Hargitában szűrtek a kecskeméti orvosok

Jún. 12
2017

A már hagyományossá vált egészségügyi szűrőprogram helyszíne ezúttal a Hargita megyei Gyergyóremete volt, ahol május 28-tól június 1-ig tartott szűrővizsgálatokat a Bács-Kiskun Megyei Kórház orvoscsoportja.  

Idén tizenegyedik alkalommal utaztak a Bács-Kiskun megyei orvosok Hargita megyébe. Az egészségügyi szűrőprogram a két megye testvérkapcsolatának egyik legkiválóbb eredménye. A kiutazott sebész, szülész-nőgyógyász, neurológus, kardiológus, tüdőgyógyász-belgyógyász, fül-orr-gégész, két radiológus, bőrgyógyász, gyermekorvos, reumatológus és négy belgyógyász szakorvos közel 900, egészségi állapotot felmérő vizsgálatot végzett el.

Az elmúlt tíz évben számos súlyos esetet, krónikus betegséget szűrtek ki, melyeket a későbbiekben kezeltek, de arra is volt példa, hogy Kecskeméten látták el az Erdélyben diagnosztizált beteget. A kivizsgálások helyszíneként többnyire elszigetelt településeket választanak, ahol helyben nincsenek orvosok, a lakosoknak pedig időbe telik és anyagi költséggel jár a nagyobb település kórházához való utazás. Ha helyben vannak a szakorvosok, az ott élők szívesen és örömmel élnek a lehetőséggel, elmennek a vizsgálatra, így nagyobb az esély az esetleges betegségek időbeni felfedezésére.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke május 29-én ellátogatott Gyergyóremetére, ahol Rideg Lászlóval, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnökével, Mócza Györggyel, a Bács-Kiskun megyei kórház főigazgató-helyettesével, a kalocsai kórház igazgatójával, Svébis Mihállyal, a kecskeméti kórház orvos-igazgatójával és Lackó-Albert Elemérrel, Gyergyóremete polgármesterével találkozott. A szakemberek és a politikusok egyeztettek a jövő évi szűrőprogramról is, melyet ugyanebben a periódusban szeretnének megtartani valamelyik Csík térségi községben.

„A két megye együttműködésének egyik fontos pillére a már 11 éve működő egészségügyi szűrőprogram, de további közös projektekben, programokban, például a turizmus fejlesztése terén és egyéb ágazatokban is együtt gondolkodunk” - fejtette ki Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke. „A szűrőprogramot szeretnénk továbbfejleszteni, kiterjeszteni Kovászna megyére is, valamint még több orvost elhozni és még több embert megvizsgálni” - mondta Mócza György, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgató-helyettese. Hozzátette: a hatékonyságot a körülmények is befolyásolják, melyek Remetén szerencsére jók voltak, így a munka is remekül haladt ás eredményesen zárult.