A KÁRPÁT-MEDENCE LEGNAGYOBB NÉPTÁNC ÉS NÉPZENEI TÁBORA

Júl. 05
2017

A KÁRPÁT-MEDENCE LEGNAGYOBB NÉPTÁNC ÉS NÉPZENEI TÁBORA

Lurkó Tánctábor Kiskunmajsán

Kiskunmajsán rendezik meg évről évre, immáron tizenegyedik alkalommal a Lurkó tábort, melyre a Kárpát-medence minden tájáról, de Európa több országából is érkeztek Lurkók és idén már 14-n a kanadai Edmontonból is részt vesznek a tábor életében.

A résztvevők száma évről-évre növekszik, s ma már évente 350-400 gyermek és fiatal választja a tábort, ismerkednek az igazi, tiszta magyar népi kultúrával, valamint a számos más táncegyüttesből érkező, táncolni vágyó ,,Lurkóval”.

A mai egymástól elidegenedő világban nincs fontosabb, mint megtanítani már gyermekkorban mindenkinek, hogyan kell ismerkedni, új barátokat szerezni, egy közösséghez tartozni. Ezeket megtanulva, majd talán felnőttként is könnyebben tud beilleszkedni a társadalomba.

Az oktatás színvonalát mindig magasra helyezik, országosan ismert és elismert táncpedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel.

A magyar néptánc és a magyar népzene megmozgatják a testet, röpítik a lelket, (meg)őrzik a magyar öntudatot, s éltetik az ősi hagyományokat. A közös éneklés, a közös tánc maga a csoda, ahogyan és amikor a rokonlelkek egymásra lelnek. Megérzik az ősi magyar népzene és népdal izét, s az érzést tánccá formálják. Pillanatok alatt megértik egymást, hiszen egyszerre nyílik meg a lelkük, rögtön otthon vannak egymás lelkivilágában, s élvezik egymás társaságát, ami a mai elidegenedő világban egyre ritkább.

Elég, ha pendül a citera, hisz rögvest mozdulnak a lábak, nyilak a torkok, s máris kész a csoda.

Gyermekeink a génjeikben hordozzák a szép magyar népi kultúrát, ám észlelem azt is, hogy a napi benyomások erőteljesen befolyásolják őket és másfelé terelik el a figyelmüket. A legkézenfekvőbb szórakozásnak ott a TV, a rádió, az okos telefon, a disco, vagy a kitartó ücsörgés a számítógép előtt, s élnek is ezekkel, hiszen a csábítások mindig kéznél vannak.

De figyeljük csak meg, amikor a rokonlelkek összetalálkoznak, megszólal a furulya, az az egy szál hegedű, vagy citera, máris lendülnek a lábak, ropják a táncot, felednek mindent, s helyrebillen és kiegyensúlyozottá válik a lelkük.

A néptánc, a népzene táncolva, dalolva terjesztik a magyar népikultúrát, s vezetnek vissza a gyökerekhez, az egyszerű, természetes élethez, a testi-lelki harmóniához, ami a lélek kiegyensúlyozottságában csúcsosodik ki. A néptánc több mint sport, amellett, hogy megmozgatja a testet, felröppenti a lelket is.

Ezek a gondolatok vezéreltek annak idején, amikor megálmodták és lelkes táncosok életre hívták az első Lurkó Tánctábort. Ez a tábor amellett, hogy egy szakmai tábor, egyben élménytábor is. Mint a százszorszép, oly sokszínű, s ennek köszönhető, hogy az eltelt 11 év alatt országos hírnévre tett szert.

Mint a legtöbb kis településen itt Magyarországon, így Kiskunmajsán is minimális összeg áll a kultúra rendelkezésére. Generációk nőnek fel úgy, hogy Majsán biztos nem láttak vagy hallottak olyan koncertet vagy előadást, ahol a mai néptáncmozgalom nevesebb művészei szerepeltek volna. Ezért a tábor a programjaiban törekszik arra, hogy a napi kemény munka jutalmaként esténként országos hírű néptáncosok, énekesek, zenészek adjanak műsort a gyerekeknek, képezzék tovább, szórakoztassák őket, no meg a szülőket, barátokat is. Ezekkel az egyedülálló élményekkel gazdagodva, talán felnőtt korukra is befogadóbbak lesznek a népi kultúrával kapcsolatban.