Gyümölcsöző elismerés

zöld Bács-Kiskun választás
„Soli Deo Gloria”- egyedül Istené a dicsőség - ez a felirat fogad a „Magyarország legszebb birtoka 2017” címet elnyert portára lépve.

Korábban egy szépségéért díjazott gazdaságot úgy képzeltem el, ahol minden fűszál glédában áll. És tényleg. Somodi Ferenc tanyája valóban álomba illő, minden és mindenki a helyén van. A gazdaság nem csak a szemnek, a léleknek is szép.

Szakmája édesapja kényszerű öröksége vagy tudatos választás?

Is-is: mindig is gazdálkodással szerettem volna foglalkozni, kicsi korom óta szoros kötődést érzek a föld iránt. Ugyanakkor adott volt a pálya, hiszen édesapám is ezt a mesterséget űzte, a családi birtokon nőttem fel, ezt szívtam magamba születésemtől kezdve, a föld művelése iránti tiszteletet és alázatot is tőle kaptam. A világ legtermészetesebb dolga volt, hogy én is ezen az úton megyek tovább. A levéltári feljegyzések alapján a családi birtokon 1720 óta laknak és gazdálkodnak családunk felmenői.

Hogyan emlékszik vissza a kezdetekre?

A föld és a meglévő, régi tanyaépület adott némi alapot a vállalkozásomnak, de valójában a nulláról kellett mindent felépíteni. Először csak almát termesztettünk, majd sorban jött hozzá a szilva és kajszi is. Minden utat magam tapostam ki, én kutattam fel az export piacokat is. A régi házat lebontottuk és egy teljesen új, többgenerációs építmény kapott helyett 2011-ben a családi birtokon. 19 év kőkemény munkája mindaz, amit itt lát. 

Ön jelentkezett a versenyre?

Nem, a díjra egy újságíró ismerősöm nevezett be a tudtom nélkül. Én csak akkor szereztem tudomást róla, amikor a versengés már közel járt a finishez. 6 kategóriában indítottak versenyt, keresték az állattenyésztés, a borászat, a gyümölcs- és szőlőtermesztés, a kertészet, a kistermelői családi birtok és a szántóföldi növénytermesztés legjobbjait. Engem az év legjobb szőlő- és gyümölcstermesztőjének választottak meg. A díjkiosztó gálán a 6 kategória győztesei közül egy 21 tagú zsűri ítélte oda a legfőbb elismerést, a „Magyarország legszebb birtoka 2017” című díjat, melyet ugyancsak én érdemeltem ki. Az értékelés során a vizuális szépség mellett a gazdaság működésének átláthatósága, a fenntartható gazdálkodás, a bekötő út minősége, az épített környezet és a munkabiztonság is számított.

Mit jelent Önnek ez az elismerés?

Az országban nagyon sok szép birtok van, ezért nagy megtiszteltetés, öröm és önigazolás ez a díj. Ugyanakkor azt is tudom, hogy óriási felelősség is nehezedett a vállamra. Kirakat lettem határon belülre és kívülre is. Példát kell mutatnom és méltó módon képviselnem a szakmát. Szeretném megmutatni az embereknek, hogy mindezt lehet jól is csinálni, szorgalommal, elhivatottsággal, korrektséggel és persze kevés szerencsével a tarsolyunkban. Bármit tettem az életemben, azt mindig teljes erőbedobással, a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint végeztem. Nem is tudom másként. Nekem ez a szenvedélybetegségem.

Mivel foglalkoznak ma és mik a távlati tervek?

30 hektáron termesztünk exportra almát, szilvát és kajszit, van hűtőházunk, jéghálóval védett és öntözött az egész terület. Teljesen új beruházás a most épülő válogatóüzem, melynek célja, hogy az áru ne ömlesztve, ládákba kerüljön a polcokra, hanem előre csomagolva. Mivel komoly igény mutatkozott az ökológiai termesztésű gyümölcsre, a palettát biotermesztéssel is gazdagítottuk: az új telepítésű kajszinkat már vegyszermentesen termesztjük. Olyan működő gazdaságot szeretnék, amely minden állami és uniós támogatás nélkül, önállóan is élet- és működőképes.

Biztos voltak az élete során mélypontok, akkor miből merített?

Voltak nehéz évek, igen. Ilyenkor mindig a szüleimre és a nagyszüleimre gondoltam: ha ők abban a rendszerben hűek tudtak maradni az elveikhez, akkor nekem is kutya kötelességem továbbvinni a családi örökséget.

Szomorú lesz, ha a gyermekei nem folytatják a közel 300 éves családi hagyományt?

Igen, az lennék. Nem kényszerítem őket, de bízom a jó példamutatásban, a pozitív szülői mintában. Ha a gyermekeim azt látják, hogy ez a szakma nem szenvedés, hanem egy sor csodás oldala is van, és a becsületes munka megtérül, akkor van esély, hogy szeretni fogják. Legutóbb, amikor facsemetét vásároltam, elkísért a legkisebb fiam. Neki külön vettünk egy fácskát, amit itthon elültettünk és azóta együtt figyeljük a cseperedését, gondozzuk, nevelgetjük. Azt gondolom, ezek azok az élmények, amelyek elindíthatnak egy gyerekben valamit. Szelíden és játékosan szeretném átültetni beléjük azt a motiváló erőt és szenvedélyt, ami engem hajt immáron 20 éve.

A gazdaság főbejáratánál egy vallási idézet áll. Ön hívő ember?

Igen, az egész családom az. Nagy áldásnak érzem, hogy van hitem, melyet jó értelemben az életembe tudtam ágyazni. Az én világomban a család és az Úristen mindennek az alapja. A ház homlokzatán látott idézet is innen – egyfajta ars poetica.

Mit csinál szabadidejében? Csak nem a fákat metszi…

A vad, ősi természet az, ami igazán kikapcsol. Ha csak tehetem, főképp a téli időszakban, amikor nem annyira túlfeszített a munka, mint nyáron, túrázom, járom a természetet és fotókat készítek.

Milyen jövőt álmodott magának mondjuk 20 év múlva?

Amit elterveztem, nagyjából sikerült megvalósítanom. Apróbb terveim, céljaim mindig lesznek. Szeretnék egészségben, a családom körében megöregedni, a gazdaságot a gyermekeimnek átadni és ameddig csak lehet, tenni azért, hogy a most kapott díjra évek múltán is méltóak lehessünk.

További híreink

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

Ordas

2024. 04. 23.

Művelődési ház energetikai felújítása és zöldterület fejlesztése Ordason - projektindítás

Ordas Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Művelődési ház energetikai felújítása és zöldterület fejlesztése Ordason” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00030). A projekt keretében 59,49 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közösségi épület korszerűsítése.

2024. 04. 23.

[ Ordas ]

Drágszél

2024. 04. 22.

Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Drágszél Község Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00007). A projekt keretében 49,63 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a település művelődési házának energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 22.

[ Drágszél ]

2024. 04. 22.

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján. A mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget. 

2024. 04. 22.

Császártöltés, Érsekcsanád, 4+

2024. 04. 22.

Evezővel Bács-Kiskunban

Folytatódik a vármegye aktívturisztikai fejlesztése: a Vajas-fok és a Duna-völgyi-főcsatorna többnapos vízitúrákra is alkalmassá válik a jövőben.

2024. 04. 22.

[ Császártöltés , Érsekcsanád , Hajós , Kalocsa , Nemesnádudvar , Sükösd ]

2024. 04. 22.

A Kádár-kockák megmentése

Magyarország településein még ma is több mint 800 ezer Kádár-kocka áll.

2024. 04. 22.

Design by WEBORIGO