IDÉN MEGTERVEZIK, EGY ÉV MÚLVA ÉPÍTHETIK A SOLTVADKERTET ELKERÜLŐ UTAT

közügyek TOP-fejlesztések
A nagy átmenő forgalom miatt Soltvadkert városfejlesztési elképzelései között régóta szerepel az elkerülő út építése

Fontos mérföldkőhöz érkezett július 2-án a nagy átmenő forgalom miatt Soltvadkert városfejlesztési elképzelései között régóta szereplő elkerülő út építése. Amint az a Temerini Ferenc polgármester által a Gyöngyház Kulturális Központba összehívott lakossági fórumon körvonalazódott: a városból az elkerülő úttal vezetik ki a azt a nagy átmenő kamion – és egyéb járműforgalmat, amely a városközponti körforgalomnál torlódik föl a leggyakrabban. A hallgatóság Font Sándor országgyűlési képviselőtől és Kókai Pétertől, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.(NIF) projektvezetőjétől „első kézből” értesült a részletekről.

A fórum résztvevőit Temerini Ferenc polgármester köszöntötte és leszögezte: az elkerülő út megépítése szoros összefüggésben van a Budapest-Belgrád kétpályás vasútvonal, a „kínai vasút” megépítésével. A beruházás áttekintő ismertetésének maghallgatása után Font Sándor szólt a hallgatósághoz.

Az országgyűlési képviselő beszédében kitért azokra a jogi és eljárási kérdésekre, amelyek előfeltételei a megvalósításnak. A képviselő hangsúlyozta: az elkerülő út első és második üteme előkészítésének pénzügyi fedezete rendelkezésre áll, a szükséges pénzügyi forrása szerepel a 2021. évi központi költségvetésben.  Font Sándor kitért arra is, hogy az elkerülő út kiviteli tervei idén december végéig elkészülnek. A terveket ezt követően nyújtják be hatósági jóváhagyásra. A NIF Zrt. az engedélyezett kiviteli tervek birtokában teszi közzé a kivitelezési közbeszerzési pályázati felhívást. A döntés, a pályázati eredmény kihirdetése, majd annak jogerőre emelkedése további fél évet vesz igénybe, így a projekt jövő év augusztusában – szeptemberében ér el oda, hogy a kivitelezőnek át lehet adni a munkaterületet.
Mindebből adódik, hogy a kivitelező legkorábban 2021 őszétől kezdheti meg a munkálatokat –hangsúlyozta a képviselő.

Hozzátette, a késő őszi munkakezdés lehetőséget ad a gazdáknak, hogy az útépítéssel érintett területről a termést betakarítsák.

Kókai Péter, a NIF Zrt. projektvezetője a terv ismertetésekor arról számolt be: az elkerülő út megépítése az első ütem megvalósításával kezdődik, melynek kezdőszakasza a Kiskőrös-Kecel-Soltvadkert körforgalom után indul, Soltvadkert irányába. Az íves elkerülő út az 53. számú főútba csatlakozik. Minden olyan kereszteződésben, ahol az elkerülő út másik aszfalt burkolatú úttal találkozik, körforgalmat építenek ki. Az elkerülő út a Selymesi úthoz szintén egy íves útcsatlakozással kapcsolódik majd.

A szakember kifejtette: a második ütembe foglaltakat egyelőre azért nem lehet tényként kezelni, mert a „kínai vasút” nyomvonala a Selymesi részen a biztosítandó legnagyobb sebesség érdekében vasút-forgalomtechnikai okok miatt még változhat. Amint a vasúti nyomvonal véglegessé válik, a vasút és közút találkozásánál felüljáró építését is magába foglaló második ütem megvalósítása is elkezdődhet – mondta Kókai Péter.

Mint elhangzott, a kormány határozattal döntött az elkerülő út  előkészítésnek szükségességéről és arról is, hogy a projekt . nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás. Az érintett területek megvásárlására, kisajátítására csak akkor kerül sor, ha a kivitelezésről döntés születik. Ekkor külön eljárásban indul az érintett ingatlanok megvásárlása, kisajátítása, erről valamennyi érintett ingatlantulajdonos értesítést fog kapni - mondta a NIF Zrt. részéről Kókai Péter projektvezető.

Paulini Levente, az elkerülő utat tervező Uvaterv Zrt. mérnöke kifejtette: a Kiskőrös-Kecel-Soltvadkert körforgalom után 776 méter bekötőút épül. Az I. ütemben 8141 méter, a II. ütemben 2100 méter út megépítésével számolnak, a III. ütem, amelynek megvalósítása inkább a távoli jövőbe tehető, 5034 méter hosszú lehet. Az elkerülő út a terepszinttől átlagosan 1,5 méteres kiemeléssel, 12 méter szélességben, két, egyenként 3,5 méter széles forgalmi sávval készül. Az út mellett csapadékvíz-elvezető árok épül, ahol szükséges, átfolyókat építenek. Az út mindösszesen 20-22 méter széles területet foglal el.

További híreink

2024. 03. 18.

Több volt a vendég

Tavalyelőtthöz képest 2023-ban nőtt a Bács- Kiskun kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma. Kecskemét vitte a prímet, de Kiskunmajsa, Tiszakécske és Kiskőrös sem panaszkodhat.

2024. 03. 18.

Kiskőrös

2024. 03. 15.

Kiskőrös díszpolgára lett Rideg László

A köz érdekében évtizedeken át végzett munkáját elismerve Kiskőrös városa díszpolgári kitüntetést adományozott Rideg Lászlónak, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnökének. 

2024. 03. 15.

[ Kiskőrös ]

2024. 03. 14.

Választási tudnivalók

2024. június 9-én vasárnap közös eljárásban választjuk meg az Európai Parlament tagjait, a helyi (azaz települési és vármegyei) önkormányzati képviselőket és polgármestereket, továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselőket. 

2024. 03. 14.

Nyárlőrinc

2024. 03. 13.

Sétáljon velünk! Nyárlőrincen folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon.

2024. 03. 13.

[ Nyárlőrinc ]

2024. 03. 13.

Értesítés a Területi Választási Bizottság ülése elhalasztásáról, és a soron következő ülés időpontjáról

A Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság 2024. március 14-én 17 órára meghirdetett ülése betegség miatt elmarad. A nemzetiségi jelölő szervezet nyilvántartásba vételéről 2024. március 18-án dönt a Bizottság. Az ülés a Megyeháza félemelet 1. tárgyalójában 15 órakor kezdődik. 

2024. 03. 13.

2024. 03. 12.

A Kunsági Borvidék is versenyben van, Frittmann János a legjobbak között

Nyilvánosságra hozták az idei 50-es listát, közülük kerül ki majd a végső győztes. 2024. március 1-jén zajlott a Borkonferencia. Hagyományosan ezen az eseményen hirdették ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát. Itt ismerhettük meg tehát a BORÁSZOK BORÁSZA díj idei jelöltjeit!  

2024. 03. 12.

Design by WEBORIGO