Hetvenöt milliós felzárkóztatási program indul Kalocsán

közügyek TOP-fejlesztések
A legtöbb program az érintett területen élő lakosság teljes korfáját érinti, és ugyan nincs nevesítve, de elsősorban a hátrányos helyzetű roma lakosság életminőségét, életesélyeit hivatott javítani.

A napokban a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Államtitkársága arról értesítette dr. Filvig Géza polgármestert, hogy az igényelt teljes, 75 millió forint összeggel támogatásra érdemesnek ítélte A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplexprogramok című pályázat megvalósítását Kalocsán. A 100 százalékos támogatási intenzitású forrás felhasználásának végső határideje 2023. május 31. A megvalósítás akcióterülete a projekt szempontjai szerinti veszélyeztetett terület, a Szőlők köze városrész. A pályázati célok eléréséről dr. Filvig Géza polgármestert, Rumi László szakmai vezetőt és Sztojka Istvánt, a cigány nemzetiségi önkormányzat elnökét kérdeztük.

A megvalósítás előtt álló feladatról szólva dr. Filvig Géza polgármester elmondta: a képviselő-testület október 22-én döntött a pályázat benyújtásáról, mert annak céljai összhangban állnak a városvezetés azon elhatározásával: a leszakadó és leszakadással veszélyeztetett területeken élő, hátrányos helyzetű emberek életlehetőségeit javítani szükséges. Mindez magába foglalja a foglalkoztatást, társadalmi integrációt, közösségfejlesztést, oktatást, iskolai felzárkózást, családsegítést, gyermekjóléti szolgáltatást, életvezetési tanácsadást, egyéni fejlesztést és a hatékonyabb szociális munkát biztosító programokat – mondta a polgármester.

Hozzátette, fontos tudnivaló, hogy a legtöbb program az érintett területen élő lakosság teljes korfáját érinti, és ugyan nincs nevesítve, de elsősorban a hátrányos helyzetű roma lakosság életminőségét, életesélyeit hivatott javítani, reményei szerint minden korábbinál komplexebb és hatékonyabb módon.

A polgármester ez esetleges infrastrukturális beavatkozásokat sem kizárva azt hangsúlyozta: a program fő sodorvonalát a társadalmi hátrányok kompenzálását célzó szociális, oktatási, mentálhigiénés, kompetenciafejlesztő, foglalkoztatási, egészségügyi, antidiszkriminációs és közbiztonsági programok egészítik ki.

Rumi László, mint Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központja, egyben a program szakmai vezetője szerint a projekt megvalósításának komplexitását tükrözi, hogy az adott városrészben a folyamatos szociális munka megteremtésére törekszenek. Ez magába foglalja a pénzügyi, családszervezési és életvezetési tanácsadásokat, a problémák feltérképezését, egyéni fejlesztési tervek készítését, megvalósítását, és ami legalább ennyire fontos, ennek folyamatos felülvizsgálatát, a tapasztalatok visszacsatolását a végrehajtókhoz.

A szakmai vezető aláhúzta: a két éven át megvalósuló projekt fontos része a kötelező önkormányzati feladatellátáson túli szociális, gyermekjóléti szolgáltatások kialakítása, a gyerekek iskolai felzárkózását segítő kiegészítő oktatási és készségfejlesztési programok megvalósítása.

Rumi László annak a véleményének is hangot adott: az érintett lakosság egészségügyi állapota is szükségessé teszi, hogy egészségügyi programokkal is hozzáférést biztosítsanak a preventív jellegű szolgáltatásokhoz. Ugyanakkor fontos cél a hatósági szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, az ügyintézés segítése. Például iratok beszerzésének segítése, tulajdonviszonyok tisztázása, jogi tanácsadás, a bűnmegelőzés és közbiztonság erősítésével kapcsolatos képzési, szemléletformáló programok megszervezése.

Dr. Filvig Géza a tájékoztatást az önkormányzat részéről azzal zárta: a projekt célkitűzései összhangban állnak Kalocsa Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájával. A célok megvalósítása konzorcium keretében történik, az önkormányzat konzorciumi partnere Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központja.

A polgármester azzal folytatta: a pályázati célok magas színvonalú ellátásának garanciája az is, hogy azok megvalósításába az érintett kört, többnyire a Szőlők köze városrészben élő hátrányos helyzetű embereket Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata bevonásával, Sztojka István elnök hatékony közreműködésével kívánják bevonni, illetve mozgósítani a városban komplexitását és nagyságrendjét tekintve példa nélküli programokba.

Sztojka István az érintett roma közösség nevében megköszönte, hogy a város már a pályázat benyújtása előtt kikérte a cigány nemzetiségi önkormányzat véleményét, azt beépítette a megvalósítandó célok közé. Mint mondta, az különösen öröm számukra: olyan égető, a roma lakosságot érintő problémák megoldására, illetve felszámolására nyílik lehetőség, ami hosszabb távon jelenthet majd kitörési esélyt arra, hogy az adott területen élők életkortól szinte függetlenül vegyék hasznát a tudatformálással is együtt járó programoknak.

 

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO