Tisztelni a múltat, becsülni a jelent és építeni a jövőt

Dec. 07
2017

– Építésvezetőként dolgoztam Lajosmizsén, amikor megkeresett egy hatfős kőműves brigád, hogy szeretnének nálam dolgozni, de miután kevesellték az ajánlott bért, továbbálltak. Aztán mégiscsak visszajöttek és javasolták, indítsunk egy társas vállalkozást, és vállaljam el annak vezetését. Huszonnyolc éves voltam, tettre kész, így beleugrottam az ismeretlenbe. Így alapítottuk meg heten a vállalkozásunkat, és kezdtük egészen az alapoktól, a kőműveskanál vásárlásától a kétkezi munkáig. Munkánk gyümölcse szépen érlelődött, de amikor már nem győztük a vállalásainkat és további munkaerőt kellett bevonunk, már nem volt járható az eredeti felállás, és át kellett alakítani a tulajdonviszonyokat. 1996-ban hoztuk létre a VER-BAU Kft-t. A kezdeti néhány fős vállalkozás mára közel száz főt foglalkoztató középvállalkozássá fejlődött.

Mi hozott áttörést a cég életében?

 – Az iparipadló-építés indítása jelentett hatalmas mérföldkövet az életünkben. Ezzel váltunk ismertté és mára piacvezetővé a magyar építési piacon. Megismertek a nagy vállalatok, és folyamatosan egyre több megrendelést kapunk, mert az általunk végzett munka a legjobb reklámként hozza ma is a nemzetközi szinten ismert és elismert vállalkozások megrendeléseit.

Túlzás nélkül állítható, hogy ha nagy építési kivitelezés zajlik a megyében, az Önök neve biztosan megtalálható.

 – A VER-BAU Kft. elsősorban ipari beruházások generál kivitelezését végzi, de aktívan részt vesz a Bács-Kiskun megye fejlődését jelző beruházások megvalósításában. A Ciróka Bábszínház, a Bozsó Gyűjtemény, a kecskeméti piacbővítés, a Petőfivárosi Daimler lakópark építése, valamint a megyeszékhelyre települt külföldi cégek telephelyének kialakításában is nagy szerepünk volt. A kecskeméti beruházások mellett Baján, Tiszakécskén, Solton, Kiskőrösön és Kunszentmiklóson is végeztünk építési projekteket. Kerekegyházán és az 52-es főút mellett ipari területeket alakítottunk ki, de  részt vettünk az M0-ás körgyűrű, valamint a Liszt Ferenc Repülőtér építésében is.

Az építőipar hogyan vészelte át a kritikus időszakokat?

 – Voltak természetesen mélypontok a válság éveiben, de soha nem került veszélybe a működésünk, ami a tervszerűségnek, a minőségnek és a takarékos gazdálkodásnak köszönhető. A partnerkapcsolat számomra szent, ezt pedig kiváló munkával, kiszámíthatósággal lehet megtartani és szélesíteni. A cégünk 2012-ben 4,9 milliárd forint árbevételt ért el, amit 2013-ban 6,9 milliárd forintra növelt és azóta is tart, illetve emelkedő tendenciát mutat.

Ön közel két évtizeden át a Vállalkozók Országos Szövetségének Bács-Kiskun megyei elnöke volt.

 – Fontosnak tartottam és tartom ma is, hogy legyenek olyan szakmaközi találkozási pontok, lehetőségek, ahol közös érdek, közös érték mentén tudunk gondolkodni, javaslatot tenni, segíteni egymást.  Nagy lehetőség volt a Demján Sándor nevéhez fűződő Prima Primissima Alapítvány által létrehozott Megyei Prima-díj átadó gála megszervezése, melyet tizenkét alkalommal rendeztünk meg. Volt lehetőségünk elismerni a megyénk településein kimagasló teljesítményt nyújtó művészeinket, sportolóinkat, a tudományos élet képviselőit. Ezen az úton közel negyven megyei művész, tudós, pedagógus, vagy zenei társulat jutott az egymillió forintos díjhoz.

Mi a titka ma egy sikeres vállalkozásnak?

 – Soha nem szabad elfelejteni, honnan indultunk. Tisztelni kell a gyökereket, a múltat. Én a szüleimtől és a családomtól megkaptam mindazt, ami nélkül nem lehetnék egy sikeres családi vállalkozás vezetője. Mondom ezt azért, mert sok családtag dolgozik a VER-BAU Kft-nél, köztük a két fiam is, akik reményeim szerint részt vesznek majd a cég irányításában. A siker feltétlen záloga ugyanakkor a partnerek maradéktalan kiszolgálásában és megbecsülésében is rejlik.

                Supka Éva