SZOMSZÉDOLÓ

Szep. 28
2017

SZOMSZÉDOLÓ
Megyénk Temesváron mutatkozott be

A temesvári magyar közösség második alkalommal ünnepelhette meg helyi értékeit, nemzeti hagyományait szeptember 22–24. között a Várbástya Egyesület szervezésében. A rendezvényre a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat is meghívást kapott, hogy bemutathassa a határon túli nemzettársainknak megyénk hagyományait, értékeit. 
A háromnapos rendezvényen a könyvbemutatótól a színházi előadásig, kézműves vásártól a gasztronómiáig, a gyermekfoglalkozásoktól a városnéző sétáig, a közéleti beszélgetésektől a koncertekig számtalan színes program közül választhattak az idelátogatók.
A péntek délutáni megnyitón Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a különböző népek békés temesvári együttélésének tulajdonította, hogy a Bánság fővárosa mindig egy lépéssel mások előtt járhatott a történelem folyamán. Mint felidézte: "itt volt Európában először elektromos árammal táplált közvilágítás, itt épült meg az Osztrák-Magyar Monarchia első városi kórháza, itt indult el Magyarország első villamosa, és itt kezdődött 1989-ben az a forradalom, amely végül elsöpörte a romániai kommunista diktatúrát."
Bács-Kiskun megye képviseletében Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Kiemelte az értékek őrzésének fontosságát és a nemzeti összefogás jelentőségét. Bemutatta a megyei standunkat, amely a rendezvény szívében, impozáns körülmények között mutatta be a megyénket fémjelző, értéket, élményt, egészséget. 
Tamás Péter, Magyarország tiszteletbeli temesvári főkonzulja, a rendezvény főszervezője kiemelte, három napig ismét magyar szó tölti meg a város főterét. Utalt arra, hogy a városon az előző hetekben végigsöprő, két ember halálát és tetemes károkat okozó vihar ellenére sikerült méltón felkészülni a magyar napokra.
A közönséget köszöntő Nicolae Robu, Temesvár polgármestere hangsúlyozta: számít a város magyarságára, és a magyarok is számíthatnak rá. A 2011-es népszámlálás adatai szerint Temes megyében 5,43 százalék, Temesváron pedig 5,12 százalékos a magyarság aránya.