajándékokat minden dolgozójuknak – , de ugyanígy erősítik a csapategységet a közös szabadidős programok, amik hozzájárultak  eredményességükhöz.

Fata László cafeteria-szakértő a kedvező adózású juttatásokról tartott előadást. Kiemelte, hogy nagyon fontos a gyors információszerzés ezen a területen, mert gyakran változik a jogszabályi környezet. Mint elhangzott: mostanában igen kedvelt a Széchenyi Pihenőkártya, de a munkaadóknak lehetőségük van az otthoni munkavégzés támogatására is, például az internet előfizetésre.

Séra Attila PCC coach  pedig azokról a motivációkról, elvárásokról is szólt, melyek alapvetők a munkahelyeken a hatékony munkavégzéshez. Ilyen területek például a munka és a magánélet egyensúlya, az elismerés és a megbecsülés, a megfelelő munkahelyi kommunikáció, a vezetői képességek fejlesztése, valamint a stresszkezelés.

A megyei önkormányzat által létrehozott  ösztöndíj program is a helyben maradást szolgálja. A hatodik ciklusában tartó programról Leel-Őssy Barbara ösztöndíj referens elmondta: négy konzorcium huszonhét településén eddig 694 pályázót támogattak, havi 5-50 ezer forint közötti összegekkel. A tanulmányi ösztöndíjat – vállalkozók bevonásával – a jövőben szeretnék kiterjeszteni az egész megyére.

További híreink

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

2024. 04. 25.

Mentsük meg a tanyákat!

A hungarikumnak számító magyar tanya különös szerepet tölt be Bács-Kiskun vármegye életében; a XVII. századtól meghatározó része hazánk társadalmi- gazdasági berendezkedésének. 

2024. 04. 25.

Kecskemét

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO