Háziorvosi rendelő és egészségház felújítása, energiahatékonyságának növelése Bácsszőlősön

Projektazonosító: TOP-4.1.1-15-BK1-2016-00021

Támogatás mértéke: 100%

Megvalósítás vége: 2018.12.31.

A projekt célja: Bácsszőlős Község Önkormányzatának átfogó célja a települési lakosság átlagos egészségügyi állapotának javítása. A kislélekszámú településen élők részére is biztosítani azt az ellátási színvonalat, amelyet nagyobb települések, városok el tudnak érni. Bácsszőlősön egészségügyi alapellátások terén két szolgáltató révén, három ellátást működtet. A Kossuth u. 18-20. szám alatti ingatlan a település egészségháza, amelyben egy felnőtt és gyermek (vegyes) körzetet ellátó háziorvosi szolgálat, iskola- és ifjúság egészségügyi ellátás, valamint védőnői tanácsadás történik, illetve egy orvosi szolgálati lakás kap helyet. A fejlesztésben érintett ingatlan két külön helyrajzi számon nyilvántartott egységből áll, amely mára egy épületet alkot.

A projekt tartalma: A projekt keretében a háziorvosi rendelő, valamint egészségház lesz fejlesztve, melyek két helyrajzi és házszámon nyilvántartottak, de egy összefüggő épületet alkotnak. Itt kap helyet egy jelenleg rossz állapotban lévő, orvosi szolgálati lakás is. Az épületen tetőcsere valósul meg. Belső minimális átalakítások keretében akadálymentes mosdó lesz kialakítva, valamint a háziorvosi várórész lesz bővítve. A szükséges burkolatcseréket, valamint felújítási munkálatokat elvégzik. Az elektromos hálózat teljesen korszerűsítve lesz.

Az orvosi szolgálati lakás fel lesz újítva. Új, korszerű eszközök lesznek beszerezve. Az épület előtt 1 db parkoló lesz kialakítva, emellett fedett babakocsi tároló lesz kialakítva. Az épületen a külső nyílászárók teljesen ki lesznek cserélve, a lábazat, a födém és a falak utólagos hőszigetelést kapnak. A helyiségek egy része talajnedvesség elleni szigeteléssel és aljzat hőszigeteléssel lesz ellátva.

A projekt várható eredménye: Az egészségügyi ellátás színvonala emelkedni fog. A tervezett fejlesztésekkel a jelenlegi HH (gyenge) energiaosztály helyett DD (korszerűt megközelítő) kategória érhető el. Arányos akadálymentesítés tervezett, amely nemcsak mozgáskorlátozottak, hanem az érzékszervi fogyatékossággal küzdők érdekeit is figyelembe fogja venni.