A MIKLÓSI VIRÁGH-KÚRIÁBAN MODERN MÚZEUMOT ALAKÍTANAK KI

közügyek TOP-fejlesztések
A koronavírus-járvány miatt sem állt le a munka Kunszent­miklóson. A szakemberek jelenleg a Virágh-kúria és az önkormányzati tulaj­donú bérlakások felújítását végzik, illetve tavasszal és a nyár elején több beruházás is indul a településen.

A vidéken élő fiatalok otthonteremtését és családalapítását segíti elő az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Esély otthon elnevezésű pályázata. Célja, hogy a szülőföldjüktől elszármazott 18 és 35 év közötti fiatalokat visszavonzza szülőhelyükre, illetve a még ott élők számára boldogulási lehetőséget kínáljon. A programban Kunszentmiklós városa is részt vesz.

– Az elnyert támogatásból két leromlott állapotú, önkormányzati tulajdonú épület újul meg, illetve kerül kibővítésre, felszerelésre önálló lakhatás céljából a projektben részt vevő, a célcsoportba tartozó fiatalok, illetve párok, családok számára. A Kossuth utcai épületben három új lakást alakítunk ki, a meglévő ötöt pedig részlegesen felújítjuk. A Bankós Károly utcai, korábbi fináncházban négy lakás kap helyet. Az úgynevezett „Fecskelakások” a helyben élő, esetleg a környéken dolgozó fiatalok önálló életkezdését, lakhatási feltételeit segítik elő, hozzájárulva a település népességmegtartó erejéhez – mondta el a baon.hu hírportálnak Lesi Árpád polgár­mester.

A kunszentmiklósi önkormányzat képviselő-testülete nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a város kiegyensúlyozott fejlődési pályára álljon. Kiemelt feladat, hogy a település elszegényedett részei ne szakadjanak le, a lehetőségekhez képest elkezdjék a felzárkózást a város többi részéhez. Ehhez nyújt fedezetet az a hatvanmillió forint, melyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyertek a Tasskertes városrészben található szegregátum integrált fejlesztésére.

– A rendelkezésre álló keretből tíz szociális bérlakás felújítása valósul meg. Térfigyelő rendszert telepítünk, az udvarrendezés, kerítés kialakítása, járda- és útépítés, energiatakarékos közvilágítás, közterületek és játszótér kiépítése pedig az ott élők komfortérzetét, kényelmét hivatott szolgálni. A napokban kezdődött el a Virágh-kúria felújítása. Megtörténik a falak és mennyezetek vakolatának tisztítómeszelése, megújulnak a padlóburkolatok, az ajtók és az ablakok, a fűtés és a villamos hálózat, illetve a tetőszerkezet. Kézzelfogható, kipróbálható élményeket adó eszközöket vásárolunk, melyek elsősorban a kiállítások – például huszár- és kunfegyver-replikák, -ruhák, -nyergek –, fő témáihoz kapcsolódnak. A város egyik legnagyobb beruházásának ígérkezik a „Zöld város” kialakítása, vagyis a település központjának továbbfejlesztése. A városi zöldinfra­struktúra-hálózat rekonstrukciója a sportcsarnok és a Szent Erzsébet tér közötti területet érinti – mondta el a polgármester.

A beruházás keretében pihenőparkot, új zöldfelületeket alakítanak ki, megújul a meglévő növényállomány. Korszerűsítik a közvilágítást, új utcabútorokat helyeznek ki, parkolókat és fedett árusítóhelyeket alakítanak ki. A projekt költségeit a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert százmillió forint fedezi. Elkészül a rendelőintézet épületének rekonstrukciója, tovább szépülnek a város zöldfelületei, újabb utakat aszfaltoznak le. Folyamatban van a napelemes rendszerek telepítése, az önkormányzat épületeinek energetikai korszerűsítése is. Pályázatot nyújtott be a város a közösségi közlekedés fejlesztésére, a térfigyelőkamera-rendszer bővítésére, a szabadidőpark felújítására Kunszentmiklóson és Kunbábonyban, illetve a Diószegi-emlékház felújítására, szálláshelyek létrehozására, turisztikai szolgáltatások bővítésére, a helyi klímastratégia kidolgozására.

Forrás: baon.hu

Fotó: Gulyás Sándor

 

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO