GÁZKAZÁN: KLÍMABARÁT VAGY SEM?

közügyek
Tudjon meg többet a gázkazánokról, azok környezetre gyakorolt hatásairól.

Egy jó gázkazán ugyan nem megoldás, de mindenképpen előrelépés a klímavédelemben! A földgáz fosszilis tüzelőanyag, így használata fokozza az üvegházhatást. Nem mindegy azonban, hogy mennyire! A modern kazánok jobb hatékonyságuk következtében kevesebb földgáz felhasználásával állítják elő ugyanazt a hőmennyiséget.

A kondenzációs gázkazán károsanyag-kibocsátása 40-50%-al kevesebb, mint hagyományos társaié. Használatával kb. 25%-kal csökkenthetjük éves gázszámlánkat is.

2016. július 1-jétől már csak olyan kazánra adható ki működési engedély, amelynek a hatásfoka legalább 86%-os. Érdemes tehát felkészülni a cserére, ha végképp elromlik a hagyományos gázkazánunk, kondenzációsra kell váltanunk!

Gázkazán-történelem dióhéjban, avagy: milyen gázkazánok léteznek?

A mai, modern gázkazánok folyamatos fejlesztés eredményeként jöttek létre, amelynek köszönhetően sokkal tartósabbak, korszerűbbek, jobban szabályozhatók, könnyebben kezelhetőek. A technológiai kivitelezésük miatt pedig sokkal biztonságosabb használatot tesznek lehetővé, elkerülve ezzel a szén-monoxid mérgezés kockázatát. Ám napjainkban még a régebbi típusok is széles körben elterjedtnek számítanak a lakosság körében. A hagyományos égőfejes gázkazánok többsége nyílt égésterű, azaz az égéshez szükséges oxigént a helyiség levegőjéből nyerik. Az ún. turbó berendezések már zárt égésterűek, azaz az égéshez szükséges levegő a kéményen, egy kétosztatú csövön keresztül jut el hozzájuk.

A fenti két típusnál jóval hatékonyabbak az úgynevezett kondenzációs gázkazánok. Ezek működésének lényege, hogy az égéstérből származó forró füstgázt még a készüléken belül lehűtik, és az így felszabaduló energiát is hasznosítják! Ezáltal nagyságrendekkel magasabb a hatásfokuk, a zárt égéstér következtében pedig nem fordulhat elő szén-monoxid mérgezés sem!

Mire kell számítanunk, ha a hagyományos gázkazánunkat kondenzációsra cseréljük?

Egy kondenzációs kazán beszerzése nem olcsó, ráadásul néhány kiegészítő beruházásra is szükség lesz. Ezek egy részét nem tudjuk elkerülni, míg másik felét az optimális működés érdekében nem érdemes!

- Át kell alakítanunk a kéményt!

- Gondoskodnunk kell a kondenzációs víz elvezetéséről! Érdemes megfontolnunk annak gyűjtését, remek öntözővízhez juthatunk!

- Szerezzünk be egy időjárásfüggő termosztátot az optimális működtetés érdekében!

- Figyeljünk rá, hogy beszereléskor a szakemberek gondosan beállítsák a fűtésrendszer hidraulikus működését!

Kombináljuk megújuló energiával!

Mivel a kondenzációs kazán kombinált üzemmódban képes melegvizet is előállítani, indirekt tároló tartállyal napkollektorok is csatlakoztathatók hozzá. A hibrid gázkazánok esetén pedig a hőszivattyúk alkalmazása lehetséges. Persze ezek költségesebb beruházást igényelnek, viszont megszüntetik, vagy legalábbis mérsékelik lakásunk földgáz függőségét és hosszú távon meg is térülnek, különösen, ha támogatásokat is igénybe veszünk kialakításuk során.

További híreink

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

2024. 04. 25.

Mentsük meg a tanyákat!

A hungarikumnak számító magyar tanya különös szerepet tölt be Bács-Kiskun vármegye életében; a XVII. századtól meghatározó része hazánk társadalmi- gazdasági berendezkedésének. 

2024. 04. 25.

Kecskemét

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO