HAGYOMÁNYŐRZŐ FARSANGI FÁNKPARÁDÉ ÉS ASSZONYFARSANG KALOCSÁN

TOP-fejlesztések
A mulatság néven február 12-én, szombaton lesz

A farsang legjellegzetesebb étele, a kalocsai pántlikás fánk és a városban, a környékbeli falvakban még pár évtizedes is megtartott asszonyfarsang áll annak a rendezvénynek a középpontjában, amelyet Farsangi Fánkparádé és Mulatság néven február 12-én, szombaton ingyenes fánkkóstolással egybekötve szervez az Összefogás a Nemzetért Egyesület a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIK), valamint a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület bevonásával. A régi, autentikus, a nagyszülők, dédszülők által őrzött pántlikás fánk receptúrája szerint készülő 1200, lekvárral és porcukorra ízesített fánk első tucatjait először szombaton 10 órakor a Búzapiac téri piac közönségének kínálják kóstolásra.

A fő program sodorvonalában 15 órától az érsekkerti Platán Rendezvényközpont és környéke ad helyet a várhatóan a vonzáskörzet településeiről is érkező, többnyire az ottani hagyományos viseletbe öltözött szórakozni vágyóknak. Az eseményről február 3-án délelőtt a KIK székházában Pálfai Károly, az Összefogás a Nemzetért Egyesület elnöke, Zsikó Zoltán, a KIK igazgatója és dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva, a Hagyományőrző Egyesület elnöke adott tájékoztatást a sajtó munkatársainak.

Aki a kalocsai pántlikás farsangi fánk elkészítésének csínjára - bínjára kíváncsi, az egy az erről készült kisfilm segítségével maga is betekintést nyerhet a pontos, lépésről lépésre ismertetett receptúrába és a fánksütés kulisszatitkaiba. A szóban forgó fánkokat 20 asszony, mintegy 40 kiló lisztből süti, és gondolva az ételérzékenységben szenvedőkre, a fánkok egy részét növényi tejjel készítik.

A KIK 2022. évi első sajtótájékoztatójának résztvevőit, a közreműködőket Zsikó Zoltán, a KIK igazgatója köszöntötte, majd az alkalomból adódóan rövid mérleget vont az elmúlt év kulturális eseményiről, amelyet összességébe mind az elnyert pályázati források, mind a megvalósított kulturális események tekintetében sikeresnek értékelt. 

Dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta:

az eseményt népszerűsítő plakáton látható, látványában is szép, ínycsiklandó pántlikás fánkokról készült fotók a próbasütés alkalmával készültek, amelyre a hagyományőrző asszonyok magukkal hozták a dédszüleiktől, szüleiktől örökölt recepteket. Ezek a receptek abban is egybecsengtek például, hogy a fánkot a jó íz és a jó állag elérése érdekében fél rész zsír és fél rész olaj keverékében kell kisütni.”

Az elnök emlékeztetett,

a farsangi mulatságok, a farsangi időszak legnépszerűbb étele a fánk volt, és régebben, de még alig pár évtizede is valamennyi településen élő hagyományként rendezték meg az asszonyfarsangokat, amelyen a lányok és asszonyok a generációs különbségek ellenére együtt szórakoztak, elvileg a férfinép kizárásával.
Azért elvileg, mert a vállalkozóbb kedvű férfiak ilyenkor asszonyruhába öltöztek, kendőt kötöttek a fejükre, és így próbálták becsempészni magukat az asszonyok közé, ami természetesen nem sikerülhetett. Mégis szívesen látott vendégek voltak, egészen a bál végéig.  Az elnök szerint a hagyományőrzők között még se szeri, se száma az ilyen emlékeknek, így számukra külön öröm, hogy mindezt feleleveníthetik és ezt a szép szokást megmutathatják, átadhatják a felnövekvő nemzedékeknek.”

Sztakó Éva szólt arról is, hogy a fánkkészítés már szombaton kora reggel, a dagasztással elkezdődik, az elsők között kisütött, lekvárral, porcukorral ízesített fánkokat a Búzapiac téri piac közönsége 10 órától kóstolhatja meg.
Ezzel népszerűsíteni is szeretnék a délutáni programot, hogy a Hagyományőrzők Házában kisütött fánknak, de a Platán Rendezvényközpont körüli, tehát szabadtéren megrendezett eseménynek minél nagyobb közönsége legyen.

Az elnök szerint lesz is, hiszen a környékbeli hagyományőrző néptánccsoportok, egyesületek tagjai azt ígérték, hogy egy részük az ottani népviseletbe öltözve érkezik a fánkparádéra, és az azt követő asszonyfarsangra.

Sztakó Éva mindenkinek figyelmébe ajánlotta a fánkkészítésről készült kisfilmet, amelyen az egyesület asszony tagjai mutatják meg, hogyan kell az „eredeti” kalocsai pántlikás fánkot készíteni.
Hogy Kalocsán mitől pántlikás a fánk, arról szólva az elnök elmondta:

akkor jó, szemnek is tetszetős a fánk, amikor úgy sütik ki, hogy a kész fánkot egy világosabb színű pántlika futja körbe. Egyes tájakon ezt szalagnak, Kalocsán és környékén pántlikának nevezik, így a szalagos fánk és a pántlikás fánk gyakorlatilag csak elnevezésében külömnbözik.

Pálfai Károly, az Összefogás a Nemzetért Egyesület elnöke elöljáróban megköszönte a KIK-nek és Zsikó Zoltánnak, valamint a Hagyományőrző Egyesületnek, hogy házigazdái lesznek a rendezvénynek.
Mint elhangzott, az Összefogás a Nemzetért Egyesület 2019-ben alakult, éppen a pandémia előtti időszakban, így a legfontosabb tevékenységét, a hagyományőrző események, rendezvények szervezését nem kellő mértékben tudták megvalósítani.
A kalocsai Fánkparádé és Mulatság lesz az első olyan program, amit teljes egészében meg tudnak rendezni a Bethlen Gábor Alapítvány és a Magyar Falu Program pályázatán elnyert közel 2 millió forintból. A cél a helyi közösségek hagyományőrző tevékenységének bemutatása, és a közösségi integráció. Az egyesület fontosnak tartja, hogy azt a hidat próbálják meg életben tartani, ami az idősebb generációk őrizte nemzeti örökség és a fiatalabb generációk között van. Ezért a jövőben is több olyan programot terveznek, és olyan online edukációs (oktató/nevelő) filmeket készítenek, amelyekkel a hagyományokat fogják bemutatni. Az egyesület elsősorban azokat a tradíciókat szeretné népszerűsíteni, amelyek ugyan benne vannak a köztudatban, de az apróbb részletek, amelyek következtében az ilyen programok színesebbek, érdekesebbek lehetnek, feledésbe merülnek. Ezért is készült e rendezvény kapcsán is egy hagyományőrző kisfilm az eredeti pántlikás fánk receptúrájáról, készítésének bemutatásáról. A film végén Sztakó Éva és egyesületi tagtársai közösen emlékeznek vissza arra, hogyan is zajlott egykor az asszonyfarsang, milyenek voltak a farsangolási szokások.

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO