HAMAROSAN ÚJJÁSZÜLETIK A PÉTERI-TÓ KISKUNFÉLEGYHÁZA MELLETT

közügyek TOP-fejlesztések szabadidő
KISKUNSÁGI NEMZETI PARK - Aktuális

Javában zajlanak a Péteri-tó eredeti mederalakulatát visszaállító munkálatok a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével. Az egykor halastóként üzemelő természetes szikes tó rekonstrukciója európai uniós támogatásból, 329 900 000 Ft felhasználásával valósul meg.

A Péteri-tó Kiskunfélegyházától 10 km-re déli irányban, Petőfiszállás és Pálmonostora között fekszik. A 220 hektáros szikes tó és a körülötte található szikes rétek és legelők 1976 óta természetvédelmi oltalom alatt állnak. A terület legnagyobb értéke a páratlan madárvilág – több mint 200 madárfaj fordul itt elő. A Péteri-tó nádasaiban az összes hazai gémfaj költ, jellemző fészkelő a feketenyakú- és a búbos vöcsök, gulipán, cigányréce és a nagy goda.

A tó mai állapotát az 1920–30-as években történt szabályozások határozzák meg. Ezek következtében a szabad vízfelület jelentősen lecsökkent, medrét halastavi hasznosításra alakították át három egységből álló tórendszert létrehozva.  A tó vízutánpótlása alapvetően a Dong-éri-főcsatornából, zsilipeken keresztül történik.

Ma már egyik tó sem működik halastóként, a nagy kiterjedésű nádasokban otthonra talált a gazdag madárvilág. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság célja, hogy a lehetőségekhez mérten visszaalakítsa az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozó területet biztosítva számtalan védett fajnak.

„Annak érdekében, hogy újra egységes legyen a tó medre, elbontjuk az 1. és 2. tó közötti gátat, valamint a Kocsis-rét és a 2. tó közötti erősen erodálódott töltést. A gát felének elbontása már megtörtént, de a nagy esőzések miatt a munkálatokat rövid időre meg kellett szakítani” – számolt be Szöllősi Szabolcs, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Pályázatkezelési Osztályának vezetője.

„A nyílt vízfelületek növelése érdekében a fészkelési idő elmúltával a nádas felületét mintegy 30 hektárral csökkentjük. A nádas szárzúzásához a tó vízszintjének ideiglenes csökkentésére lesz majd szükség, hogy a munkagép be tudjon menni a területre” – tette hozzá.

A feltöltő csatornák és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyak felújításával stabilizálni fogják a vízutánpótlást és a vízvisszatartást, továbbá felszámolnak minden olyan létesítményt, ami az egykor itt folytatott halgazdálkodást szolgálta (zsilipek, épületmaradványok, gátak, ivadéknevelő tavak), ezzel is növelve a terület természetességét.

A földmunkák várhatóan az év végére befejeződnek, és a jövő év elején visszaállhat a tó üzemi vízszintje is. A teljes tájrekonstrukció 2021. első félévében fejeződik be.

A Péteri-tónál most is látogatható Vöcsök tanösvény és annak nyomvonalán található kilátó mellé egy újabb kilátót és egy madármegfigyelő lest is épít majd a nemzetipark-igazgatóság.

A projekt a „A Péteri-tó természetes mederalakulatának helyreállítása” elnevezésű, KEHOP-4.1.0-15-2016-00080 azonosító számú pályázatból valósul meg 329 900 000 Ft-ból, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetési irányzat finanszíroz.

Kép és szöveg: KNP

További híreink

Nemesnádudvar

2024. 04. 17.

Értéket őriznek és mentenek

Ha valaki végigsétál Nemesnádudvar szemnek is tetszetős főutcáján, első látásra nem hiszi, hogy három évszázadnyi történelem veszi körül. Mint ahogyan sok környékbeli település esetében, itt is az 1700-as évek határozták meg Nádudvar jö­vőjét annak ellenére, hogy már a honfoglaló ma­gyarok 

2024. 04. 17.

[ Nemesnádudvar ]

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Kiskunmajsa

2024. 04. 11.

Folytatódnak a fejlesztések Bács-Kiskunban 

Csaknem félszáz fejlesztési beruházás támogatói szerződését írták alá 12 milliárd forint értékben csütörtökön Kiskunmajsán, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumának keretében. Az eseményen elhangzott: a napokban döntés született arról, hogy újabb 8,5 milliárd forint pályázati forrás érkezik a vármegyébe. 

2024. 04. 11.

[ Kiskunmajsa ]

Design by WEBORIGO