KLÍMABARÁT HÁZTARTÁSOK „TÍZPARANCSOLATA”

KLÍMA-KÓDEX

1. Vizsgáljuk felül igényeinket, állapítsuk meg, hogy mi az, amire valóban szükségünk van! Valódi igényeink vezéreljenek minket vásárlásaink és valamennyi fogyasztásunk során! Csak azt vegyük, amire valóban szükségünk van.
2. Tudatosítsuk magunkban, hogy a kényelemnek ára van! Ha csak egy kicsit lejjebb adunk kényelmi szintünkből, máris sok energiát takaríthatunk meg.
3. Javítsuk épületeink energiahatékonyságát! Szigeteljük le házainkat, cseréljük le a nyílászárókat, korszerűsítsük fűtési rendszerünket, váltsunk jobb hatásfokú háztartási gépekre! De, ha erre nincsen elég pénzünk, számos mindennapi trükkel is jelentős energiamegtakarítást érhetünk el.
4. Használjunk megújuló energiaforrásokat, de mindig legyünk körültekintők! A nap, szél és földhő mellett a tűzifa is megújulónak számít, de egészségünk érdekében csak szárazon tüzeljük el, hulladékkal együtt pedig még véletlenül se!
5. Közlekedjünk kevesebbet, és minél ritkábban személyautóval! Használjuk ki a digitális kor előnyeit, igyekezzünk minél több tennivalónkat utazás nélkül elintézni! Közeli célpontokig menjünk gyalog, vagy kerékpárral. Távolabbi utazásainkhoz válasszuk a közösségi közlekedést, vagy fogjunk össze, üljünk többen egy autóba!
6. Mielőtt kidobnánk valamit, gondoljuk végig, hogy nem tudjuk-e mégis felhasználni valamire! Amit csak lehet, hasznosítsunk többször, akár az eredetitől eltérő céloka! Az elromlott eszközöket javíttassuk meg. Amitől mégis szabadulnánk, gyűjtsük szelektíven!
7. Ne hagyjuk elveszni a csapadékvizet, gyűjtsük és hasznosítsuk! A víz nagy kincs és egyre inkább azzá válik, minden cseppjét igyekezzünk hasznosítani! Kerti öntözéshez, autómosáshoz minden további nélkül felhasználható, de tisztítást követően mosásra és illemhelyek öblítésre is kiváló.
8. Együnk kevesebb húst és adalékanyagot! Egészségünk mellett éghajlatunkat is védi a zöldségekben gazdag, kevéssé feldolgozott élelmiszerekben bővelkedő étrend. A húsok „előállítása” magas üvegházhatású gázkibocsátással jár, nem is beszélve a különböző adalékanyagokról.
9. Ismerjük meg a közeli gazdákat, termelőket, vásároljunk tőlük! Termeljük meg a saját zöldségünket! Ha erre nincsen lehetőségünk, szerezzük be a legközelebbi forrásból: környékbeli gazdáktól, helyi termelői piacokról.
10. Zöldítsük környezetünket! Műveljük kertjeinket fenntartható módon, óvjuk talaját! Kertjeink kiváló segítőink az éghajlatvédelemben, hiszen növényeink és a talajok képesek megkötni a légköri szén-dioxidot. De kizárólag akkor, ha megőrizzük a talajok egészségét: bolygassuk keveset, fedjük folyamatosan, gondoskodjunk tápanyagutánpótlásáról!

További híreink

Foktő

2024. 03. 27.

Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése - projektindítás

Foktő Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK elnevezésű felhívásra „Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00033). A projekt keretében 208,50 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása.

2024. 03. 27.

[ Foktő ]

2024. 03. 21.

ÖKO-szuperhőst keresünk!

Keressük klímareferens munkatársunkat!  

2024. 03. 21.

2024. 03. 20.

Faggyal érkezett a hivatalos tavasz

Ma megkezdődött a csillagászati tavasz. Szerdán, március 20-án 4 óra 6 perckor kezdődött el a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a nap-éj egyenlőség - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján, ahol felhívta a figyelmet arra: a tankönyvek ugyan március 21-ére datálják az eseményt, de ez eshet 20-ára és 21-ére is. Ma reggel ugyan minúszokra épbredtünk, de a gazdák közül bizony sokan az ültetvényeken töltötték az éjsazkát, melegítő eszközökkel, füstöléssel igyekeztek megóvni a virágba borult gyümölcsösöket.   

2024. 03. 20.

Kunpeszér

2024. 03. 19.

Vármegyénk motívumvilága: Kunpeszéri hajfonatkorong

Bács-Kiskun vármegye gazdag motívumvilágából csemegézhetünk folyamatosan, sőt honlapunkról a motívumgyűjtemény teljességében és külün-külön is letölthető! Ezúttal ahonfoglalás kori női viselet jellegzetes díszeit, az áttört díszítésű, kunpeszérei hajfonatkorongokat mutatjuk be.

2024. 03. 19.

[ Kunpeszér ]

2024. 03. 18.

Több volt a vendég

Tavalyelőtthöz képest 2023-ban nőtt a Bács- Kiskun kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma. Kecskemét vitte a prímet, de Kiskunmajsa, Tiszakécske és Kiskőrös sem panaszkodhat.

2024. 03. 18.

Kiskőrös

2024. 03. 15.

Kiskőrös díszpolgára lett Rideg László

A köz érdekében évtizedeken át végzett munkáját elismerve Kiskőrös városa díszpolgári kitüntetést adományozott Rideg Lászlónak, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnökének. 

2024. 03. 15.

[ Kiskőrös ]

Design by WEBORIGO