150 ÉVES ISKOLA – GENERÁCIÓK ÜNNEPELTÉK EGYÜTT A PG-S ÉLETÉRZÉST

közügyek Fi200 szabadidő
Nagyszabású, mégis bensőséges hangulatú ünnepséggel emlékeztek meg Kiskunfélegyháza nagymúltú intézménye, a Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium fennállásának 150. évfordulójára.

 

Nagyszabású, mégis bensőséges hangulatú ünnepséggel emlékeztek meg Kiskunfélegyháza nagymúltú intézménye, a Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium fennállásának 150. évfordulójára szeptember 18-án, szombaton. A jeles alkalomra szép számmal érkeztek az öregdiákok: a volt Tanítóképző, Testnevelési Gimnázium, Petőfi Sándor Gimnázium, Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola egykori tanítványai, és természetesen a középiskola jelenlegi tanulói, korábbi és mostani tanárok is.

A megnyitóünnepséget megelőzően osztálytalálkozókon idézték meg a közös szép emlékeket a korábban itt végzettek, körbejárták az iskolaépületet, felelevenítették diákéveik hangulatát. Ezt követően felemelő élmény lehetett a zsúfolásig megtelt sportcsarnokban megérezni a jelenlévőket összekötő közös élményt: a meghatározó PG-s diákéveket.

A 150 éves jubileumi ünnepség résztvevőit Rokolya Csaba igazgató köszöntötte. Elmondta: 1996 és 2001 között maga is PG-s diák volt, 2005 óta pedig az oktatói testület tajga. Így életéből eddig összesen 21 év fonódott össze az intézmény történetével. Az igazgató rövid történeti áttekintést adott az iskola másfél évszázados múltjáról.

Mint elmondta, a jogelőd Tanítóképző Intézményben 1871. november 1-jén 31 növendék kezdte meg tanulmányait. Az intézmény 1876. június 29-én került Kiskunfélegyházára, az Ótemplom mellé, a jelenlegi épületbe pedig 1904-ben költözött. 1949-től testnevelési gimnázium, majd gimnázium, 1954 és 1975 között Petőfi Sándor Gimnáziumként működött. A megyei tanács kérésére a művelődési miniszter 1972-ben adta meg az engedélyt, hogy a Petőfi Sándor Gimnázium az 1972-73-as tanévtől három elsős gépész osztályt indíthatott. Ez új korszakot nyitott: azóta a szakképzés szolgálatában áll az iskola, 2013 óta a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátságának fenntartásában.

Ezt követően Csányi József vette át a szót, aki nemcsak Kiskunfélegyháza polgármestereként köszöntötte a jelenlévőket, de PG-s öregdiák minőségben is.

– Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy itt lehetek ma. Az Alföld szívében, Petőfi és Móra városában Félegyháza történelmének egyik pillére a 150 éves jubileumot ünneplő PG. A diákok nem csak a kistérségből, hanem az ország egész területéről, sőt, a határon túlról is jönnek ide tanulni. Az intézmény falai között eltöltött évek pedig nem maradnak nyom nélkül egy diák életében sem. Olyan útravalót kapnak az ideérkező fiatalok, amivel bátran várhatnak az élet kihívásaira, és bizonyosan megállják a helyüket. Igazolják ezt az élet számos területén felelős pozíciót betöltő öregdiákok. Jómagam 1989 és 1995 között hat feledhetetlen évet töltöttem el itt. Azon éveim voltak ezek, amikor az ember személyisége meghatározó formálódáson megy keresztül. Köszönhetően tanáraink elhivatott és kitartó munkájának, ma városunk polgármestereként tudom viszonozni az iskola mérhetetlen nagyvonalúságát. Mi mindannyian tudjuk milyen az az igazi PG-s életérzés, amire még mindig szívesen gondolunk vissza. Az iskola, a város, az ország történetét mi írjuk közösen, ami rendületlenül tovább folytatódik – mondta ünnepi beszédében a polgármester, majd bejelentette, hogy idén a város képviselő-testülete a Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium részére Kiskunfélegyházának adott iskolatörténeti örökségéért, a felnövekvő nemzedékek oktatásáért „Kiskunfélegyházáért” kitüntető díjat adományozott.

Az iskola oktatási igazgatója, Hardi Titusz atya – aki a fenntartó Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátságát is képviselte az ünnepségen – köszöntőjében a PG értékeit emelte ki.

– 10 évvel ezelőtt, amikor első alkalommal léptem be az iskola falai közé, valami otthonosság fogott meg. Azt éreztem, hogy otthon vagyok. Mert ezt az intézményt szeretik és gondozzák az itt élők. A bencések a hely szerelmesei. Ahol élnek, azt tovább építik, és kihozzák belőle, amit lehet. Ugyanezt látom itt, Félegyházán. Jó ezt megérezni. De még ennél is fontosabb az, ami odabent történik: az az elköteleződés, ahogy a kollégák a nevelés csodáját képesek nap mint nap elénk varázsolni azzal a hittel, hogy a nap végén gazdagabban fogunk távozni az intézmény falai közül. Köszönöm, hogy bíztatok abban, hogy a főapátság jó fenntartója lesz az intézménynek. Ez most már nemcsak szó, nemcsak bizalom, hanem közös múlt és közös bizonyíték, hogy megérte a közös utat választani! Szeretnénk kérni ezt a bizalmat immár mindenkitől, hogy a főapátság az intézménynek az a biztos fenntartója tud lenni, ami jövőt mutat. Olyan jövőt, ami az itt lévő gyökerekből táplálkozik. Mint ezeréves helyről érkező bencés, higgyétek el, mindig nagyon nagy tisztelettel adóztam az intézmény múltja előtt, a PG előtt, ami úgy gondolom, hogy jobb lett azáltal, amit a főapátság hozzátesz, mint fenntartó.

Végezetül gyertyát gyújtottak, és Titusz atya vezetésével közös imát mondtak azokért, akik a múltban tettek az intézményért és mindazokért, akik éltetik.

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott, majd az ünnep alkalmára megjelent jubileumi emlékkönyvet mutatták be a szerkesztők: Andrásiné Czirle Katalin és Eszes Gergő. A könyvismertetőt követően szalagot tűztek az iskola zászlójára az egykori és a jelenlegi diákok képviselői, miközben visszaemlékeztek az itt töltött időre és annak életükre gyakorolt hatására. A sokszor személyes hangvételű visszatekintések után az elődök által hagyományozott, a város történetében egyedülálló ősballagás vette kezdetét. Az érettségi éve szerint felsorakozva az egykori diákok a Kossuth utcán egészen a Petőfi-szoborig vonultak fúvószenekari felvezetéssel, hogy ott koszorúzással zárják a közös ünneplést.

Fotó: Kengyel Dániel
Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium
 

 

További híreink

Drágszél

2024. 04. 22.

Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Drágszél Község Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00007). A projekt keretében 49,63 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a település művelődési házának energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 22.

[ Drágszél ]

2024. 04. 22.

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján. A mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget. 

2024. 04. 22.

Császártöltés, Érsekcsanád, 4+

2024. 04. 22.

Evezővel Bács-Kiskunban

Folytatódik a vármegye aktívturisztikai fejlesztése: a Vajas-fok és a Duna-völgyi-főcsatorna többnapos vízitúrákra is alkalmassá válik a jövőben.

2024. 04. 22.

[ Császártöltés , Érsekcsanád , Hajós , Kalocsa , Nemesnádudvar , Sükösd ]

2024. 04. 22.

A Kádár-kockák megmentése

Magyarország településein még ma is több mint 800 ezer Kádár-kocka áll.

2024. 04. 22.

2024. 04. 22.

Athénig ér majd a gyorsvasút

Budapestről 13 óra alatt lehet majd vonattal eljutni Athénig, miután Görögország is csatlakozik ahhoz a projekthez, amelyiknek keretében megújul a Budapest–Belgrád-vasútvonal.

2024. 04. 22.

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

Design by WEBORIGO