Bioeconomy misszió

közügyek TOP-fejlesztések
Hollandiában, Wageningenben zajlott le 2018. február 14 és15 között az úgynevezett „Bioeconomy mission” azaz, Bioeconomy misszió az AgriForValor szervezésében.

 Hollandiában, Wageningenben zajlott le 2018. február 14 és15 között között az úgynevezett „Bioeconomy mission” azaz, Bioeconomy misszió az AgriForValor szervezésében. 

Alábbiakban Feledi László beszámolóját olvashatják:

Számos országból érkeztek bioeconomyval foglalkozó önkormányzatok, vállalatok, érdekeltek (spanyol, ír, angol, magyar partnerek), hogy Európa egyik vezető bioeconomy kutatás & fejlesztési központjában, a Wageningeni egyetemen kapcsolatokat építsenek. A látogatás első állomása a BTG (Biomass Technology Group) kutatási központba vezetett. A BTG egy olyan független, magánvállalati csoport, amely az utóbbi 30 évben technológiai fejlesztéseket, kísérleteket végez a biomassza hatékony átalakítására más bioalapú anyagokra, üzemanyagra vagy energiára. Több folyamatban lévő pályázatban is részt vesznek:

  1. RoadToBio – a projekt keretében a konzorciumban résztvevő partnerek elkészítenek egy ütemtervet és egy akciótervet, amely meghatározza a vegyipar számára azokat az előnyöket, amelyek ösztönözni fogják a vegyipart a fosszilis iparágból a biotechnológiára való áttérésre. A projekt kulcskérdése:  hogy lehet piaci alapon is fenntartható a megújulóra forrásokra való áttérést biztosítani a vegyipari szektor szereplőinek.   
  2. Bio4Products– projekt célja, hogy bemutathatóvá váljon: fenntartható energiaforrások hogyan tudják a fosszilis energiahordozók végtermékeit széles választékában helyettesíteni, pótolni.
  3. MAGIC (Marginal Lands for Growing Industrial Crops) – a projekt célja, olyan ipari növények termesztése marginális mezőgazdasági területeken (ártér, út menti területek, stb), amelyek gazdaságilag jövedelmező potenciállal rendelkeznek és magas hozzáadott értékkel bírnak a bioeconomy számára.

A rendezvény második állomása a BTG csoport „Empyro pirolízis olajfinomítójába” vezetett. Az Empyroban felhasznált növényekből 2015. óta 15 millió liter bioolajat állítottak elő. Az eljárásnak köszönhetően néhány perc alatt olyan olaj áll rendelkezésre a folyamat végeztével, amit a természetnek csak évmilliók alatt sikerült előállítania. A folyamat során létrejövő gázokat a szomszédos só gyártó üzemnek adják el, ahol elektromos energiát állítanak elő az Empyronál keletkezett fölösleges gázokból.

Látogatásunk másnapján az AgriForValor lehetőséget biztosított megtekinteni a Newfoss zöld biofinomítót. A NewFoss Corporation kifejlesztett egy olyan innovatív bomlasztó technológiát és üzleti tervet, amely magas hozzáadott értéket teremtő bioalapú terméket tud előállítani biomassza hulladékból, amit marginális mezőgazdasági területekről gyűjtenek be. A NewFoss technológia újítása az úgynevezett „enyhe kinyerés”, amely egyedülálló módon a biomassza 100%-át folyékony és szilárd halmazállapotú anyaggá tudja változtatni. Ez azért kiemelten fontos, mert így egyfelől a NewFoss egyik üzleti ága a NewFoss Fiber a szilárd nyersanyagból papírt és más papíralapú bioterméket képes előállítani, míg a NewFoss Liquid ugyanazon biokémia folyamat során a folyékony halmazállapotú nyersanyagból biogázt és bioműanyagot gyárt.

A nap második felében a program Wageningeni egyetemen folytatódott, ahol a résztvevők bemutatták és megosztották tapasztalataikat, illetve prezentálták saját fejlesztéseiket, gazdasági szerepüket. A wageningeni bioalapú innovációs központ kormányzati, ipari és más nem-kormányközi szervezettel karöltve azon dolgozik, hogy a fosszilis energiahordozókat megújuló és fenntartható bioalapú termékekkel és megoldásokkal váltsa ki.

Ezek után Bács-Kiskun megye is bemutatkozott a projektmegbeszélés folyamán. Megyénk hatalmas biomassza potenciállal rendelkezik, azonban ennek felhasználása elmarad a 21-dik századi megoldásoktól lásd: szalmaégetés.. Azért, hogy rövidtávon Bács-Kiskun megye, hosszútávon pedig Magyarország mezőgazdasági termelését új alapokra helyezzük, először regionális szinten kell komolyabban foglalkozni a bioeconomyval. Ennek a bottom-up folyamatnak egyik mérföldköve az a regionális bioeconomy stratégia lesz, amely – amennyiben nyer a benyújtásra került H2020 projekt - elkészítése alapjául fog szolgálni Bács-Kiskun megye körkörös gazdaságra való átállására.  Végezetül Bács-Kiskun megyei szempontból a legnagyobb siker egy ír partnerség kialakítása, akik vállalták, hogy mentorálják és megosztják velünk tapasztalataikat a regionális bioeconomy stratégia elkészítése folyamán.

 

 

 

További híreink

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

2024. 04. 25.

Mentsük meg a tanyákat!

A hungarikumnak számító magyar tanya különös szerepet tölt be Bács-Kiskun vármegye életében; a XVII. századtól meghatározó része hazánk társadalmi- gazdasági berendezkedésének. 

2024. 04. 25.

Kecskemét

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO