KARÁCSONY MINDENKORI JÓ HÍRE

Amikor ezeket a sorokat írom, még egyáltalán nincs „karácsonyi hangulatom”, sőt azt sem tudom, hogy amikor az olvasók kezébe kerül ez a kis írás, milyen lesz a Covid-járvánnyal fertőzött környezetünk.

Egy többszörösen felidézett katonakori emlék talán közelebb hozza a mindenkori jó hír megértését. A honvédségnél töltött első karácsonyomkor szándékosan helyeztek szolgálatba, és ezt azzal indokolták, nehogy éjféli misét tartsak a laktanyában. Hiába mondtam, hogy én még csak papnövendék vagyok, akkor is féltek tőlem. Amikor az éjszakai őrségben álldogáltam, a műszaki alakulat irányából az akkori nagy katonai rádióban felcsendült az ismert német karácsonyi dallam. Bizonyára egy vallásos katona fogta be valamelyik külföldi adón, és amilyen hangosra csak lehetett, felerősítette, hogy zengett belé az egész épület. Akkor értettem meg: bármilyen körülmények között legyünk is – elzártság vagy kórház –, mindenkihez eljuthat az angyalok meg­énekelt üzenete: „Nagy örömet hirdetek nektek, megszületett a Messiás Betlehemben, Dávid városában!”

És egy szintén sokat idézett példám, amely karácsony titkát a másik oldalról közelíti meg, Heinrich Böll Állandó karácsony című novellája. Ez röviden arról szól, hogy a háború alatt egy idős asszony nem tudott karácsonyfát állítani. Az első békeévben felállították a karácsonyfát, együtt ünnepelt a család, de amikor le akarták bontani, az idős asszony hisztérikus rohamot kapott, amit csak úgy tudtak csillapítani, hogy újra karácsonyfát állítottak, és a család ismét eljátszotta a szentestét. Ezt annyiszor kellett ismételni, hogy mindenki belefáradt, és már fogadott színészek jöttek énekelni a karácsonyi énekeket, a családtagok pedig elmenekültek. Ez a groteszk novella azt mondja el, hogy a karácsonyi ünnep érzelmeit évente csak egy-két napig vagyunk képesek befogadni, az üzenete azonban állandó mindenféle külső díszlet nélkül is.

Isten Jézus Krisztus személyében vállalta az emberi sorsot, még a kiszolgáltatottakét is. Szolidáris lett velünk. Ahogyan ezt Szent Pál mondja: „Mindenben hasonlóvá lett hozzánk, a bűnt kivéve.”

Az evangélium sohasem idejétmúlt, sőt mai frissességgel szólít meg mindenkit: Isten szeret bennünket az élet minden helyzetében. Megengedi a megpróbáltatást, de Ő akkor is velünk van, hiszen az Emmanuel szó annyit jelent: Velünk az Isten!

Ezzel az üzenettel köszöntöm az újság olvasóit, reményt és bizakodást hirdetve mindannyiunknak.

Dr. Bábel Balázs
kalocsa–kecskeméti érsek

További híreink

Drágszél

2024. 04. 22.

Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Drágszél Község Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00007). A projekt keretében 49,63 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a település művelődési házának energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 22.

[ Drágszél ]

2024. 04. 22.

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján. A mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget. 

2024. 04. 22.

Császártöltés, Érsekcsanád, 4+

2024. 04. 22.

Evezővel Bács-Kiskunban

Folytatódik a vármegye aktívturisztikai fejlesztése: a Vajas-fok és a Duna-völgyi-főcsatorna többnapos vízitúrákra is alkalmassá válik a jövőben.

2024. 04. 22.

[ Császártöltés , Érsekcsanád , Hajós , Kalocsa , Nemesnádudvar , Sükösd ]

2024. 04. 22.

A Kádár-kockák megmentése

Magyarország településein még ma is több mint 800 ezer Kádár-kocka áll.

2024. 04. 22.

2024. 04. 22.

Athénig ér majd a gyorsvasút

Budapestről 13 óra alatt lehet majd vonattal eljutni Athénig, miután Görögország is csatlakozik ahhoz a projekthez, amelyiknek keretében megújul a Budapest–Belgrád-vasútvonal.

2024. 04. 22.

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

Design by WEBORIGO