KORMÁNY ELÉ KERÜLNEK A BÁTYAI VÍZMEGTARTÓ PROJEKT TAPASZTALATAI

közügyek zöld Bács-Kiskun TOP-fejlesztések
Október 8-án ünnepélyes keretek között adták használatba Bátyán a tározótavat is magába foglaló beruházást.

Fontos állomáshoz érkezett az úgynevezett LIFE-MICACC vízmegtartó mintaprojekt Bátyán. Október 8-án ünnepélyes keretek között, a dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára részvételével megtartott tanácskozást követően adták használatba a tározótavat is magába foglaló beruházást. Ezzel megkezdődött a Fekete Csaba polgármester menedzselésével megvalósított projekt tapasztalatgyűjtési időszaka, hogy azoknak más településeken is hasznát vehessék.

A beruházásról szólva dr. Dukai Miklós helyettes államtitkár elmondta: immár harmadik éve, hogy a Belügyminisztérium partnertelepüléseket keresett a települési vízmegtartó megoldások mintaprojektjének megvalósításához. Bátya Község Önkormányzata élt a lehetőséggel, így eredményes pályázat eredményeként vehet részt az országban 5 kiválasztott településen 60 százalékban uniós, 30 százalékban belügyminisztériumi, 10 százalékban települési önerőből megvalósuló úgynevezett LIFE-MICACC mintaprojektben. A beruházással a különböző, eltérő adottságokkal rendelkező települések vízmegtartó megoldásait tesztelik, majd ezeknek a tapasztalatoknak, köztük a bátyai projektnek az összegzése kerül a Kormány elé. A bátyai mintaprojekt megvalósítása annyiban szerencsés, hogy két kitűnő szakember, Fekete Csaba polgármester és Szabó Zsófia klímaadaptációs referens vesz részt a kivitelezésben és a tapasztalatok összegzésében – mondta a helyettes államtitkár.

A településfejlesztő végzettségű Fekete Csaba polgármester a mintaprojekt szükségességét azzal magyarázta: hazánkat az éghajlatváltozás várhatóan a globális átlagnál súlyosabban érintheti. Az átlaghőmérséklet 3-5 Celsius fokkal is emelkedhet, ráadásul a csapadékmennyiség csökkenésének és szélsőségesebb eloszlásának további romlása várató.

Az alapvető problémát egyfelől az aszály, másfelől az extrém mennyiségben jelentkező csapadék jelenti. A két szélsőséget kell egymáshoz közelíteni. Az egész folyamatban a vízre kell vigyázni, hiszen mindez a mikroklímát befolyásolja – mondta.

Hozzátette, míg Bátyán éves átlagban 550 milliméter csapadék esik, addig a kipárolgás mennyisége 850 milliméter.

A szakember szerint országosan összesen 800 milliós forrásból, ebből Bátyán 65 millió forintból valósul meg a beruházás. A rendelkezésre álló összeg csak egy részét költötték a kivitelezésre, ugyanis a partnertelepüléseken, köztük Kalocsán ebből a forrásból segítik majd a hasonló beruházás megtervezését, illetve szemléletformáló előadásokat is tartanak.

Fekete Csaba szólt arról is, hogy az összesen 3 hektárnyi területet, ebből egy hektár vízfelületet érintő beruházás a Bátyán csak gödröknek nevezett területen valósult meg.

A településen keletkező csapadékvíz egy részét két irányból vezetik ide. Az 1-2 méter vízmélységű tó a vizes élőhelyek megtartását segíti. A tározó sekély és mély részén a már meglévő növény- és állatvilágnak teremtik meg az optimális feltételeket. A befolyó víz mesterséges szűrése érdekében a befolyóknál a nádat megőrzik. A mederkotráskor keletkező földet, iszapot nem szállították el, hanem abból egy töltést építettek, amely rekreációs célokat szolgál. Ez utóbbi érdekében 600 kisfát ültettek ki, és kiülőkkel is csalogatják a természet közeli pihenésre, kikapcsolódásra vágyakókat.

 

További híreink

Dunavecse

2024. 03. 28.

Dunavecse – Fehéregyháza pusztai tarsolylemez

A vármegyei motívumvilág következő állomása Dunavecse. Ott is a tarsolylemezzel ismerkedhetünk meg ezúttal.A tarsolylemezt 1910-ben gyűjtötte a helyszínen Kada Elek, a megbolygatott sír tárgyait „részben szétszórták, részben a gyermekek kezei közt mint játszó tárgyak elvesztek” (Kada). E tarsolylemezen centrálisan szimmetrikus elrendezésben jelennek meg a lemez „sarkai” felé középvonalukkal nyíló palmetta csokrok.

2024. 03. 28.

[ Dunavecse ]

Foktő

2024. 03. 27.

Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése - projektindítás

Foktő Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK elnevezésű felhívásra „Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00033). A projekt keretében 208,50 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása.

2024. 03. 27.

[ Foktő ]

2024. 03. 21.

ÖKO-szuperhőst keresünk!

Keressük klímareferens munkatársunkat!  

2024. 03. 21.

2024. 03. 20.

Faggyal érkezett a hivatalos tavasz

Ma megkezdődött a csillagászati tavasz. Szerdán, március 20-án 4 óra 6 perckor kezdődött el a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a nap-éj egyenlőség - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján, ahol felhívta a figyelmet arra: a tankönyvek ugyan március 21-ére datálják az eseményt, de ez eshet 20-ára és 21-ére is. Ma reggel ugyan minúszokra épbredtünk, de a gazdák közül bizony sokan az ültetvényeken töltötték az éjsazkát, melegítő eszközökkel, füstöléssel igyekeztek megóvni a virágba borult gyümölcsösöket.   

2024. 03. 20.

Kunpeszér

2024. 03. 19.

Vármegyénk motívumvilága: Kunpeszéri hajfonatkorong

Bács-Kiskun vármegye gazdag motívumvilágából csemegézhetünk folyamatosan, sőt honlapunkról a motívumgyűjtemény teljességében és külün-külön is letölthető! Ezúttal ahonfoglalás kori női viselet jellegzetes díszeit, az áttört díszítésű, kunpeszérei hajfonatkorongokat mutatjuk be.

2024. 03. 19.

[ Kunpeszér ]

2024. 03. 18.

Több volt a vendég

Tavalyelőtthöz képest 2023-ban nőtt a Bács- Kiskun kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma. Kecskemét vitte a prímet, de Kiskunmajsa, Tiszakécske és Kiskőrös sem panaszkodhat.

2024. 03. 18.

Design by WEBORIGO