HELYIT ESZEM, HELYITŐL VESZEM, MERT HELYIN AZ ESZEM! – Az online piac lehetőségei

közügyek zöld Bács-Kiskun
A vírusjárvány miatt megbolydult világunkban egyre fontosabb szerepet kapnak a helyben termelt, friss, egészséges haza termékek. Mint minden más, a piacok egyrésze is a világhálóra költözött, pár hét alatt jelentősen bővült a kínálat.

A vírusjárvány miatt megbolydult világunkban egyre fontosabb szerepet kapnak a helyben termelt, friss, egészséges hazai termékek. Mint minden más, a piacok egyrésze is a világhálóra költözött, pár hét alatt jelentősen bővült a kínálat.

A néhány évvel ezelőtti kezdetekben termelői és áru listák, majd később kereshető-szűrhető adatbázisok jelentek meg, egyre bővülő gazda és termék ismertetővel. A sikeres oldalak átalakultak rendeléseket fogadó webáruházzá, amelyek már kiszállítást is vállaltak.

A folyamatos működést azonban csak a biztos árualappal rendelkező beszállítókkal és rendszeresen vásárló fogyasztókkal működő honlapok tudták fenntartani. A piac alaposan megváltozott, egyre inkább felerősödött a közösségi összefogás szerepe mind termelői, mind pedig vásárlói oldalon.

Az év elején elrendelt veszélyhelyzeti intézkedések nyomán jelentősen beszűkültek a hagyományos piaci és bolti élelmiszerbeszerzési lehetőségek. Ezért a gazdákat támogató szakmai és hatósági szervezetek is új honlapokat indítottak, amelyek a termelő-fogyasztó kapcsolatépítésben segítenek, itt a regisztráció és a használat is ingyenes. A hatékony kormányzati közreműködés eredményeképpen ezek a honlapok egyre bővülő adatbázissal rendelkeznek. A termelők nyilvántartását termékkörre és területre is lehet szűrni és az így kiválasztott gazdával felvenni a kapcsolatot. Hasonló módszert alkalmaznak több települési önkormányzat szervezésében is, ahol a házhozszállítást vállaló gazdák elérhetőségét tüntetik fel a település hivatalos oldalain.

Hatósági, kamarai, hivatali támogatás:
Termelői kosár - Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat - www.termeloikosar.hu
Piactér - Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - www.nak.hu/piacter
Termelő kereső - Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal - portal.nebih.gov.hu/termelo-kereso

Az elmúlt években sikeresen működő megoldások mindig 2 pillérre támaszkodnak. Egyik oldalon a folyamatos, minőségi áruval rendelkező termelő, a másikon pedig az igényes nagy vásárlóerejű fogyasztó. Ami összeköti őket az az elkötelezett, környezet- és egészségtudatos életmód és a közösségi összefogás igénye. Az is jól látható, hogy a fenntartható működést csak egy optimális területi határokon belül lehet biztosítani, beszállítói és fogyasztói oldalon egyaránt. Ennek elég nagynak kell lennie, hogy mindkét oldalon el lehessen érni a kritikus tömeg mértékét és elég behatároltnak ahhoz, hogy a logisztikai és marketing költségek is betarthatók maradjanak. És természetesen szükség van egy szervező erőre, aki ezt a folyamatot működteti. A technikai szaktudása mellett kiemelkedő szerepe van a személyes kapcsolatoknak is, mivel ez a rendszer elsősorban a bizalomra épül.

Néhány megoldás jellemzői:

megnevezés

termelő

áru

szűrés

térkép kereső

rendelés

házhoz szállítás

Termelői kosár
www.termeloikosar.hu

részletes

részletes

x

 

 

Termelő kereső
portal.nebih.gov.hu/termelo-kereso

kapcsolat

felsorolás

x

x

 

 

Piactér
www.nak.hu/piacter

részletes

részletes

 

 

 

 

Microker
www.microker.hu

részletes

részletes

x

x

 

 

Egyél hazait!
www.egyelhazait.hu

kapcsolat

részletes

x

 

x

x

Falubolt
www.falubolt.hu

részletes

részletes

x

 

x

x

Zöldséges.com
www.zoldseges.com

részletes

részletes

x

 

x

x

Ne pazarolj!
www.napazarolj.hu

csak név

részletes

x

 

x

x

Spájzold be!
www.spajzoldbe.hu

nincs 

részletes

x

 

x

x

Itt a szezon!
www.ittaszezon.hu

részletes

részletes

 

 

x

x

A fentiek alapján az online piaci áruház sikeres modellje az alábbi főbb szempontokra épül:
- hatósági, hivatali, gazdaszervezeti támogatás
- részletes termelő- és áruismertető
- széles választék, minőségi kínálat, biztos árualap
- regionalitás
- webáruház rendelés, egyszerű kezelhetőség
- átvétel kiszállítással, átadóponton, telephelyen
- elkötelezett fogyasztói közösség
- jó marketing, trendi, egyéni arculat

Az online piaci megoldások mellett a termelők és gazdák közvetlen kapcsolattartására nagyon jól kiegészítik a termelői piacok, a helyi kosár- és doboz közöségek, a közösségi gazdálkodás és az átadópontként üzemeltetett mintatboltok is. Ezek rendszerbe illesztésével, együttes használatával biztosítani tudjuk az egyéni élethelyzetekből, területi adottságokból származó sajátosságok együttélését is.

A Bács-Kiskun megyei lehetőségeket egy külön cikkben fogjuk ismertetni.

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO