Idén is megválasztják Bács-Kiskun Megye Pálinkáját és a Legeredményesebb Pálinkafőzdéjét

A Veyron Rendezvényházban tartják a bírálatot

Július 7-én, szerdán a Veyron Ebédlő és Rendezvényházban választják ki Bács-Kiskun Megye Pálinkáját és a Legeredményesebb Pálinkafőzdéjét is. Nevezetesen ekkor dől el, hogy melyek a legkiválóbb pálinkák 2021-ben Bács-Kiskun Megyében. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a borok mellett, szívügyének tekinti a megyei pálinkák elismertségét is. Bács-Kiskun megye klímája kifejezetten kedvez a gyümölcs, kiemelten a barack, a szilva, a meggy és a körte termesztésének. Térségünk zamatos gyümölcseiből kiváló pálinka készíthető, melyre számos példát is találhatunk megyénk főzdéi között. A versenyben a Bács-Kiskun megyei székhellyel rendelkező pálinkafőzdék gyümölcspálinkái kerülnek a bírák elé. 
A verseny a szabályzatban meghatározott szigorú keretek között zajlik majd.
A verseny nem titkolt célja a pálinka kulturált fogyasztásának, és mint hungarikumnak a népszerűsítése határon innen és túl. A pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása, a kereskedelmi főzdék munkájának elismerése Bács-Kiskun megyében.  
Nevezni az alábbi kategóriákban megadott gyümölcsökből készülő pálinkákkal lehetett:
Meggy vagy cseresznye, alma, vagy körte, vagy birs, kajszibarack, vagy őszibarack, szilva, vagy kökény, szőlő, vagy törköly. Egyéb kategóriát képeznek az előző kategóriákba nem besorolható pálinkák.

A versenyre idén 5 pálinkafőzdétől 24 tétel pálinka érkezett megmérettetésre. 
A pálinkák minősítését olyan szakemberekből álló bizottság végzi, akik nem rendelkeznek kereskedelmi érdekeltséggel a Bács-Kiskun megyében előállított pálinkatermékkel kapcsolatban. 
A verseny győztese egy évig, illetve az adott tétel erejéig jogosult viselni a kitüntető címet. A győztes elismerő oklevelet kap, valamint jogosult a Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2021, illetve Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje 2021 logó elektronikus, illetve öntapadós változatának használatára, melyeket a győztes pálinka forgalmazása során felhasználhat. 
Az eredményhirdetés is a bírálat napján lesz 14 órakor, melyről tájékoztatást adunk. 

A 2020 évi verseny győztesei: 
Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2020: Schiszler szilvapálinka
Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Főzdéje 2020-ban: Schiszler Pálinkafőzde, Soltvadkert.


A pálinkabírálók, az ország legkiválóbb bírálói közül kerültek ki, akik elkötelezetten keresik, segítik a magyar pálinkát és elhivatottan, objektíven értékelik a kiváló italt.

A bírálóbizottság tagjai: 
Balogh Krisztián
Czetis Pálinka Manufaktúra - alapító, főzőmester
Pálinka Mester szakmérnök képzésén végzett. 2005 óta foglalkozik pálinka készítéssel. Alapítója és főzőmestere volt a Czetis Pálinka Manufaktúrának. Pálinka bírálóként több éve az ország minden neves versenyén részt vesz.
Borsos Botond
Spiritus Primus Pálinka - ügyvezető, tulajdonos
Országos és nemzetközi pálinka minősítő versenyek elismert szakértője, bírálója. Tanácsaival rendszeresen támogatja az események sikeres lebonyolítását. Pályafutása során, tapasztalt pálinkafőző mesterként, saját készítésű pálinkáival több kiváló eredményt ért el.
Dr. Gyenesei István
Gyenesei Pálinkárium - tulajdonos, ügyvezető
Pálinkamester szakmérnök, hatszoros nemzet győztes magánfőző, Magyarország, Kárpát-medence és Európa Legjobb Párlata címek birtokosa, a Magyar Pálinka Lovagrend ceremónia mester, hazai és nemzetközi pálinka és párlatversenyek bírálója.
Nagy Attila
Brill Pálinkaház Kft. - ügyvezető
Élelmiszermérnök a Brill Pálinkaház Kft. ügyvezető tulajdonosa. Pályafutását 1982-ben kezdte az ital szakmában, jelenleg pálinka és párlat készítéssel foglalkozik. Egyedülálló módon a tavalyi évben harmadszor nyerte el "Magyarország legjobb pálinkája" címet.
Pach Gábor
Pálinkatanoda Kft.
A Balatonnál Zamárdiban él, a Fenegyerek pálinka tulajdonosaként. 12 éve a pálinka az élete, oktatja és gyakorolja a pálinkafőzést és a bírálatot. A 2016-os Destillata verseny Nemzetgyőztese.
Raffai Tamás
Gyümölcs Wellness Központ - tulajdonos
Az ország több kereskedelmi és bérfőzdéjében dolgozott, illetve dolgozik pálinkamesterként, vagy üzemvezetőként és készített díjnyertes pálinkákat, pálinka kiválóságokat. Okleveles pálinkabírálóként évek óta részt vesz országos és regionális pálinka- és párlatversenyeken, pálinkamustrákon.
Mihályi László 
A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, melynek kiemelt célja a pálinka előállításának és kereskedelmének területén elért eredmények megőrzése, azok további növelése.
Simon László 
A Panyolai Szilvórium Zrt. felelős üzemvezetője, főzőmesterként irányítja a méltán híres Panyolai pálinkák minőségi előállítását.
 

(fotó illusztráció)

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO