Utazzon Bács-Kiskunba!

Már. 06
2018

Az idén is megrendezték március 1-4. között az Utazás Kiállítást a Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén. A kiállításon Bács-Kiskun megye is jelen volt, ahol a látogatók 16 település standján barangolhattak a térség hihetetlen gazdag turisztikai kínálatából válogatva. A kiállítók azzal a céllal érkeztek, hogy kínálatuk közös megjelenítésével hosszabb időtöltésre ösztönözzék a megyébe érkező turistákat.

Bács-Kiskun megye ebben az évben is közösen, egységes arculattal, 80 négyzetméteren, 12 standon, 16 társkiállítóval együtt jelent meg Magyarország legrangosabb turisztikai seregszemléjén. A négy nap alatt a kiállítótéren több ezer embert szólítottak meg a települések képviselői, és a megyei összefogásnak köszönhetően a kisebb települések attrakcióinak is lehetősége adódott a bemutatkozásra.

A megyei megjelenés szervezője a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat turizmusfejlesztési cége, amely elsősorban térség turisztikai fejlesztéseinek koordinálásával, beruházások előkészítésével és menedzsmentjével foglalkozik.

  • Igazán izgalmas munka várt ránk annak ellenére is, hogy immár második alkalommal jelentünk meg az Utazás Kiállításon így együtt. Gazdag kínálattal és kiváló szakemberekkel vártuk a Bács-Kiskun megyei standot meglátogató közönséget. Sikerült megmutatnunk azt a csodálatos tárházat, melyet térségünk értékekben, élményekben kínálni tud az ide érkező turistáknak. Hiszem, hogy a megye turizmusának magasabb szintre emelése csakis közös cselekvéssel, a szolgáltatások és attrakciók egymásra építésével érhető el. Köszönöm kollégáim és a kiállító települések együttműködését, igazi csapatmunka volt! – nyilatkozta Csáki Béla, a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing NKft. ügyvezetője.  

A kiállításra a tavalyi évben megjelent ÉRTÉK, ÉLMÉNY, EGÉSZSÉG – „Kincsek nyomában Bács-Kiskunban” című kiadvány folytatásaként turisztikai térképpel készült a megye. De bemutatásra került a rendezvényen a megyei imázs film is a nagyközönség előtt.

A települések igazán gazdag kínálattal jelentek meg az eseményen. Kiskunmajsa vendégcsalogató helyi ízekkel várta a standra látogatókat, a város és térsége turisztikai kínálatával, programajánlatokkal készült a kiállításra. Kecskemét a fiatalokat vette célkeresztbe gazdag kulturális és gasztronómiai vonzerejével, így csábítva a 650 éves város felfedezésére. Bácsalmás, a „három tó vidéke” a csendre, nyugalomra, aktív pihenésre vágyó családokat és az iskolai osztályokat célozta meg. Az európai szinten is kiemelkedő pincefalvainkat és a sváb kultúrát Császártöltés, Érsekhalma, Hajós és Nemesnádudvar mutatta be. Fülöpjakab, Kunszállás és Jakabszállás a Falvak Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozatot népszerűsítette, amely május 25-26-27-én kínál rendkívül színes kulturális, zenés és izgalmas programokat a környék lakóinak és az idelátogatóknak. Rendezvényeiket helyezték középpontba többen is, így az érdeklődők hallhattak a kiskunfélegyházi Libafesztiválról, a Csodálatos Baja program- és fesztiválsorozatról, a hazai böllértalálkozók között kis „ékszerdoboznak” számító, sajátos hangulatú Bócsatorról, a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényeiről, a Kurultajról és az Ősök Napjáról. Kiskőrös és Soltvadkert elsősorban a családoknak szóló attrakcióit mutatta be a Családok Évével összhangban, úgymint a Petőfi Szülőházat és a János Vitéz Látogatóközpontot vagy a Vadkerti-tavat. Fürdőinket, gyógyhelyeinket mutatta meg Tiszakécske is a vizek szerelmeseinek.

Az Utazás Kiállításra számos népi iparmester és kézműves is érkezett. A látogatók a kékfestő mintázás rejtelmeivel a bácsalmási Bakos Zoltán bemutatója által ismerkedhettek meg. Az alig látható lehelet vékony cérnával készülő halasi csipke varrásbemutatóját a kiállítás ideje alatt, a nap szinte minden szakaszában tömegek állták körül. Még az ügyes kézimunkázókat is ámulatba ejtette az aprólékos varrástechnika. A turisztikai kiállításra érkezők legnagyobb örömére Kristóf Márta mézesbábos már a húsvéti tojásokat és nyulakat festette a tiszakécskeiek portáján.

A látogatók kóstolót kaptak Bács-Kiskun megye nem csak turisztikai kínálatából, de egészséges élelmiszereiből is. A Bácsalmási Finomságok nevű termékcsalád 100%-os gyümölcsleveinek, lekvárjainak, szószainak sok-sok rajongója akadt. A közönség megismerhette a madarasi pálinkát, az érsekhalmi Gonda János biomust és „Bűbájos Rozé” nedüjét, a sváb nagymamák kovászos kenyerét.  A kiskunfélegyháziak saját sörfőzdéjükben készült kézműves sörökkel kínálták a látogatókat. Kiskőrös és Soltvadkert pedig közösen kínálta országos és nemzetközi díjas borait.

A kiállítás ideje alatt a Bács-Kiskun megyei standon gyerek sarok is működött, ahol rajzoltak, társasjátékoztak és kézműveskedtek az apróságok. A nagy attrakció mégis a megyei kvíz-kérdéses játék volt, ahol a megyei termékekből összeállított értékes ajándékcsomagokat vihették haza a nyertesek.

A négy nap alatt Bács-Kiskun megye igazán gazdag programsorozatot, színes kínálatot tudott felmutatni, ahol kicsik és nagyon, családok és barátok, a nyugalomra és az aktív kikapcsolódásra vágyók is megtalálhatták az őket szólító úti célt. Reméljük, hogy a látogatók mindegyikének sikerült Bács-Kiskunból egy kicsit a szívébe zárni, és hamarosan újra vendégeink lesznek!