Bostonban mutatkozik be Kalocsa

közügyek
A felvonuló By Me Spicy kollekció hímzéseit azok a kalocsai asszonyok készítik, akik a koronavírus-járvány miatt ezúttal sajnos a virtuális térben megrendezendő fesztivál résztvevői lesznek.

Hrivnák Tünde, Pro Urbe díjas neves divattervező március 14-én abból az alkalomból látogatott Kalocsára, hogy a Bostonban élő magyarok felkérésére készítendő kisfilmben a kalocsai népművészetről autentikus képet fessen. Az összeállításban az eredeti és hiteles magyar kézműves hagyományokat, köztük a kalocsai kézi és gépi hímzést is bemutatja. A felvonuló By Me Spicy kollekció hímzéseit azok a kalocsai asszonyok készítik, akik a koronavírus-járvány miatt ezúttal sajnos a virtuális térben megrendezendő fesztivál résztvevői lesznek.
Hrivnák Tünde munkássága közel 10 évvel ezelőtt fonódott össze Kalocsával, akkor Török Ferenc polgármester felkérésére kezdett el a város világhírű népművészetével foglalkozni. Ruháin azóta csodálhatjuk a szebbnél szebb, géppel, vagy kézzel hímzett, eredeti kalocsai mintákat, motívumokat.

 „Az amerikai bostoni magyarok egyesületének felkérésére, egy online fesztiválhoz készítünk videó anyagot. Megbízóim külön kérték, hogy az összeállításban Kalocsáról, illetve a kalocsai népművészetről feltétlenül beszéljünk. Számukra nagyon fontos, hogy az eredeti kalocsai és más magyar tájegységek autentikus motívumvilágát és annak őrzőit, a népművészeket bemutassuk.” - mondta Hrivnák Tünde a forgatáson.

Hozzátette, 2013 óta többször kapott felkérést, hogy Amerikában is bemutatkozzon, mert az ott élő magyarok szerint munkái egyet jelentenek az értékkel, a minőséggel és az eredetiséggel. Hrivnák Tünde az összeállításában betekintést enged a népi motívumokkal díszített kollekciók kulisszatitkaiba, ugyanis a filmben azok a népművészek is megszólalnak, akikkel hosszú évek óta együtt dolgozik.


 „Ha az emberek összefognak, akkor látható, hogy most már 10 éve szinte folyamatosan jelentős eredményeket érhetünk el. Az elmúlt egy évtized alatt szoros barátságok születtek, kapcsolatok épültek, megosztjuk egymással a tudást, a hagyományokat. Ez utóbbi egy nagyon fontos misszió mindannyiunk életében, hiszen azt szeretnénk, hogy kisfilmünknek és a következő 15 darabos kollekciónak is ez legyen a fő mondanivalója.” - hangsúlyozta a divattervező.

Hrivnák Tünde elárulta azt is, jelenleg legújabb, várhatóan jövő tavaszra elkészülő kollekcióján dolgozik. Mint szomorúan megjegyezte, sajnos egy éve nem járt Kalocsán. Elsősorban azért, mert nagyon megviselte Bolvári Andrásné, Ica néni halála, akivel a munka mellett szoros baráti kapcsolat kötötte össze. Most azonban úgy érzi, a bostoni felkérésnek köszönhetően elérkezett az idő a folytatásra. A forgatás jó hangulatban telt, a nap zárásaként a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai eredeti kalocsai népviseletbe öltöztették a divattervezőt, aki láthatóan nagyon élvezte, hogy életében először tetőtől talpig magára ölthette a színpompás viseletet.

 

További híreink

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

Ordas

2024. 04. 23.

Művelődési ház energetikai felújítása és zöldterület fejlesztése Ordason - projektindítás

Ordas Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Művelődési ház energetikai felújítása és zöldterület fejlesztése Ordason” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00030). A projekt keretében 59,49 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közösségi épület korszerűsítése.

2024. 04. 23.

[ Ordas ]

Drágszél

2024. 04. 22.

Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Drágszél Község Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00007). A projekt keretében 49,63 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a település művelődési házának energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 22.

[ Drágszél ]

2024. 04. 22.

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján. A mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget. 

2024. 04. 22.

Császártöltés, Érsekcsanád, 4+

2024. 04. 22.

Evezővel Bács-Kiskunban

Folytatódik a vármegye aktívturisztikai fejlesztése: a Vajas-fok és a Duna-völgyi-főcsatorna többnapos vízitúrákra is alkalmassá válik a jövőben.

2024. 04. 22.

[ Császártöltés , Érsekcsanád , Hajós , Kalocsa , Nemesnádudvar , Sükösd ]

2024. 04. 22.

A Kádár-kockák megmentése

Magyarország településein még ma is több mint 800 ezer Kádár-kocka áll.

2024. 04. 22.

Design by WEBORIGO