Átadták a megújult vegyesforgácsoló-műhelyt a Szent Benedek PG-ben

zöld Bács-Kiskun
Évről-évre remek szakemberek kerülnek ki az intézményből köszönhetően a nevelésben kitartó, tudásátadásban rendíthetetlen, szakmaiságban kiváló oktatógárdának

Átadták a megújult vegyesforgácsoló-műhelyt a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG-ben, szeptember 30-án, csütörtökön. A középiskola jeles  eseményén megjelent Hortobágyi T. Cirill katolikus pap, bencés szerzetes, pannonhalmi főapát, a Pannonhalmi Területi Apátság ordináriusa, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja,  Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, államtitkár, Ördög Dóra szakképzési igazgató és Söröli Ilona szakképzési irodavezető a Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében, valamint Nógrádi László és Hornyák Levente a Bencés Diákszövetség képviselői, Hardi Titusz atya főigazgató és Rokolya Csaba igazgató.

Hortobágyi T. Cirill főapát beszédében emlékeztetett mindenkit, hogy 150 év egy intézmény életében nagyon komoly múlt. A PG pedig példa arra, hogy egy változó környezet kihívásaira változással kell reagálnunk. Ugyanakkor felhívta a figyelmet olyan értékekre is, mint a személyesség és bensőségesség, célok és eszmények.

Schanda Tamás miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy évről-évre jó szakemberek kerülnek ki az intézményből, köszönhetően a nevelésben kitartó, tudásátadásban rendíthetetlen, szakmaiságban kiváló oktatógárdának. A megújult vegyesforgácsoló- tanműhellyel az iskola tovább fejlődik, a diákok pedig korszerűbb körülmények között sajátíthatják el gyakorlati ismereteiket, hogy még jobb szakemberré váljanak. A korszerű géppark ezt célozza, és ezt teszi lehetővé. Kiemelte: ma nagy szükség van a szakképzett fiatalokra, akik megállják a helyüket. A jó szakember kincs és megbecsülésre érdemes, aki egyszerre támasza a családjának és hozzájárul hazája gazdaságának erősödéséhez. Úgy véli, hogy a kormányzati oldalnak pedig nem lehet más a feladata és célja, minthogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. Ezért újították és erősítették meg a szakoktatást, emelték a szakoktatásban dolgozók bérét, támogatják a duális képzést és ösztönzik a vállalatokat arra, hogy szorosabb kapcsolatba lépjenek a szakképzéssel, ezzel is segítve a gyakorlati oktatásnak a minőségét.

Rokolya Csaba igazgató beszédében felidézte az 1972-1973-as kezdeteket, amikor elindult a gépészeti képzés az iskolában és megépült a tanműhely. Mivel nagyon fontosnak tartják, hogy korszerű eszközökön képezzék a jövő szakembereit, elkészítették a vegyesforgácsoló-műhely fejlesztési koncepcióját, amit az iskola fenntartója és az ITM is támogatásra érdemesnek ítélt. 2020. december 14-én írták alá a támogatói okiratot, amit követően megvalósult a CISCO labor és egy CNC multiszenzoros koordináta mérőgépet is beszereztek. A támogatásnak köszönhetően teljes körűen felújították a vegyesforgácsoló- tanműhely elektromos hálózatát, padlóját, kicserélték a nyílászárókat és Kiskunfélegyháza város anyagi támogatásának köszönhetően egy galériát is kialakítottak. A teljesen felújított tanműhelyben 14 db esztergagépet, 4 db marógépet és 1 db függőleges síkköszörűt üzemeltek be. A fejlesztések jól mutatják intézmény elköteleződését a megújuló szakképzés mellett – mondta az igazgató, majd hozzátette: támogatják alapvető célkitűzésüket, ami szerint örömmel vessék bele diákjaik magukat a tanulás folyamatába, ezáltal olyan szakembereket képezzenek, akik a későbbiek során korszerű tudással kerülnek ki a munkaerőpiacra és értékes tagjai lesznek a társadalomnak. Megköszönte Magyarország Kormányának, Schanda Tamás miniszerhelyettesnek, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalnak, a polgármesternek, a képviselőtestület tagjainak, a kollégáknak és szakembereknek a támogatást és az eszközök használatához sok örömet és jó egészséget kívánt.

Az ünnepi műsort verbunkos tánccal és zongorajátékkal is színesítették, majd az ünnepélyes szalagátvágás következett. A vendégek megismerhették a felújított vegyesforgácsoló-műhelyt, Cirill főapát pedig megáldotta az új eszközöket, a helyiséget, az ott dolgozó diákokat és pedagógusokat.

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO