Államtitkári látogatás és adományozás

közügyek
Államtitkári látogatás és adományozás a solti és a kalocsai idősotthonokban

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára május 15-én, pénteken jelentős médiaérdeklődés mellett látogatott el a solti és a kalocsai idősotthonokba. Az államtitkár nem csak tájékozódott a legveszélyeztetettebb korosztály helyzetéről, ellátásáról, de adományként több száz liter  fertőtlenítőszert, több száz darab szájmaszkot, védőfelszereléseket vitt az ott dolgozóknak. Az otthonok lakói ruhaadományban részesültek, amelyet a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács különböző felajánlásokból gyűjtött össze, és adta át azokat szétosztásra a minisztériumnak.

Az államtitkárt Solton Font Sándor országgyűlési képviselő, Németh István polgármester és az intézmény vezetője szigorú biztonsági előírások mellett, de így is a az épület előtt fogadta. Az államtitkár tájékoztatást hallgatott meg a legveszélyeztetettebb korosztályhoz tartozó ellátottak, gondozottak körülményeiről, a bevezetett biztonsági rendszabályokról. Ezeket már csak azért is megnyugtatónak talált, mert amint az köztudott, Bács-Kiskun megye egyetlen idősotthonában sem ütötte fel fejét koronavírus-járvány okozta megbetegedés. 
Az államtitkár köszönetét fejezte ki a város vezetésének és az intézmény dolgozóinak az áldozatos munkáért, majd több száz liter fertőtlenítő folyadékot, több száz darab szájmaszkot, védőruhát, és ruhaadományt adott át az intézmény vezetőjének. 
Soltész Miklós útja innen Kalocsára vezetett, ahová a Bem utcai idősotthonban dolgozóknak és az ellátottaknak fertőtlenítőszereket, vírusölő szappant, szájmaszkokat és több kartondoboz ruhaadományt szállított. 
Az államtitkár itt is az épület előtt hallgatta meg Filvig Géza polgármester és Rumi László intézményvezető tájékoztatását a koronavírus-járvány terjedése és megelőzése érdekében tett városi szintű, és az intézményen belüli intézkedésekről, a Járási Hivatal Népegészségügyi  Osztálya által lefolytatott ellenőrzés pozitív megállapításairól.

Rumi László intézményvezető bemutatta a szerteágazó szociális feladatokat ellátó intézményt, részletesen tájékoztatást adott  a Kalocsa Város Önkormányzata fenntartásában működő idősek otthonában folyó munkáról , a gondozottak számáról és körülményeikről. 
Kitért arra is, hogy az otthonban nemrégiben a Magyar Honvédség megelőző jelleggel végzett fertőtlenítést. Ezt a munkát az otthon dolgozói is segítették, hogy gyorsítsák, könnyítsék a fertőtlenítést végző katonák munkáját, ezzel is elősegítsék az időskorúak mielőbbi visszatérését a megszokott helyükre. 
A tájékoztatást követően Filvig Géza polgármester és a szociális otthon dolgozóinak segítségével rakodták ki a kalocsai intézménynek szánt adományokat: 600 darab szájmaszkot, tizenhárom ötliteres kanna vírusölő folyékony szappant, valamint négy kartondoboz, a gondozottaknak szánt ruhát.
Mint elhangzott, az adományokból természetesen az intézmény másik két telephelyére is jut majd.
A látogatás alkalmával Soltész Miklós dicsérte a szociális otthonok nagy részében a koronavírus-járvány közepette folyó munkát, ami mind a fenntartók, mind az intézmények dolgozói, az ápolók, gondozók, a kiszolgáló személyzet oldaláról elismerésre méltó.
Az államtitkár arra is kitért: sajnálatos módon egyes intézményekben komoly mulasztások történtek, amelyek súlyos következményekkel jártak – utalva ezzel elsősorban a fővárosi, kiemelten a Pesti Úti Idősek Otthonban kialakult, tragikus végkimenetelű állapotokra. 
A politikus leszögezte: azt megakadályozni, hogy a vírus bejusson az ilyen intézményekbe, nem mindig lehetséges. Ám az, hogy a kialakult helyzetet hogyan kezelik egy-egy otthonban, hogyan gondoskodnak az ott élőkről, az a fenntartók felelőssége.
Az államtitkár rámutatott, az általa meglátogatott vidéki szociális intézményekben, köztük a soltiban és a kalocsaiban mindent rendben talált, azok fenntartóit, vezetőit és munkatársait is köszönet illeti a lelkiismeretes munkáért, a járvány elleni védekezésben mutatott példamutató helytállásért.

További híreink

2024. 04. 18.

Két vármegyei beruházás is településfejlesztési díjat kapott 

Jánoshalma önkormányzata Településfejlesztési Díjat, Ballószög önkormányzata és a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség pedig Településfejlesztési Különdíjat kapott szerdán Gödöllőn, A jövő települései konferencián. Mindkét díjazott beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásából valósult meg. 

2024. 04. 18.

Nemesnádudvar

2024. 04. 17.

Értéket őriznek és mentenek

Ha valaki végigsétál Nemesnádudvar szemnek is tetszetős főutcáján, első látásra nem hiszi, hogy három évszázadnyi történelem veszi körül. Mint ahogyan sok környékbeli település esetében, itt is az 1700-as évek határozták meg Nádudvar jö­vőjét annak ellenére, hogy már a honfoglaló ma­gyarok 

2024. 04. 17.

[ Nemesnádudvar ]

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Design by WEBORIGO