„GAZDASÁGI ÉVINDÍTÓ 2022” PALKOVICS LÁSZLÓ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTERREL KALOCSÁN

közügyek TOP-fejlesztések szabadidő
Font Sándorral közösen tartott előadást

A Kalocsai Vállalkozó Klub meghívására február 28-án, hétfőn érkezett Kalocsára Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki a „Gazdasági Évindító 2022” című fórumon Font Sándorral közösen tartott előadása előtt a Kalocsa-Paks Duna-híd építésének helyszínén tett látogatást, majd tartott sajtótájékoztatót. Az eseményről külön cikkben számoltunk be. A helyi vállalkozók színe-java részvételével a városháza dísztermében 18 órakor kezdődő, az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum támogatásával megrendezett fórumra a Kiskőrösi Vállalkozói Klub Egyesület tagjai is ellátogattak, Ribánszki Zsolt elnök vezetésével. A mintegy száz, előzetesen regisztrált résztvevő Font Sándor és Palkovocs László előadását követően dr. Mosóczki Lászlóának, a ITM államtitkárának a közúti, a kerékpáros és a vasúti infrastruktúra-fejlesztés megyei vonatkozásairól tartott előadását is meghallgathatta.

A gazdasági évindító fórumot Sziráki Szilárd, a Kalocsai Vállalkozói Klub lapítója, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ipari alelnöke nyitotta meg, majd a résztvevőket Kalocsa Város Önkormányzata nevében dr. Filvig Géza köszöntötte, aki a vendégeknek a Kalocsáról készített kisfilmet ajánlotta megtekintésre.

Font Sándor a néhány perces, tapssal elismert film levetítése után tartotta meg előadását. A térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy Palkovics Lászlóval és a pulpitusnál helyet foglalókkal együtt a Kalocsa-Paks Duna-híd építési területéről érkeztek. A híd Kalocsa város és a térség életét jelentősen befolyásolja. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a helyszínen látottak alapján az a kedvező forgatókönyv realizálódhat:

ugyan a műtárgy és a kapcsolódó úthálózat  átadásának végső határideje 2024. év közepe, ám a fizikai átadás jó vízállás esetén akár már 2023-ban is megtörténhet.

Font Sándor a továbbiakban - a miniszterhez fordulva - Kalocsa helyzetéről, a város és a térség további elképzeléseiről adott áttekintést. Szerinte azok az önkormányzatok, amelyek nem a „mi” kormányzati és világnézeti rendszerünket képviselték, nem fordítottak kellő figyelmet Kalocsára, így a város nem került be a hazai és a nemzetközi vérkeringésbe, legyen szó turizmusról, beruházásokról.

Nem kétséges, hogy a hídépítésnek ezen a területen is jelentős szerepet szánunk, hiszen a Duna bal partján lévő települések közvetlenül csatakoznak majd az M6-ra, azáltal a gyorsforgalmi autópálya rendszerre.

A képviselő szerint nem fognak itt megállni, hiszen a térség életét befolyásoló második nagy építkezés, a Dunaújváros közelében épülő Budapest új körgyűrű, ami Komárom- Székesfehérvár - Dunaföldvár – Kecskemét - Szolnok – Eger irányába fog megépülni, szinten napirenden van. Dunaújvárosnál egy új leágazás, Dél-Nyugat irányba készül el. Kalocsa értékeit is felhasználva szeretne ezekkel az új lehetőségekkel élni – mondta Font Sándor.

Hozzátette: Emellett nem kétséges, hogy a Paks2 építése is meghatározó lesz a térség számára, ezért is fontos az új Duna-híd, közel a város határához.

Mivel az építkezés hosszú időt vesz igénybe, a város és a környék azt szeretné, ha minél nagyobb munkaerő-beszállítási képessége lenne, minél nagyobb szabadidő eltöltési lehetőséget tudna nyújtani, ezáltal az itt élők helyben való maradását is segítené.”

A képviselő emlékeztetett, hogy egy komoly óvodaépítési program első része már megvalósult a városban, de további óvodafejlesztések is lesznek. Ezáltal is a fiatalok gyermekvállalási kedvét szeretnék ösztönözni, hogy megfelelő környezetben, a kor gyermeknevelési feltételeihez igazodva tudjanak nevelkedni a felnövő generációk.

Font Sándor elkerülhetetlennek nevezte, hogy a jelenlegi fürdő, uszoda komplexum egy nagyon nagy beruházáson keresztül megújuljon. A képviselő szerint jelenleg úgy tűnik, hogy a megfelelő hőfokú termálvízhez egy új termálkút fúrása is szükséges. Talán ez lesz az elkövetkezendő időben Kalocsa legnagyobb feladata, hogy ezt előkészítse, a tervezéstől a források biztosításáig.”

Font Sándor a továbbiakban a solti és a szekszárdi hídon átmenő, így összekötött kerékpárútról szólva kifejtette:

a kerékpár-körgyűrű részeként a Duna minkét oldalán kerékpárút épül, ennek egyik összekötője lesz a Kalocsa-Paks Duna-híd. Így a balatoni kerékpár-körgyűrű után itt lesz a legnagyobb kerékpárút-hálózat Magyarországon, annak minden turisztikai és egyéb előnyével.

Mint elhangzott: részben a híddal összefüggésben jelenleg is folyamatban van az úthálózat rekonstrukciója. Az alsóbbrendű utak 74 kilométer hosszban állnak felújítás alatt, 80-90 százalékos készültségi fok mellett, a kivitelező csak a tavaszra vár, hogy a kopóréteg elhelyezésével a munkálatok befejeződhessenek.”

A képviselő szerint

várhatóan a nyáron kezdődik az 51-es főút korszerűsítése Kalocsa északi pontjától a szekszárdi Duna-hídig, két új körforgalmi csomóponttal. Egyik az ipari elkerülő út és az 51-es találkozásánál, a másik Miskei úti kereszteződésben épül ki. Továbbá az út mellett kialakítják a teljes kerékpárút rendszert, új nyomvonalon. Ezzel együtt már Magyarország legkomplexebb kerékpárút-hálózatával rendelkezik majd a térség” – húzta alá a képviselő.

Font Sándor rámutatott:

Nem mehetünk el szó nélkül Kalocsa történelmi értékei, és a második legmagasabb katolikus egyházi pozíciót jelentő érsekség mellett. Ennek megfelelően alakul majd - a jelenleg tudom, hogy néhányak által vitatott – térfelújítás. A Dunától keletre egyetlen kalocsai barokk főtéren egy új látogató centrum épül a most feltárt román-kori templom bemutatására, amely a 2021-ben megalakult Nemzeti Vallásturizmus Tanács segítségével is bekapcsolódik a turizmus ezen nemzetközi szegmensébe.

Kalocsa ezáltal a nemzetközi térképre kerül fel a maga ritkaságszámba menő értékeivel. Mi már azt is tudjuk polgármester úrral, hogy készülnek azoknak az alternatív elkerülő utaknak a tervei, amelyek megoldják a városlakók  jelenlegi problémáit. Erről a miniszterelnök úrral egy személyes egyeztetésen vagyunk túl, aki várja a végső, a szaktárca által engedélyezett terveket – zárta előadását Font Sándor.

Prof. Dr. Palkovics László nagylélegzetű, országos kitekintést adó, közel egy órás prezentációjának bemutatása a szakterületek szerteágazódása miatt is nehéz feladat elé állítja a tudósítót, így a részletek megismerése érdekében az egyes diákat is csatoljuk beszámolónkhoz, illetve a megyére, térségre vonatkozó információkra fókuszálunk.

A miniszter szerint az EU-s szinten kiemelkedő gazdaságvédelmi és gazdaság - újraindítási intézkedéseknek köszönhetően az ország az elsők között lábalt ki a válságból, a magyar munkajövedelmek bizonyultak a legválságállóbbnak Európában, az Eurostadt adatai szerint. Az uniónál gyorsabb oltási képességnek köszönhetően 1-1,5 hónappal előbb sikerült újraindítani a gazdaságot, amely így 1-1,5 százalékpont versenyelőnyhöz jutott versenytársaival szemben. A válság alatt a fiskális és monetáris politika összhangban járult hozzá az eredményes válságkezeléshez.

Az IMF előrejelzése alapján Magyarország GDP növekedése a legmagasabbak között lehetett az EU-ban 2021-ben.A beruházások GDP arányos értéke jelentősen meghaladja úgy az EU átlagot, mint a V3-ak átlagát.

Az előadó a kormányzati intézkedések hatását Bács-Kiskun megyében úgy értékelte: a mélyponthoz képest jelentős foglalkoztatás – bővítés történt, a járvány 10 ezer munkahelyet sodort veszélybe. Ugyancsak a mélyponthoz képest 20 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a megyében. A munkahely megőrző és munkahelyteremtő programok révén a megyében közel 16700 fő részesült 7300 millió forintot meghaladó támogatásban. A miniszter szólt arról is, hogy 2017 óta a társasági adó 9 százalék, amely a legalacsonyabb érték az EU-ban. Az egykulcsos jövedelemadó kulcs 15 százalék.2022-től a szakképzési hozzájárulás a szociális hozzájárulásba olvadt, így az 4 százalékponttal csökkent.

A prezentáció egyik legérdekesebb részének az energiaárak emelkedése mögött álló nemzetközi tendenciák bemutatása bizonyult.  A pandémia, a különösen hideg tavasz, az EU agresszív zöldpolitikája,a csökkent széltermelés (szélcsned), geopilitikai aggályok miatt emelkedtek a gázárak.

A miniszter az energiaválságot számokkal is érzékeltette: a hazai földgáztőzsde és áramtőzsde a tíz-, illetve nyolcszorosára emelkedett.

A rezsicsökkentés hatása ugyancsak érdekesnek bizonyult:2017 óta összesen 2274 milliárd forintot takarítottak meg az emberek, évente mintegy 480 ezer forint marad a családoknál. Az önkormányzatok mellett a kisvállalkozások is élhetnek a rezsicsökkentés előnyével, egészen 2022. június 30-ig. Az üzemagyag árának befagyasztásának köszönhetően Európán belül Magyarországon az egyik legolcsóbb az üzemanyag.

A miniszter a jövő meghatározó technológiái között említette mások mellett a felhő és nagykapacitású számítástechnikai technológiákat, a hidrogén technológiát, a bio - és kíbervédelmi technológiákat. Az elkövetkezendő 10 év iparpolitikai prioritásai mások mellett az élelmiszeripart, a védelmi ipart, a jövő iparágait,az energetikai háttéripart, a műanyagipart és az építőipart érintik.

A miniszter elemezte még a képzési és információs rendszer szerepét az iparpolitikában, fókuszba helyezve a vállalkozásokat támogató fejlesztési programokat. A duális képzés, a modellváltó egyetemek nemzetközi szinten is elismerést kiváltó eredményei, a kutatásfejlesztés szintén nagyító alá került az előadásban.

A miniszter beszélt még a hamarosan induló GINOP Pluszpályázatokról, benne a Magyar Falu Programról, a vállalati továbbképzések támogatásáról. A tárcavezető nagyívű prezentációja a mikro-kis - és középvállalkozások fejlesztéseit támogató források bemutatásával zárult.

A fórumot dr. Mósóczi László államtitkárnak a közúti, kerékpáros és vasúti infrastruktúrát érintő fejlesztésekről szóló előadása zárta, ami azért nem igényel bővebb kifejtést, mert ezek nagyobb részéről megye és térség specifikusan Font Sándor már beszélt az előadásában.

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO