Nemzetközi kapcsolatok

Bács-Kiskun megye testvérmegyéi

Schwarzald-Baar Járás

A németországi Schwarzald-Baar Járással 1996-ban kötött együttműködési megállapodást a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat. A járás és a megye közötti együttműködés egyik szimbóluma a Duna folyó, amelynek forrása a járás területén, a Fekete-erdőben található.

Az elmúlt több mint két évtizedben az együttműködést a megye több iskolájára, illetve más regionális állami szereplőkre is sikerült kiterjeszteni, a lakosok közötti kapcsolatokat pedig a „Bács-Kiskun Megye és Schwarzwald-Baar Járás Baráti Egyesület” ápolja.

Rendszeresen részt veszünk a Villingen-Schwenningen városban megrendezésre kerülő „Südwest Messe” ipari, kézműves és mezőgazdasági témájú vásáron, amelyen megyei vállalkozók is bemutatkozhatnak.

A Veránkai Nemzetközi Alkotótáborunkban minden évben vendégül látunk egy művészt a járásból.

Schwarzwaldbaar járás hivatalos honlapja itt érhető el: http://www.schwarzwald-baar-kreis.de/ 

 

Midtjylland Régió

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 1991 óta folytat együttműködést dán partnerekkel: kezdetben a Viborg Megyei Önkormányzattal, majd a 2016-os dán közigazgatási reformot követően annak jogutódjával, Midtjylland Régió Tanácsával.

A régió és a megye közt aláírt megállapodás szerint Midtjylland Régió budapesti székhelyű magyarországi irodája, a Development for New Business Opportunities (DBO) vesz részt a közös, gazdasági kérdéseket célzó kezdeményezésekben.

Az együttműködés egyik fontos terület az energiatakarékosság, amelynek keretében a megye képviselői több alkalommal is látogatást tehettek a Samsø szigetén található Energia Akadémián, amelynek során szélerőműveket, szalma, hulladékégető és biogáz üzemeket tekinthettek meg.

A know-how átadásnak lehet példája az a legmodernebb technológiát alkalmazó dán fejlesztésű madárriasztó szerkezet is, amely közreműködésünkkel került bemutatásra a megyei szőlőtermesztők részére.

Közép-Dán Régió hivatalos honlapja itt érhető el: www.rm.dk

 

Hargita megye

Az erdélyi Hargita megyével 1994 óta működünk együtt hivatalos formában, kapcsolatunk hagyományosan baráti és jól működő. A két megye egyik legjelentősebb programja az egészségügyi szűrővizsgálatok, amelyek 2016-ban már a 10. évfordulójukat ünnepelték. A Kecskeméti Megyei Kórház orvosainak közreműködésével végzett vizsgálatokra minden évben Hargita megye más-más településén kerül sor, és a helyi lakosok belgyógyászati-, EKG-, radiológiai-, bőrgyógyászati-, fül-orr-gégészeti-, reumatológiai-, nőgyógyászati-, gyermekgyógyászati-, sebészeti és neurológiai vizsgálatokon vehetnek részt.

Hargita megye különösen érdeklődik a hagyományos, tájjellegű termékek népszerűsítését, helyi piacokon történő és termelői közvetlen értékesítésüket elősegítő projektek iránt is.

Hargita megye hivatalos honlapja itt érhető el: www.hargitamegye.ro

 

Jünnan tartomány

A Kína délnyugati határánál fekvő Jünnan tartomány neve magyarul „a színes felhőtől délre fekvő” területet jelent. A fennsíkok és hegyvidékek arány 90 %.

Jünnan tartomány és Bács-Kiskun megye 2016-bvan kötött együttműködési megállapodást, amelynek célja egymás megismerése és megértése, valamint a kölcsönös bizalom és barátság erősítése, továbbá a gazdaság, kereskedelem, kultúra, tudomány, oktatás és turizmus területén együttműködés kialakítása és mélyítése.

 

Vajdaság Autonóm Tartomány

Déli szomszédunk közelségénél, valamint a jelentős számú magyar ajkú lakosai miatt is egy egyik legfontosabb partnerünk. Vajdaság Autonóm Tartományi Képviselőházzal 2007 végén újítottuk meg együttműködési megállapodásunkat. Az együttműködés fontos területe az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló projektek támogatása, amelynek célja a határ menti régió összehangolt fejlesztése szoros gazdasági együttműködéssel, a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatával.

Vajdaság Autonóm tartomány hivatalos honlapja itt érhető el: www.skupstinavojvodine.gov.rs 

 

Fehér megye

Fehér megyével 2007 óta működünk hivatalosan is együtt. Gyulafehérváron rendszeresen részt veszünk a „Tasty Alba” vásáron, illetve az Apulum Mezőgazdasági Szakkiállításon és Vásáron. Ez a két esemény jó alkalom arra, hogy megyénk kiváló borait, tájjellegű mezőgazdasági termékeit bemutathassuk az erdélyi kiállítás látogató közönségnek, illetve a szakma képviselőinek.

Fehér megye hivatalos honlapja itt érhető el: http://apulum.ro

 

Padova megye

Olaszországi partnerünkkel 2008-ben kötöttünk együttműködési megállapodást, amelynek gyakorlatai eredményei elsősorban korábbi intézményeinkkel való együttműködésben, közös pályázatokban nyilvánultak meg.

Padova megye hivatalos honlapja itt érhető el: http://www.provincia.pd.it