Egészségház korszerűsítése Dunaszentbenedeken

Projektazonosító: TOP-4.1.1-15-BK1-2016-00015

Támogatás aránya: 100%

Megvalósítás vége: 2018.12.31.

A projekt célja: Dunaszentbenedek és Uszód települések lakosságának egészségügyi ellátását területileg egybe tartozó körzetben végzik, mindkét községben külön rendelőben, elkülönített rendelési időben. A projekt Dunaszentbenedek háziorvosi, valamint védőnői szolgálatának helyet adó egészségházat kívánja fejleszteni, amely a Kossuth u. 51. szám alatt található. Az ellátásokban területileg két település teljes lakossága érintett. A projekt általános célja a település lakosságának színvonalas, modern és megfelelő eszközállománnyal rendelkező, minőségi környezetben igénybe vehető ellátást biztosítani.

A projekt tartalmi eleme: A projekt keretében a Dunaszentbenedek, Kossuth u. 51. szám alatti egészségház fejlesztésére kerül sor, energetikai korszerűsítéssel. A rendelői épületben belső felújítási munkálatok, burkolatcserék lesznek tervezve. Valamint eszközbeszerzésre kerül sor, mivel jelenleg hiányosak a tárgyi feltételek. Az épület megújuló energiaforrásokkal lesz ellátva. A bejárati ajtó szélesítése szükséges. Az épület jelenlegi gazdaságtalan működtetése miatt teljes külső felület utólagos hőszigetelést kap, födémszigetelés lesz felhelyezve. A külső nyílászárók teljes cseréje tervezett. A fűtésrendszer a meglévő korszerűtlen, elavult földgáz üzemű kazán helyett új földgáz üzemű, kondenzációs kazánnal lesz kialakítva.

A projekt keretében beszerezni kívánt eszközök a háziorvosi és iskolaorvosi ellátás során helyben történő diagnosztizáláshoz, pontos kezelésekhez, illetve szoros betegkövetésekhez szükségesek, ezzel megkímélve az időseket, mozgásukban akadályoztatottakat, és a mélyszegénységben élőket az utazásoktól.

A beruházásban a megelőző szolgáltatások fejlesztése történik, a beszerzendő eszközök nélkülözhetetlenek a magas színvonalú szűrésekhez és pontos diagnosztizálásokhoz. A projekt keretében több mobil eszköz beszerzése tervezett (Saver one pad automata, APMB 04 vérnyomás holter, pulzoximeter). A projekt keretében rendelői, illetve várótermi bútorok lesznek beszerezve. A kivitelezés keretében hűtésre-fűtésre egyaránt alkalmas rendszer lesz kialakítva. A cél energiahatékonysági szempontból, hogy az épület a beruházást követően elérje a „DD” korszerűt megközelítő energetikai osztályba kerüljön.

A projekt várható eredményei: A tervezett fejlesztések következtében biztosítható lesz a megfelelő környezetben történő ellátás kialakítása. Hosszútávon a költséghatékonyság miatt elért megtakarítások lehetőséget teremtenek majd további fejlesztésekre (akár eszközállományi korszerűsítésre, akár egészségfejlesztési programokra), így a közvetlen hatás a lakosság számára közvetlenül elérhetővé válik.