Természeti környezet

Kalandok a homok és a szik birodalmában – a Kiskunsági Nemzeti Park

Hazánk középső részén két nagy folyó, a Duna és a Tisza ölelésében különleges, síkvidéki táj terül el, amely látszólagos egyhangúsága ellenére sokféle, változatos élőhelyet foglal magában. Egyszerre őrzi a természet állandó változásának nyomait és az itt élő emberek egymás örökébe lépő nemzedékeinek kézjegyét.

A kiskunsági táj természeti értékeinek megóvására alakult meg 1975-ben – az országban másodikként – a Kiskunsági Nemzeti Park.  A több mint51 000 hektáros területű, kilenc egységből álló nemzeti parkjellegzetes élőhelyei a Duna menti szikes puszták és tavak, a homokhátság buckavonulatai, nagy kiterjedésű gyepjei és homoki erdői, a turjánvidék mocsarai és mocsárrétjei, valamint a Tisza mentének holtágai, ártéri erdői és szikes pusztái. Ezek számos olyan természeti és táji ritkaságot rejtenek, melyek csak itt láthatóak.

A nemzeti park területén sok tanösvény, túraútvonalés madármegfigyelő torony szolgáljaa természetszeretőket. Az év során a látogatókszervezett túrákon ismerhetik meg a Kiskunság változatos élővilágát. Érdemes letölteni a www.knp.hu weboldalról a nemzeti park éves programfüzetét, amelyben válogathatunk a programlehetőségek között.

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Facebook oldalának követőiként pedig mindig időben értesülhetünk a természet híreiről!