SZOMSZÉDOLÓ

Vármegyénk értékei
Megyénk Temesváron mutatkozott be

SZOMSZÉDOLÓ
Megyénk Temesváron mutatkozott be

A temesvári magyar közösség második alkalommal ünnepelhette meg helyi értékeit, nemzeti hagyományait szeptember 22–24. között a Várbástya Egyesület szervezésében. A rendezvényre a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat is meghívást kapott, hogy bemutathassa a határon túli nemzettársainknak megyénk hagyományait, értékeit. 
A háromnapos rendezvényen a könyvbemutatótól a színházi előadásig, kézműves vásártól a gasztronómiáig, a gyermekfoglalkozásoktól a városnéző sétáig, a közéleti beszélgetésektől a koncertekig számtalan színes program közül választhattak az idelátogatók.
A péntek délutáni megnyitón Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a különböző népek békés temesvári együttélésének tulajdonította, hogy a Bánság fővárosa mindig egy lépéssel mások előtt járhatott a történelem folyamán. Mint felidézte: "itt volt Európában először elektromos árammal táplált közvilágítás, itt épült meg az Osztrák-Magyar Monarchia első városi kórháza, itt indult el Magyarország első villamosa, és itt kezdődött 1989-ben az a forradalom, amely végül elsöpörte a romániai kommunista diktatúrát."
Bács-Kiskun megye képviseletében Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Kiemelte az értékek őrzésének fontosságát és a nemzeti összefogás jelentőségét. Bemutatta a megyei standunkat, amely a rendezvény szívében, impozáns körülmények között mutatta be a megyénket fémjelző, értéket, élményt, egészséget. 
Tamás Péter, Magyarország tiszteletbeli temesvári főkonzulja, a rendezvény főszervezője kiemelte, három napig ismét magyar szó tölti meg a város főterét. Utalt arra, hogy a városon az előző hetekben végigsöprő, két ember halálát és tetemes károkat okozó vihar ellenére sikerült méltón felkészülni a magyar napokra.
A közönséget köszöntő Nicolae Robu, Temesvár polgármestere hangsúlyozta: számít a város magyarságára, és a magyarok is számíthatnak rá. A 2011-es népszámlálás adatai szerint Temes megyében 5,43 százalék, Temesváron pedig 5,12 százalékos a magyarság aránya.

További híreink

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

2024. 04. 25.

Mentsük meg a tanyákat!

A hungarikumnak számító magyar tanya különös szerepet tölt be Bács-Kiskun vármegye életében; a XVII. századtól meghatározó része hazánk társadalmi- gazdasági berendezkedésének. 

2024. 04. 25.

Kecskemét

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO