Bátmonostori konyha felújítása

Projektazonosító: TOP-4.2.1-15-BK1-2016-00009

Támogatás aránya:         100 %

Megvalósítás vége:       2019. 01.31.

A projekt célja: Jelenleg nincs étkezde Bátmonostor település belterületén. Ez indokolta a pályázat benyújtását annak érdekében, hogy egy meglévő önkormányzati épület felújításával, gépek, eszközök beszerzésével biztosítható legyen az étkeztetés a településen. Cél továbbá a rászoruló személyek ellátása, szolgáltatásnyújtás biztosítása. Bátmonostor Község Önkormányzata folyamatosan érvényesíti az esélyegyenlőségi szempontokat az önkormányzat működését, fejlesztését meghatározó alapvető dokumentumaiban, az esélyegyenlőtlenséggel küzdő emberek előnyben részesítését az élet minden területén.

A pályázat tartalma: A fejleszteni kívánt szociális szolgáltatások kötelezően biztosítandó önkormányzati feladatok.

A projekt keretében 400 adagos konyha és étkező és akadálymentes mellékhelyiség kialakítását tervezik. A projekt megvalósulásával településen helyben megoldott lenne a szociális étkeztetés, valamint a szociálisnál kisebb részarányban a közoktatásban étkezők étkeztetése (óvodai és iskolai étkeztetés kb. 22-25 fő).

A szociális étkeztetés alapszolgáltatás igénybe vételére jogosultak: A településen életvitelszerűen tartózkodó lakosság, mely magába foglalja mind az állandó lakóhellyel, mind a bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, valamint ezek hiányában életvitelszerűen itt tartózkodó személyeket is.

A beszerzésre kerülő eszközök kifejezetten a konyha és étkező ellátását szolgálják. A projekt keretében az alábbi eszközök lesznek beszerezve a tervek szerint: 1.Főzőüst 200 l gázüzemű/GLF-200 2. sütő-pároló PLIUS 202 G /COMBIMASTER 3. zsámoly CZS14 3 DB 4. melegen tartó pult SHBM6M ARISKÓ  5. burgonyahámozó SKU KE 20 F 6. dagasztó IR 53 VS 7. egyetemes konyhagép alapgép, szeletelő, kockázó, reszelő, habverő, keverő, daráló állvány 8. tányér, pohár, evőeszköz, tál 329 db. A jelenlegi két étkezőrész összenyitásra kerül. Az összenyitás miatt új tartószerkezeti elemek kerülnek beépítésre. Új külső lépcső épül. Az épületrész homlokzati felújítása hőszigetelő rendszerrel kerül kialakításra. A meglévő, külső nyílászárók cseréje korszerű, műanyag nyílászárókra. A lebontott trapézlemez fedés visszaépítése, szükség szerinti pótlása történik meg. A legtöbb helyiségben csak a padlóburkolatot cserélik, csúszásmentes kerámia lapburkolatra. A vizes helyiségekben padlóösszefolyót kell elhelyezni. A konyhában és kiszolgáló helyiségeiben a falazatról és a mennyezetről a vakolást le kell verni (szellőzés, páraelvezetés hiánya okozta penészedés miatt), helyette az oldalfalak új vakolást, festést, ill. csempe burkolatot kapnak. A mennyezetre függesztett gipszkarton álmennyezet készül. Az épület fűtését jelenleg biztosító gázkazánt kicserélik, korszerűbb 35 kW-os, kondenzációs, gázkazánra. A konyha részben gépészeti (szellőző-elszívó) rendszerének kiépítése tervezett. Az épületrész teljes belső elektromos hálózata fel lesz újítva. A hatályos jogszabályokban minimálisan előírt szám feletti akadálymentes parkoló-férőhely létesítése.

A projekt várható eredménye: A társadalomba való rugalmasabb beilleszkedés lehetőségének megteremtése, az ellátáshoz szükséges eszközök és feltételek megteremtésével hatékonyabbá válik az ellátás működtetése.