Háziorvosi és fogorvosi rendelők felújítása, energiahatékonyságuk növelése

Projektazonosító: TOP-4.1.1-15-BK1-2016-00008

Támogatás aránya: 100%

Megvalósítás vége: 2019.01.31

 

Projekt célja: Dusnok I. számú felnőtt háziorvosi, valamint vegyes fogorvosi ellátást biztosító szolgáltatásai a 6353 Dusnok, István király u. 27. szám alatti épületben működnek. Cél a rendelést hatékonyabbá, a várakozási körülményeket élvezhetőbbé tenni.

A projekt tartalmi elemei: A projekt keretében a Dusnok, István király u. 27 szám alatti háziorvosi és fogorvosi rendelő, valamint szolgálati lakás infrastrukturális fejlesztése valósul meg. A beruházás önállóan támogatható tevékenységeként belső átalakításokkal új elkülönítő és pihenőszoba, bővítéssel egy adminisztrátori szoba kerül kialakításra. A betegek igényeinek megfelelően a fogászati rendelő áthelyezésével külön fogászati váróterem jön létre, amely lehetővé teszi a fertőző betegektől mentes zónában történő várakozást számukra. A belső felújítások keretében burkolatok cseréje, festések, valamint a villamoshálózat felújítása tervezett. A háziorvos részére 1 db defibrillátor kerül beszerzésre. Az épület külső fejlesztésében a szolgálati lakás is érintett. A fogászati új váróhelyiségben gyermekjátszó sarok kerül kialakításra. A jelenleg rendelkezésre álló parkolók meghagyásával az épület előtt 1 új mentőbeálló és 1 akadálymentes parkoló jön létre. Megvalósul a fűtésrendszer teljes korszerűsítése, komplett külső nyílászárócsere, külső hő-, födém- és tetőszigetelés tervezett. Az épületen projektarányos akadálymentesítést hajtanak végre. A jelenlegi szórt azbesztet tartalmazó palatető mentesítése a tetőszerkezet átalakításával, felújításával és tetőfedés cseréjével megtörténik.

Födém- és tetőszigetelés a padlástérben kerül megoldásra. Az elvetemedett külső nyílászárók helyett korszerű, hőszigetelt nyílászárók kerülnek behelyezésre. Az épület komplex külső hőszigetelést kap. A jelenlegi pazarló kazánok helyett kondenzációs kazánnal, szabályozható termosztatikus szelepekkel ellátott rendszer kerül kialakításra. Az elavult villamos hálózat teljes felújításra kerül, új rézvezeték hálózat létesül. A műszaki tartalom kidolgozását úgy tették meg, hogy a teljes épület a beruházást követően legalább a korszerűt megközelítő „DD” energetikai besorolásba kerüljön.

Hozzájárulás munkahelyteremtéshez: a fejlesztendő ellátásokban összesen 5 munkavállaló dolgozik (1 háziorvos, 1 körzeti ápoló, 1 fogorvos, 1 fogorvosi asszisztens, 1 takarító személyzet), a fejlesztés során 2 rendelő és kapcsolódó helységei kerülnek felújításra, eszközbeszerzés kerül megvalósításra.

A projekt várható eredménye: A projekt során tervezett energiahatékonysági intézkedések hozzájárulnak a működési költségek csökkentéséhez, ezáltal kiszámíthatóbb és stabilabb gazdálkodást eredményezve. A palatető megszüntetésével a környezetre és a lakosság szervezetére veszélyes anyagok kiküszöbölésre kerülnek. A megvalósítandó projektarányos akadálymentesítéssel az önkormányzat eléri a Helyi Esélyegyenlőségi Programjában nevesített célkitűzést, ezáltal megteremtve a lehetőséget az egészségügyi szolgálatatások fizikai és érzékszervi akadályoktól mentes igénybevételének.