KISKŐRÖS PETŐFI SZÜLŐHÁZA MEGNYITÁSÁNAK 140. ÉVFORDULÓJÁRA EMLÉKEZETT

közügyek Fi200 Vármegyénk értékei
A nagy ívű beszédekkel is emlékezetessé tett ünnepségen a lánglelkű költő születésének 200. évfordulójának méltó megünneplésével kapcsolatos bejelentések is elhangzottak.

„Üdvözlégy, emlékezetes hajlék aki Petőfit születni láttad, új gazdád, a magyar irodalom nevében üdvözöllek!”-  hangzott el ez a nyitó mondat Jókat Mór, máig ható ünnepi beszédében napra pontosan 140 éve, amikor a pályatárs 1880. október 17-én a nagynyilvánosság előtt hivatalosan is megnyitotta, látogathatóvá tette Kiskőrös történelmi időket idéző, a város főterén található szülőházát. Kiskőrös helyhatósága 10 évvel később kapta meg gondozásra nem csak a város, a magyar irodalom számára is kultikus jelentőségű épületet, mely kötelességét azóta is, korszakokon átívelően, példásan teljesít. A nagy ívű beszédekkel is emlékezetessé tett ünnepségen a lánglelkű költő születésének 200. évfordulójának méltó megünneplésével kapcsolatos bejelentések is elhangzottak.

A Kiskőrös Város Önkormányzata, az Országos Petőfi Sándor Társaság és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szervezésében Petőfi szülőháza előtt október 17-én, 11 órától megtartott ünnepség a Himnusz Kiskőrös Város Fúvószenekara előadásában, Sipos Béla karnagy vezénylete mellett kezdődött.

A 140 évvel ezelőtti ünnepséget Turek Miklós színművész idézte fel, aki művészi átéléssel, papír nélkül mondta el Jókai Mór máig ható ünnepi beszédét. Az egykori méltatás jelentőségét emeli, hogy 140 évvel ezelőtt, Petőfi szülőházának látogathatóvá tételével egyben Magyarország első irodalmi házát avatták fel.

Domonyi László, Kiskőrös Város Polgármestere beszéde egybecsengett Jókai gondolataival, de azt is leszögezte: Petőfi születésének századik, százötvenedik és százhetvenötödik évfordulóját is Kiskőrösön, az ország főhajtása mellett  ünnepelték, és Kiskőrös várossá nyilvánítása is Petőfi évfordulóhoz köthető. „Közeledik a költő születésének kettőszázadik évfordulója, készüljünk rá, öltöztessük a várakozás örömébe a lelkünket, így várjuk vissza Petőfit” – mondta a polgármester, aki ezt a mondatot később, az esemény után tartott, a 200. évforduló ünnepségsorozatával összefüggő sajtótájékoztatón is megismételte.

Dr. Praznovszky Mihály, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt igazgatója, irodalomtörténész nagy ívű, a költő életútját, annak fontosabb állomásait, Petőfi hallhatatlanságát tényadatokkal is alátámasztó gondolatai egy pillanat alatt átélésre, az esemény jelentőségének súlyára hívta fel a hallgatóság figyelmét. A beszédből kiviláglott: Petőfi szülőházát 1890-ben adták át az akkor még község Kiskőrösnek, mely felett a ma is működő Petőfi Társaság vállalt szellemi védnökséget. Erre az alkalomra gyűjtöttek össze minden olyan tárgyi emléket, ami a költőtől megmaradt, vagy hozzá köthető, és egy Petőfi könyvsorozatot is útjára indítottak.
A tudós művészettörténész szerint Petőfi összes költeménye olyan alapmű, amely egyetlen magyar otthon könyvespolcáról sem hiányozhat, éljen bárhol a világban. A szónak arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiskőrösi gyűjtemény képezte később a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagának alapját, ami Magyarország első irodalmi múzeuma.

A szakember Kiskőrös mindenkori vezetését is méltatta, mint mondta: a város a szülőházra mint legnagyobb értékére tekintett és tekint ma is. A szónak jövőre vonatkozó kérdése így hangzott: „Hogy mi következik most? Közeleg 2023, a Petőfi 200. Sikere, hatása, látványa sokban múlik majd azon, hogy mit tesznek önök, helybeliek. Az évforduló olyan is lesz, amilyenné a kiskőrösiek teszik. Az elődeink után, most mi vagyunk a sorosak, rajtunk a világ magyarságának a szeme. Régóta tudjuk, hogy e ház előtt számunkra, mindenkori magyarok számára kimondható, hogy Petőfi maga a teljesség.” – zárta gondolatait Dr. Praznovszky Mihály. 

Turek Miklós színművész Kiss József 1910-ben írt költeményének elszavalása után Albert József tárogatós hangszerén Petőfi megzenésített verseit adta elő. Az ünnepség a Szózat elénekelésével és koszorúzással ért véget. Az eseményt követően sajtótájékoztatót tartottak a kiskőrösi Vinum Hotelben, melyről külön cikkben számolunk be.

 

További híreink

2024. 04. 18.

Két vármegyei beruházás is településfejlesztési díjat kapott 

Jánoshalma önkormányzata Településfejlesztési Díjat, Ballószög önkormányzata és a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség pedig Településfejlesztési Különdíjat kapott szerdán Gödöllőn, A jövő települései konferencián. Mindkét díjazott beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásából valósult meg. 

2024. 04. 18.

Nemesnádudvar

2024. 04. 17.

Értéket őriznek és mentenek

Ha valaki végigsétál Nemesnádudvar szemnek is tetszetős főutcáján, első látásra nem hiszi, hogy három évszázadnyi történelem veszi körül. Mint ahogyan sok környékbeli település esetében, itt is az 1700-as évek határozták meg Nádudvar jö­vőjét annak ellenére, hogy már a honfoglaló ma­gyarok 

2024. 04. 17.

[ Nemesnádudvar ]

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Design by WEBORIGO