Megvannak az első nyertes TOP-os pályázatok

közügyek TOP-fejlesztések
127 pályázat nyert támogatást

A 2014-2020-as programozási időszakban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) rendelkezésre álló forrás Bács-Kiskun megyében mintegy 63 milliárd forint. 2016-ban összesen 197 megyei pályázat került a TOP keretein belül benyújtásra, melyből a most kihirdetett eredmények alapján 127 támogatást nyert. A benyújtott kérelmek összege 30 milliárd forint, melyből 16 milliárd most már biztosan megyénkben hasznosul.

A nyertes pályázatokról tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a Megyeházán. „A mai nappal igen fontos mérföldkőhöz érkeztek a beadott TOP-os pályázatok, hiszen a több éves, komoly előkészítő munkát követően elindulhatnak a várva várt fejlesztések” – mondta a megyei elnök. „Az előmunkálatok már jó pár éve elkezdődtek a települési önkormányzatok és a helyi vállalkozások igényeinek alapos feltérképezésével és összegyűjtésével. A többszöri egyeztetés, rangsorolás után a pályázatok megyei elképzelésekkel való összehangolását végeztük. Országos viszonylatban is egyedülálló a Megyei Önkormányzat koordinációjával létrejött együttműködési, támogatói rendszer, mely segítséget nyújtott a települési önkormányzatoknak a pályázatok elkészítésében. A Megyei Önkormányzat és két, nonprofit cégének 30 szakembere a pályázatok megvalósításban is szerves részt vállal majd az elkövetkező hónapokban, években.”

A sajtótájékoztatón részt vett Font Sándor, fejlesztési biztos is, aki elmondta: ezzel a pályázattal egy teljesen új konstrukciót vezetett be a Kormány, hiszen ezúttal nem egy központilag kiírt programhoz kellett az egyéni igényeket alakítani, hanem a helyi elképzeléseket alapul véve születettek meg a kiírások. „Ez egy rendkívül rugalmas és előnyös rendszer, hiszen így reményeink szerint mindenki azt tudja megvalósítani, amire a leginkább szüksége van” – hangsúlyozta a megyei fejlesztési biztos.

Bányai Gábor, Dr. Salacz László, Zsigó Róbert megyei országgyűlési képviselők és Lezsák Sándor képviseletében Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja is megtisztelte jelenlétével a tájékoztatót. A megyei politikusok egybehangzóan köszönetüket fejezték ki azért a példaértékű együttműködésért, mely a Megyei Önkormányzat és nonprofit cégei, valamint a települési önkormányzatok között létrejött és gyümölcsözően működött. Ennek köszönhetően várhatóan minden település olyan érdemi fejlesztéseket tud majd végrehajtani, mely gazdasági, infrastrukturális és idegenforgalmi tekintetben is a legelőnyösebb számára. Végezetül az országgyűlési képviselők beszámoltak a választási kerületükben várható fejlesztésekről.

A még függőben lévő TOP-os pályázatok elbírálása várhatóan néhány héten belül megtörténik.

További híreink

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

Ordas

2024. 04. 23.

Művelődési ház energetikai felújítása és zöldterület fejlesztése Ordason - projektindítás

Ordas Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Művelődési ház energetikai felújítása és zöldterület fejlesztése Ordason” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00030). A projekt keretében 59,49 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közösségi épület korszerűsítése.

2024. 04. 23.

[ Ordas ]

Drágszél

2024. 04. 22.

Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Drágszél Község Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00007). A projekt keretében 49,63 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a település művelődési házának energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 22.

[ Drágszél ]

2024. 04. 22.

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján. A mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget. 

2024. 04. 22.

Császártöltés, Érsekcsanád, 4+

2024. 04. 22.

Evezővel Bács-Kiskunban

Folytatódik a vármegye aktívturisztikai fejlesztése: a Vajas-fok és a Duna-völgyi-főcsatorna többnapos vízitúrákra is alkalmassá válik a jövőben.

2024. 04. 22.

[ Császártöltés , Érsekcsanád , Hajós , Kalocsa , Nemesnádudvar , Sükösd ]

2024. 04. 22.

A Kádár-kockák megmentése

Magyarország településein még ma is több mint 800 ezer Kádár-kocka áll.

2024. 04. 22.

Design by WEBORIGO