A MERCEDES MEGKEZDI KECSKEMÉTEN A TISZTÁN ELEKTROMOS AUTÓK GYÁRTÁSÁT

közügyek
Ez a beruházás 50 milliárd forintos értéket képvisel Kecskeméten, ehhez a Magyar Kormány 15 milliárd forintos támogatást biztosít.

A kecskeméti Mercedes-gyár Magyarországon elsőként megkezdi a tisztán elektromos autók gyártását – jelentette be hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az ötvenmilliárd forintos beruházást igénylő fejlesztéshez a magyar kormány 15 milliárd forintos támogatást biztosít.

„Magyarországnak működnie kell és működik is. Ennek csalhatatlan jele a mai nap: négy beruházást jelenthetek ma be – nem is akármilyeneket – összesen 64 milliárd forint értékben” – közölte hétfőn reggel Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Közülük a legnagyobb a kecskeméti Mercedes-gyár jelentős bővítése,melynek köszönhetően a vállalat megkezdi – hazánkban elsőként – tisztán elektromos autók gyártását. Ezt követi három keleti – két indiai és egy koreai – szintén az autóiparhoz kapcsolódó fejlesztés: egy még itt, Kecskeméten, egy Gödöllőn, egy pedig Gyöngyöshalásziban.

A hétfőn délelőtt, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary kecskeméti üzemében tartott online sajtótájékoztatón Szijjártó Péter mellett jelen volt Salacz László országgyűlési képviselő, Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary gyárigazgatója és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is.

A vendégeket Christian Wolff bejelentette, hogy 2021 őszétől megkezdődik a tisztán elektromos meghajtású autók gyártása is a kecskeméti üzemben. Az EQP modellek gyártását egy több mint 100 millió eurós beruházás teszi lehetővé. Christian Wolff megköszönte a támogatást, amit az államtól kapnak ehhez a jövőbemutató projekthez.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a kecskemétiek üzenetét tolmácsolta a sajtótájékoztatón. Mint mondta, elsősorban örömöt és büszkeséget éreznek.

Miközben az egész világon gyárakat zárnak be, termelést fognak vissza, tömegesen bocsátanak el munkavállalókat, addig itt újabb és újabb beruházásokat jelenthetünk be – mutatott rá Szijjártó Péter.

– Mérföldkő ez a nap a Mercedes és a Mercedes kecskeméti gyárának szempontjából, de mérföldkő a magyar gazdaság és a magyar autóipar szempontjából is. A világ egyik legnagyobb és legmodernebb autóipari vállalata döntött úgy, hogy egy óriási jelentőségű high-tech beruházást hoz ide Magyarországra most, amikor a világ autóipara nem éppen az új beruházásokról szól – mondta el a miniszter, aki hangsúlyozta: a beruházás nyomán Magyarországon először kerül sor tisztán elektromos meghajtású autók szériagyártására.

A Mercedes egy ehhez szükséges új karosszériaüzemet épít Kecskeméten, és megkezdi a kecskeméti gyár technológiai felkészítését egy tisztán elektromos hajtású szériaautó gyártására.

Ez a beruházás 50 milliárd forintos értéket képvisel Kecskeméten, ehhez a Magyar Kormány 15 milliárd forintos támogatást biztosít. A beruházás kapcsán több mint 4400 munkahely jövője válik betonbiztossá – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter megköszönte azok munkáját, akik a Mercedes Kecskemétre költözése óta „fantasztikus teljesítményt” nyújtottak és ezzel lehetővé tették, hogy ez a fejlesztés megvalósuljon.

Forrás/fotó: baon.hu

További híreink

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

2024. 04. 25.

Mentsük meg a tanyákat!

A hungarikumnak számító magyar tanya különös szerepet tölt be Bács-Kiskun vármegye életében; a XVII. századtól meghatározó része hazánk társadalmi- gazdasági berendezkedésének. 

2024. 04. 25.

Kecskemét

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO