KÉSZÜL, FORMÁLÓDIK KALOCSA KÉVÉJA

A KÁVÉ ÉS A PAPRIKA ÍZVILÁGA ADJA A KÜLÖNLEGESSÉGÉT

A kávé nem csupán egy egyedi és utánozhatatlan ital, hanem egy igazi rítus, a kávézás, ezen keresztül a társalgás, a társasági élet része. Mindennapjaink ellenállhatatlan illata, itala, amely finoman kortyolgatva, szürcsölgetve kényeztet, dédelget, regenerál és legfőképp frissít bennünket. Az írásos emlékek szerint egy arab tudós, Avicenna már 1000 körül gyógyszerként alkalmazta a barna, keserű italt, de csak 1645-ben Velencében, a Szent Márk téren, a mai helyén nyílt meg Európa első kávézója. Azóta a kávé diadalútja, a mellette elkötelezetteknek is köszönhetően az öreg kontinensen is töretlen. Nagyot ugorva térben és időben, Németh Dávid, a kalocsai Belvárosi Kávézó üzletvezető baristája is sokat tesz azért, hogy megismertesse, milyen az igazi kávé, a világszerte népszerű ital Kalocsa és térsége vendéglátásában is méltó helyet foglaljon el. Dávid most gondolt egy nagyot, és „Kalocsa kávéja” megalkotásán, kikísérletezésén dolgozik. A kávékészítés boszorkánykonyhájába a napokban kukkantottunk be, és hogy mit tapasztaltunk, az örömmel megosztjuk Önökkel.

Kalocsa főutcáját akár kávékorzónak is nevezhetnénk, hiszen az út mindkét oldalán kávézók sora várja, csalogatja a vendégeket, de az ott kínált kávék közül egyelőre egy sem viseli a Kalocsa kávéja nevet. Nos, ebben következhet be változás, ha Németh Dávid elhatározását kávéba önti, egy csészében egyesül majd a város hungarikumának, a kalocsai paprikának és a német prémiumminőségű Dallmayr kávénak az egyedi, különleges ízvilága.

Gyere kóstold meg! - invitált Dávid, a koronavírus-járvány miatt egyszer használatos pohárba töltött kávét nyomva a kezembe. Majd ahogy szokásom szerint először a kávé illatát szívtam magamban, egyre jobban fürkészett a tekintetével.

Gyanút fogtam, de nagyobb volt a csábítás annál, hogy ne csillapítsam a délelőtti koffeinéhségem.

Ahogy az első korty a nyelvemhez ért, az ízlelőbimbók először furcsán reagáltak az ismeretlenre. Aztán a színében sem mindennapi forró, barna ital szokatlan, egzotikus ízkavalkádja szinte kikövetelte, hogy tovább szürcsöljem.”

Mi ez? – kérdeztem, amint a leginkább a chilis csokoládéra emlékeztető kávé utolsó cseppje is eltűnt a pohárból.

Szerinted mi van benne? - hangzott a viszont válasz, de mire szóhoz jutottam volna, Dávid máris mondta: az elsők között vagy, akik megkóstolhatják Kalocsa kávéját. A kicsit talán szokatlan, különleges ízt a kalocsai fűszerpaprika és a kávé, az arányokat tekintve egyelőre titkos kombinációja adja.

Honnan az ötlet?

Az elhatározás, hogy megalkossam Kalocsa kávéját, már régi, de most, a koronavírus-járvány miatt jelentősen lecsökkent forgalom mellett van időm egy kis „labormunkára.”

A kiinduló pont az volt, hogy ami a csokoládéhoz jó, az valószínűleg a kávéhoz is jó lehet.”

Például a mogyorós csoki – mogyorós kávé, a citrusfélék esetében a citromos, narancsos csoki - citromos, narancsos kávé, de régóta van már chilis csoki is, amit a kézműves csokoládé gyártók fejlesztettek tökélyre.

Volt tehát honnan meríteni, de azt nem gondoltam, hogy ilyen nehéz lesz! Először azzal próbálkozta. hogy a kávéőrleménybe kevertem az őrölt kalocsai fűszerpaprikát. Ezzel egy idő után felhagytam, mert míg például a fahéj érződik egy ilyen főzetben, addig a paprika nem.

Hiába tettem az kávéőrleménybe a paprikát a legkülönbözőbb arányokban és szemcseméretben, nem volt olyan íze, ami megfogott volna.

Ezt követte, hogy a paprikát tettem a csésze aljára, és arra öntöttem a kávét – és láss csodát, az már pompás lett! Viszont ebben a különleges kombinációban senki ne a hagyományos kávéélményt keresse, mert a kávé, a kalocsai fűszerpaprika, a barna cukor egy izgalmas, először ismeretlen ízt ad, például egy tejes, vagy tejszínes kávéhoz képest.”

Ahogy ezen az úton haladtam előre, rájöttem: az íz attól függ, hogy a kávét milyen paprikával ötvözöm. A paprika színe gyakorlatilag mindegy, a lényeg, hogy a paprika minél csípősség mentesebb, ahogy mondjuk, édesebb, vagy csípősebb legyen, és a lehető legkisebb szemcseméretűre, szinte púderesre legyen őrölve.

A édes, azaz csípősség mentes fűszerpaprikával készített kávé után következett a csípős, ami egy még érdekesebb, még izgalmasabb kombináció.

A csípős paprika a kávénak egy nagyon finom, különleges, szinte egzotikus ízvilágot kölcsönöz. Ezt persze tovább lehet bolondítani egy kis kocka csokoládéval, de én egy késhegynyi barna cukrot tettem bele, ami ezt a különleges ízt még jobban felerősíti.”

Amit most ittál, az a csípős, chilis változat, próbálkozásaim, kísérletezéseim eddigi talán legjobbja.

Nem sorolom, mi mindennel kísérleteztem még,

mígnem az jött be legjobban: a minél finomabbra, szinte púderesre őrölt csípős és édes fűszerpaprikára öntöm a frissen lefőzött, forró kávét.”

Akik kóstolták, kedvezően fogadták, így máris két kávékülönlegesség kerülhet fel az egyelőre képzeletbeli itallapra: Kalocsa kávéja- csípős paprikás, Kalocsa kávéja -paprikás.

Hogy áll a végső változat kikísérletezése?

Az összetevők patikamérlegen való kimérése és folyamatos változtatása még mindig tart, mert szeretném megtalálni azt az ízt, ízvilágot, ami majd legközelebb áll hozzám, és a leginkább elfogadottabb lehet a vendégek körében.”

A célom nem kevesebb, hogy aki Kalocsán, vagy a környékén jár, annak a szinte mindenki életének részét képező kávézását egy helyi kávékülönlegességgel, Kalocsa kávéjával tegyük emlékezetessé.

Kalocsa kávéját természetesen kizárólag egy kalocsai mintás csészealjon lévő, kalocsai mintás porceláncsészében töltenénk, tehát a szervírozás is a város másik hungarikumára, a népművészetre emlékeztetne.”

Amint elkészül a Kalocsa kávéja végleges változata, és a koronavírus-járvány elleni védekezés szabályai is engedik, egy rendezvény keretében debütálhat majd a Kalocsa piros aranyából is készült Kalocsa feketéje ”– mondta Németh Dávid, a Belvárosi Kávéház üzletvezetője.

 

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO