HAMAROSAN ÚJJÁSZÜLETIK A PÉTERI-TÓ KISKUNFÉLEGYHÁZA MELLETT

közügyek TOP-fejlesztések szabadidő
KISKUNSÁGI NEMZETI PARK - Aktuális

Javában zajlanak a Péteri-tó eredeti mederalakulatát visszaállító munkálatok a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével. Az egykor halastóként üzemelő természetes szikes tó rekonstrukciója európai uniós támogatásból, 329 900 000 Ft felhasználásával valósul meg.

A Péteri-tó Kiskunfélegyházától 10 km-re déli irányban, Petőfiszállás és Pálmonostora között fekszik. A 220 hektáros szikes tó és a körülötte található szikes rétek és legelők 1976 óta természetvédelmi oltalom alatt állnak. A terület legnagyobb értéke a páratlan madárvilág – több mint 200 madárfaj fordul itt elő. A Péteri-tó nádasaiban az összes hazai gémfaj költ, jellemző fészkelő a feketenyakú- és a búbos vöcsök, gulipán, cigányréce és a nagy goda.

A tó mai állapotát az 1920–30-as években történt szabályozások határozzák meg. Ezek következtében a szabad vízfelület jelentősen lecsökkent, medrét halastavi hasznosításra alakították át három egységből álló tórendszert létrehozva.  A tó vízutánpótlása alapvetően a Dong-éri-főcsatornából, zsilipeken keresztül történik.

Ma már egyik tó sem működik halastóként, a nagy kiterjedésű nádasokban otthonra talált a gazdag madárvilág. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság célja, hogy a lehetőségekhez mérten visszaalakítsa az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozó területet biztosítva számtalan védett fajnak.

„Annak érdekében, hogy újra egységes legyen a tó medre, elbontjuk az 1. és 2. tó közötti gátat, valamint a Kocsis-rét és a 2. tó közötti erősen erodálódott töltést. A gát felének elbontása már megtörtént, de a nagy esőzések miatt a munkálatokat rövid időre meg kellett szakítani” – számolt be Szöllősi Szabolcs, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Pályázatkezelési Osztályának vezetője.

„A nyílt vízfelületek növelése érdekében a fészkelési idő elmúltával a nádas felületét mintegy 30 hektárral csökkentjük. A nádas szárzúzásához a tó vízszintjének ideiglenes csökkentésére lesz majd szükség, hogy a munkagép be tudjon menni a területre” – tette hozzá.

A feltöltő csatornák és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyak felújításával stabilizálni fogják a vízutánpótlást és a vízvisszatartást, továbbá felszámolnak minden olyan létesítményt, ami az egykor itt folytatott halgazdálkodást szolgálta (zsilipek, épületmaradványok, gátak, ivadéknevelő tavak), ezzel is növelve a terület természetességét.

A földmunkák várhatóan az év végére befejeződnek, és a jövő év elején visszaállhat a tó üzemi vízszintje is. A teljes tájrekonstrukció 2021. első félévében fejeződik be.

A Péteri-tónál most is látogatható Vöcsök tanösvény és annak nyomvonalán található kilátó mellé egy újabb kilátót és egy madármegfigyelő lest is épít majd a nemzetipark-igazgatóság.

A projekt a „A Péteri-tó természetes mederalakulatának helyreállítása” elnevezésű, KEHOP-4.1.0-15-2016-00080 azonosító számú pályázatból valósul meg 329 900 000 Ft-ból, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetési irányzat finanszíroz.

Kép és szöveg: KNP

További híreink

2024. 03. 18.

Több volt a vendég

Tavalyelőtthöz képest 2023-ban nőtt a Bács- Kiskun kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma. Kecskemét vitte a prímet, de Kiskunmajsa, Tiszakécske és Kiskőrös sem panaszkodhat.

2024. 03. 18.

Kiskőrös

2024. 03. 15.

Kiskőrös díszpolgára lett Rideg László

A köz érdekében évtizedeken át végzett munkáját elismerve Kiskőrös városa díszpolgári kitüntetést adományozott Rideg Lászlónak, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnökének. 

2024. 03. 15.

[ Kiskőrös ]

2024. 03. 14.

Választási tudnivalók

2024. június 9-én vasárnap közös eljárásban választjuk meg az Európai Parlament tagjait, a helyi (azaz települési és vármegyei) önkormányzati képviselőket és polgármestereket, továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselőket. 

2024. 03. 14.

Nyárlőrinc

2024. 03. 13.

Sétáljon velünk! Nyárlőrincen folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon.

2024. 03. 13.

[ Nyárlőrinc ]

2024. 03. 13.

Értesítés a Területi Választási Bizottság ülése elhalasztásáról, és a soron következő ülés időpontjáról

A Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság 2024. március 14-én 17 órára meghirdetett ülése betegség miatt elmarad. A nemzetiségi jelölő szervezet nyilvántartásba vételéről 2024. március 18-án dönt a Bizottság. Az ülés a Megyeháza félemelet 1. tárgyalójában 15 órakor kezdődik. 

2024. 03. 13.

2024. 03. 12.

A Kunsági Borvidék is versenyben van, Frittmann János a legjobbak között

Nyilvánosságra hozták az idei 50-es listát, közülük kerül ki majd a végső győztes. 2024. március 1-jén zajlott a Borkonferencia. Hagyományosan ezen az eseményen hirdették ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát. Itt ismerhettük meg tehát a BORÁSZOK BORÁSZA díj idei jelöltjeit!  

2024. 03. 12.

Design by WEBORIGO